A házastársaddal való veszekedés 5 szabálya

Írta: ,

Még a legtökéletesebb párkapcsolatban is előfordulhatnak ellentétek, melyek vitába torkollhatnak. Ezzel alapvetően nincs is semmi probléma, hiszen a konfliktus az élet szerves része, a társadalom fontos alapja. A veszekedés hevében azonban gyakran előfordul, hogy az ember esetleg olyat mond, amelyet valójában nem is gondol komolyan, mégis megbántja ezzel a másikat. A szavaknak erejük van, éppen ezért óvatosan kell velük bánnod, továbbá ha szeretnéd megőrizni a jó viszont pároddal, nem árt néhány fontos alapszabályt betartanod!

1/5 Sose veszekedj társaságban

Egy nyilvános veszekedéssel nem csak saját magadat és párodat szégyenítheted meg, de azokat az embereket is kellemetlen helyzetbe hozhatod, akik szemtanúi a vitának. Mindegy, hogy barátokról vagy éppen idegenekről van szó, senki sem szeret egymással kiabáló, civakodó házasfeleket hallgatni.

Valószínűleg úgysem tudjátok közönség előtt megoldani a problémát, sőt, az ilyen szituáció általában csak fokozza az ellentéteket, így a legjobb, ha félreteszitek a témát, és vártok vele, addig, amíg haza nem értek!

Így amellett, hogy megóvjátok magatokat egy kínos jelenettől, lehetőséget kaptok arra is, hogy lehiggadjatok, és nyugodt fejjel végiggondolhassátok a dolgokat.

 

2/5 Hallgasd meg a másikat is

Mindig hallgasd meg azt is, amit a másik mond, és győződj meg arról, hogy megértetted az álláspontját! A tisztelet figyelmet és elfogadást jelent.

Vagyis fontos, hogy ne utasítsd el élből az ellenvéleményt, és fogadd el azt is, ha a partnered esetleg másképp vélekedik egy kérdésről, mint te!

Ha a párod azt látja, hogy nem figyelsz rá, vagy csak a saját igazadat hajtogatod, azt támadásként, esetleg tiszteletlenségként értékeli, és cserébe ő sem vesz majd komolyan téged.

Egy ilyen vita könnyen értelmetlen veszekedéssé fajulhat, melynek során komolyan sérülhet a kapcsolatotok!

3/5 Kerüld a drámát

A nők és a férfiak egyaránt mesterien tudnak bánni a drámai kifejezésekkel, melynek köszönhetően egy apró bolhából gyakorta lesz hatalmas elefánt.

Ügyelj tehát arra, hogy kordában tartsd a dühödet, és próbáld racionális érvekkel meggyőzni a másikat! Kerüld a színpadias kifejezéseket, kivéve, ha ezeket komolyan is gondolod!

Ha túl gyakran emlegetsz „válást”, vagy „szakítást”, azért, hogy felhívd magadra a figyelmet, a párod előbb-utóbb vagy nem vesz majd téged komolyan, vagy tévesen esetleg arra a következtetésre jut, hogy a házasságotok zátonyra futott.

 

Tarts egy kis szünetet Kép forrása: EnzoArt/depositphotos.com

4/5 Tarts egy kis szünetet

Ha a vita hevében túlságosan is elöntenének az érzelmek, és úgy érzed, nem tudod kordában tartani az indulataidat, a legjobb, ha szünetelteted egy kicsit a veszekedést, mielőtt olyat mondanál, amit esetleg később megbánnál!

Amikor idegesek, vagy zaklatottak vagyunk, a pulzusszámunk megemelkedik, stressz hormonok szabadulnak fel a testben, továbbá zavar keletkezik az agy a logikai gondolkodásért és kommunikációs képességekért felelős frontális lebeny részében.

Ha ilyen helyzetben találod magad, vegyél egy nagy levegőt, illetve tarts néhány perc szünetet, és majd később nyugodtan, tiszta fejjel beszéljétek át inkább a dolgokat!

Ne veszítsd szem elől a célt Kép forrása: Fosters/depositphotos.com

5/5 Ne veszítsd szem elől a célt

Sose felejtsd el, hogy a vita célja az, hogy megoldást találjatok egy problémára, és fejlődjön a kapcsolatotok! Ha jól csináljátok, a nézeteltérés akár a javatokra is válhat, hiszen az ellenérveken és ellenvéleményeken keresztül közelebb kerülhettek egymáshoz!

Fontos, hogy veszekedés közben emlékeztesd párodat és magadat is arra, hogy mindent egybevetve, az ellentétek ellenére is egy oldalon álltok!

Érintsd meg a vállát, mondd neki, hogy szeretlek, vagy öleld meg egy pillanatra, és meglátod, szinte azonnal csökken majd a feszültség mindkettőtökben!