A hajós kapitány, aki csak a halott feleségét kereste – Gyönyörű történetek a házasságról

Zabolai Margit
Írta: ,

Az esküvőre úgy gondolunk, mint életünk nagy eseményére, pedig maga a házasság az, ami végigkísér, örömöt és bánatot, támogatást és megalkuvást, veszekedést és édes kibékülést hoz. A házasságot van, aki utazáshoz, van, aki szövetséghez hasonlítja, de valójában sokkal több annál, hogy egyetlen szóban össze lehessen foglalni két ember ilyen különleges kapcsolatát. Nem véletlen, hogy néhány nagyon tehetséges író könyvre való mondandót talált róla.

Fábián Janka: Emma szerelme

Létezik-e sors, és ha igen, tehetünk-e ellene? Vajon a sok előítélet győzedelmeskedik, vagy minden nehézség ellenére egymásra találnak azok, akiknek egymásra kell találniuk? Az Emma szerelme Fábián Janka első könyvsikere, egyben a háromrészes regénysorozat első része, amelyből a hányatott sorsú Emma és Gábor találkozásának történetét ismerjük meg.

A családregény a további kötetekben folytatódik, így bomlik ki előttünk egy teljes kép az egymáshoz fűződő viszonyokról, a néhol derűs és mulatságos, máskor szívszorító pillanatokról, miközben az is világossá válik, hogy a történelem forgásának nagyobb hatása van az életünkre, mint saját magunknak.

Fábián Janka végzettsége szerint történész, azonban ízig-vérig író is, így egyszerre szolgál hiteles és izgalmas leírással egy korról, és a mindenkor aktuális családi kötelékekről.

Füst Milán: Feleségem története

Kevés történet van a magyar irodalomban, ami hasonló szépséggel képes leírni egy szerelem, egy házasság, egy válás, és mindezek mellett mégis csak a mindent elsöprő, eltagadhatatlan szerelem történetét.

Miközben Störr kapitányt egyszerre kínozza a vágy és a féltékenység, önnön bizonytalanságában már szinte nevetségessé válik, mégis képes fontos leckéket tanítani az élet nagy dolgairól – például, hogy miért eszik valaki főtt tojást, mielőtt főbe lövi magát.

És hogy mi értelme van olyasvalaki után bolyongani az utcákon, akiről tudjuk, hogy már soha többé nem jöhet szembe? Störr kapitány az utolsó oldalakon erre is megadja a választ. Füst Milán néhol mosolyogtató, máskor szívszorító regényének minden polcon ott kellene lennie.

Szabó Magda: Régimódi történet

Tündér gyermekének születni nagy áldás, miért nem akarod rögzíteni az emlékét, hogy mások is megismerhessék?

Szabó Magda szerint így biztatta férje arra, írja meg az édesanyja történetét, amiből az egyik legszebb magyar családregény lett, nem is csak egy, de több generáció szerelmeit és házasságát bemutatva, hol a boldog összetartozás, hol a keserű kiábrándulás és társas magány érzéseit szavakba öntve.

A Régimódi történet téren és időn keresztül öleli fel a családok és házasságok történetét, Szabó Magda nyelvi bravúrjának köszönhetően hol a perzselő szenvedély tüzét érezzük mi is az ujjainkban a könyv lapjaiból, hol a csalódottságot, máskor pedig a tiszta, mindent legyőző és megbonthatatlan szerelmet.

Hogy egy házasság nem lányregény, hogy a kimondott és kimondatlan érzelmek és hatalmi viszonyok hogyan hatnak mindannyiunk életére, és hogy mégis mennyire jó dolog szeretni és szeretve lenni, mind kiderül ebből a régimódi, de ma is nagyon aktuális történetből.