A bocsánatkérés 5 nyelve - Ezzel a módszerrel még a legkomolyabb veszekedéseket is lezárhatod

Írta: ,

Nem létezik párkapcsolat veszekedések nélkül, még egy tökéletes világban sem. Mindenkinek vannak rosszabb időszakai, a konfliktusok előjönnek, és néha van, hogy kicsit idegesebben reagálunk le egyes szituációkat. A jó hír, hogy a megfelelő módszer segítségével még egy komolyabb vitát is könnyen lezárhatsz - ehhez pedig egyetlen dolgot kell tudnod.

A közös nyelv Kép forrása: i.pinimg.com

1/7 A közös nyelv

A szeretetnyelv kifejezés talán neked is ismerősen cseng: Dr. Gary Chapman alkotta meg a fogalmat, hogy segítsen azoknak a pároknak, akik problémákkal küzdenek.

Röviden ennek lényege, hogy minden embernek van egy szeretnyelve, amivel kifejezi az érzéseit (például gyakori érintések), és ugyanerre van szüksége, hogy ő is szeretve érezze magát.

De ha két ember nem ugyanazt beszéli, és nem tanulják meg egymás nyelvét, sosem lehet hosszútávú a kapcsolatuk, a viták sorra jönnek, és még csak meg sem tudják beszélni őket rendesen.

 A bocsánatkérés nyelve Kép forrása: junebugweddings.com

2/7 A bocsánatkérés nyelve

A szakértőnek pedig nem csak a szeretetnyelveket köszönhetjük.

Gary Chapman ugyanis egy újabb könyvet készített néhány éve, amelyben a bocsánatkérés nyelvét kutatta, és felfedezte, hogy hasonló elven a vitákat is meg lehet oldani.

Szerinte ennek ötféle nyelve létezik, és muszáj megtudnunk, a párunk melyiket beszéli.

Ha ugyanis ennek megfelelően kérünk elnézést egy nagy vita után, sokkal gyorsabban megbocsát nekünk.

A bocsánatkérés első nyelve: A fájdalmunk kifejezése Kép forrása: i.pinimg.com

3/7 A bocsánatkérés első nyelve: A fájdalmunk kifejezése

"Sajnálom." - Akinek ez a bocsánatkérő nyelve, csak ezt a szót szeretné hallani egy veszekedés után.

De nem elég szimplán kimondani; ahhoz, hogy meg tudj bocsátani, mind hanglejtésben, mind testbeszédben ki kell fejeznie a partnerednek a sajnálatát.

Nem akarsz hallani kifogásokat, sem pedig azt, hogy "de azért csináltam, mert...", hiszen számodra nem ez a fontos. Te csak azt akarod tudni, hogy tényleg megbánta-e, amit tett, és ha ez beigazolódik, meg is tudsz neki bocsátani.

Ha a párodnak ez a bocsánatkérő nyelve, ugyanez igaz, csak fordítva: éreztetned kell vele, hogy sajnálod, kifogások és egyéb hozzáfűznivalók nélkül.

A bocsánatkérés második nyelve: A felelősség vállalása Kép forrása: cruzine.com

4/7 A bocsánatkérés második nyelve: A felelősség vállalása

"Hibáztam." - Számodra a legerőteljesebb bocsánatkérés az, amikor a párodon tényleg látszik, hogy belátja, ezúttal tévedett. Ha érezteti veled, hogy tisztában van a fájdalommal, amit okozott, és tényleg sajnálja is.

Neked nem is igazán a szavak számítanak, hanem sokkal inkább az, hogy a párod mer gyengébbnek látszani előtted, ahelyett, hogy elzárkózna ezen érzések elől.

Ebből tudod, hogy tényleg igaznak gondolja a bocsánatkérést.

Fordított helyzetben neked is ezt kell tenned: ha a párodnak ez a bocsánatkérő nyelve, be kell ismerned a hibádat, őszintén, akkor is, ha ettől kissé sebezhetőbbé válsz.

A bocsánatkérés harmadik nyelve: Kárpótlás Kép forrása: junebugweddings.com

5/7 A bocsánatkérés harmadik nyelve: Kárpótlás

Mivel tehetném jóvá a történteket?” - Akinek ez a szeretetnyelve, annál egy szimpla bocsánatkérés vagy egy beismerés nem oldja meg a problémát. Ettől még továbbra is mérgesnek érzed magad, haragszol a párodra, és nem tudsz megbocsátani neki.

Számodra az teszi jóvá a történteket, ha kárpótolnak: ha megmutatják, hogy a dolgok jobbá válnak, hogy a párod még mindig nagyon szeret, és segít begyógyítani a lelki sérülést.

Fordított helyzetben ugyanezt kell tenned neked is. Meg kell kérdezned, mit tehetsz, és cselekedettel kell elérned azt, hogy megbocsásson a párod.

A bocsánatkérés negyedik nyelve: Őszinte megbánás Kép forrása: katieappleyard.com

6/7 A bocsánatkérés negyedik nyelve: Őszinte megbánás

Ígérem, nem fordul elő többé!” - Amikor valakinek ez a bocsánatkérő nyelve, valójában azt akarja tudni, hogy a másik megpróbál-e változtatni a viselkedésén.

Ha rád is ez igaz, szükséged van arra, hogy a párod éreztesse veled, mostantól oda fog figyelni a probléma kiváltó okára, és hasonló helyzetben máshogy fog cselekedni.

Egy egyszerű bocsánatkérés vagy egy kis kárpótlás nem fogja megoldani a vitát; neked a változás szelét kell érezned.

Fordított helyzetben ugyanezt kell éreztetned a pároddal, hogy könnyen elrendezzétek a konfliktust.

A bocsánatkérés ötödik nyelve: A megbocsátás kérése Kép forrása: kvtes.tumblr.com

7/7 A bocsánatkérés ötödik nyelve: A megbocsátás kérése

Meg tudnál bocsátani?” - Aki az ötödik bocsánatkérő nyelvet beszéli, ennyit szeretne hallani a vita végén.

Téged a legjobban úgy lehet kibékíteni, ha a bocsánatodat kérik, egyenesen, szavakkal, miközben a testbeszéd is a sajnálatot fejezi ki.

Chapman szerint azért is ez a legnehezebb bocsánatkérő nyelv, mert ilyenkor az egyik fél a másik kezébe adja az irányítást, lehetőséget adva az elutasításra is.

Fordított helyzetben neked is ezt kell tenned: őszintén megkérdezni, hogy meg tud-e neked bocsátani a párod a vitát követően.