A féltékenység kialakulásának 5 lehetséges oka

Írta: ,

A féltékeny ember gyakran magabiztosnak mutatkozik. Úgy viselkedik, mint egy parancsnok, és bármit mondanak neki, ő csak hajtogatja  a magáét. Folyton gyanakszik, nála nincsenek véletlenek. Cikkünkben a féltékenység lehetséges okait vettük nagyító alá. 

Kisebbrendűségi érzés

1/5 Kisebbrendűségi érzés

A féltékeny, kisajátító ember viselkedése mögött mindig kisebbrendűségi érzés van. Különb akar lenni másoknál, és azt hiszi, hogy ezt úgy érheti el, ha valamiben többnek láttatja magát a valóságosnál.

Elégedetlen önmagával: vagy azért, mert például nem ért el sikereket, kevés a pénze és nem kapott elég szeretetet, vagy mert egész emberi mivoltában hitványabbnak tartja magát mindenkinél.


Veszélyben vagy? 5 jele annak, hogy nem tiszteled saját magadat


Mindig úgy érzi, hogy a másik nem szereti eléggé, és a szeretett személy tetszése és nemtetszése annyit ér neki, mint gladiátornak a császár hüvelykujja: ha feltartja, megmenekül, ha nem, akkor meg kell halnia. 

Úr-szolga mentalitás

2/5 Úr-szolga mentalitás

Aki féltékeny, általában hangosan teszi közzé a sérelmeit. Ha úgy érzi, hogy a másik elhanyagolja, azt legtöbbször üvöltözve teszi szóvá.

Nem érdeklik a másik érzelmei, mert fontosabb neki, amit ő érez.

Úgy viselkedik, mint egy úr a szolgájával: ő a sértett, ezért a másiknak engedelmeskednie kell, legalábbis kötelező őt meghallgatnia. Birtokolni akarja a másikat – pedig soha, senki nem lehet igazán a miénk.

Önveszejtő magatartás

3/5 Önveszejtő magatartás

A mások kisajátítására hajlamos személyiség lélektani szempontból vak.

Amikor a szeretteiről van szó, úgy tesz, mintha nem akarna tudomást venni arról, hogy viszontszeretik.

Önmaga ellensége, mert a kellemetlen viselkedése miatt elveszíti azokat, akiket a legjobban szeret. Minél jobban marja a féltékenység, annál inkább eltávolodik tőle a másik ember.

Ez érthető, hiszen nem várhatunk szeretetet attól, akivel rosszul, kegyetlenül bánunk, és ki akarjuk sajátítani magunknak.

A felelősség hárítása

4/5 A felelősség hárítása

Nem ismeri el a féltékenység miatti felelősségét. A társát vádolja azzal, hogy tönkreteszi az életét, mert jobban szeret másokkal lenni.

Meggyőződése, hogy érzelmi zavarait a partnere okozza. Nem képes önuralomra. Bizalmatlanságának az a mélyről fakadó oka, hogy nem tartja szeretetre méltónak magát.

Nincs elég önbizalma. Hogy is tarthatná őt valaki vonzónak, ha úgy érzi, hogy mindenki vonzóbb nála? 

Önzés és éretlenség

5/5 Önzés és éretlenség

Az önző ember érvényt akar szerezni az akaratának, és nincs tekintettel a másik igényeire.

Lelkivilága egy olyan gyerekéhez hasonlít, aki nem tanulta meg, hogyan kell osztozkodni, vagy viszonozni a szívességet. Akit elfog a féltékenység, az próbálja megőrizni az önuralmát.

Az udvariasság, a sérelmeken való felülkerekedés, a bosszúvágy leépítése a feszültség oldása többet használ a kapcsolatnak, mint a düh és a vádaskodás. 

Cikkünket Paul Hauck A féltékenység – Mi az oka és hogyan győzhető le? (Park Könyvkiadó, 2011) című könyve alapján írtuk.