6 mérgező gondolat, amivel ártasz a párkapcsolatodnak

Írta: ,

A szerelemnek az árt a legkevésbé, hogy a kedvesed olykor elfelejti kivinni a szemetet, vagy éppen rossz helyen nyomja a fogkrémet. A saját negatív gondolati mintáid sokkal veszélyesebbek…

„Mindent vagy semmit!”

1/6 „Mindent vagy semmit!”

Ha elkönyveled, hogy a párodnak mindig igaza van, vagy éppen soha nincs igaza, olyan csapdába esel, amiből nem könnyű megtalálni a kiutat.

Amikor legközelebb csupán azért hiszel el valamit, vagy adod be a derekad az akaratának, mert tőle származik a koncepció, esetleg pont ugyanezért veted el élből a dolgot, jusson eszedbe: mindketten emberi lények vagytok, tehát eredendően egyikőtök sem tévedhetetlen, vagy éppen romlott!

Arról nem is beszélve, hogy ha harmadik fél előtt hangoztatod a kedvesed mindentudását / semmirekellőségét, az illető rögtön elkönyveli: képtelen vagy reálisan látni.

Túlzó következtetések

2/6 Túlzó következtetések

„Nem fizette be azt a csekket, biztos kirúgták a munkahelyéről. Így hajléktalanok leszünk, mert nem tudjuk fizetni a devizahitelt…”

Akármilyen túlzónak tűnik ez a gondolatmenet, a női agy minden további nélkül képes legyártani hasonló elméleteket.

A villanásszerű idea is ide tartozik, miszerint negyedórás késés már biztosan szeretőt jelent.

Normális esetben rögtön elveted a rémisztő képeket, ám ekkor is fennáll a veszély, hogy akaratlanul megváltozik a párod irányában tanúsított viselkedésed – magyarán olyasmiért zsémbeskedsz majd vele, amit el sem követett.

Gondolj csak bele, neked hogy esne mindez fordított esetben…

Beskatulyázás

3/6 Beskatulyázás

Úgy véled, mindenkinél jobban ismered, hiszen szinte minden élethelyzetben láttad már, így nincsenek titkai előtted?

Pedig attól, hogy egy szituációban adott módon viselkedik, még messze nem biztos, hogy máskor, vagy hasonló próbatétel esetén is ugyanúgy fog.

Ha pedig általánosságban kiemeled egy pozitív vagy negatív tulajdonságát, fennáll a veszély, hogy túlzottan azonosul vele.

Az „olyan lusta vagy!” kommentár vége például tényleg az lehet, hogy nem hajlandó segíteni neked semmiben – elvégre miért is tenné, ha úgyis örökké csak ezt a jelzőt kapja tőled?

Hibáztatás

4/6 Hibáztatás

Igazságtalan és irracionális módon őt hibáztatod egy csomó mindenért – sőt, rosszabb esetben minden kellemetlenségért, ami téged ér.

A „miattad ment tönkre az életem” a klasszikus női hiszti szinte elmaradhatatlan része, ami kommunikációs zsákutca, hiszen nincs rá elfogadható válasz.

Kettőtök kapcsolatában semmi nincs, ami kizárólag egy emberen múlna.

Ketten alakítjátok a közös életeteket, még akkor is, ha egyikőtök kifejezetten domináns, mert a másiknak önként kell az alkalmazkodó szerepbe simulnia.

Ha úgy érzed, valami nem stimmel, vegyél egy nagy levegőt, és beszéld meg a pároddal!

Fejben lejátszott helyzetek

5/6 Fejben lejátszott helyzetek

Néha kifejezetten praktikus lehet, ha a párod helyett hozol meg egészen apró döntéseket: bevásárlás alkalmával például tudod, mit tenne a kosárba, így ha egyedül vagy, akár telefonálás nélkül megveszed a kérdéses árucikkeket.

Ennél nagyobb horderejű szituációkban azonban nem ajánljuk, hogy magadtól döntsd el, ő mit mondana, vagy hogyan cselekedne.

Rengetegféle kommunikációs eszköz áll a rendelkezésedre, tehát semmi sem mentesít az alól, hogy rácsörögj, vagy írj neki egy üzenetet, ha sürgős a döntéshelyzet.

Persze, a legideálisabb, ha meg tudtok beszélni mindent.

Kiábrándultság

6/6 Kiábrándultság

Nem a rózsaszín köd szertefoszlására célzunk ezzel, hanem arra az esetre, amikor a párod nem az elvárásaidnak megfelelően viselkedik egy adott helyzetben.

Eleve aggályokat vet fel, ha előre megfogalmazott elvárásaid vannak – hiszen ezek jó eséllyel korábbi partneren vagy más élethelyzeten alapulnak. Még kedvezőtlenebb, ha a kiábrándultság túlzó következtetéssel vagy fejben lejátszódó drámával bővül.

Például: „Őt is csak a munkája érdekli, mint az összes többi férfit. Velem egyáltalán nem is foglalkozik!” Ez a sértett megállapítás mindhárom sebből vérzik, tehát borítékoljuk, hogy a pasi nem tud majd vele mit kezdeni.

Nem ciki, ha bármelyik mérgező gondolatmenetnél magadra ismertél. A lényeg, hogy már tisztában vagy a problémával, és igyekszel orvosolni!