5 tipp, hogy szülőként is szerelmes maradj

Írta: ,

Talán nem túlzás azt állítani, hogy amikor egy pár tagjai szülővé válnak, fenekestül felfordul az életük. Semmi sem lesz már olyan, mint régen, és ez igaz a kettejük viszonyára is – amelyet ideális esetben csak még inkább megerősít a gyerek, ugyanakkor ahhoz, hogy a kapcsolat romantikus jellege is megmaradjon, bizony erőfeszítéseket kell tenni. Ezek gyakran nem is jönnek olyan természetesen; a koszos pelenkák és átvirrasztott éjszakák útvesztőiben ugyanis könnyedén csitulhat a szerelem lángja... De hogyan lehet őket újra feléleszteni?

Rendszeres randik

1/5 Rendszeres randik

Amíg kicsi a baba, szinte folyamatosan igényli szülei közelségét, kiváltképp az édesanyjáét, aki ideális esetben a táplálékforrása is. Ettől függetlenül érdemes már a kezdetektől megismertetni a gyermeket a közeli hozzátartozókkal, nagymamákkal, barátnőkkel, akikre a későbbiekben nyugodt szívvel rábíznád a porontyot.

Így amikor már úgy érzitek, készen álltok arra, hogy néhány órát nélkületek legyen a bébi, rendszeresítsetek valamilyen szigorúan kettesben eltöltendő programot, legyen az akár étterem vagy mozi – a lényeg, hogy legalább néhány órára csak egymásra figyeljetek. Minél nagyobb lesz a csemete, annál könnyebb lesz összehozni az ilyen alkalmakat, és ha lehetőségetek van rá, havi egy randevúnál ne adjátok alább.

Beszélgetés Kép forrása: oncewed.com

2/5 Beszélgetés

Alapvetőnek tűnik, hogy egy kapcsolatban mennyire fontos az őszinte és rendszeres kommunikáció, mégis sok párnál ennek a hiánya vezethet konfliktusokhoz, elhidegüléshez. Bármilyen sűrű is a napotok, érdemes legalább néhány percet mindennap arra szánnotok, hogy érdemben beszélgessetek, odafigyeljetek egymásra, meghallgassátok, átérezzétek a másik problémáit.

A szülővé válás rengeteg pozitívuma mellett sokszor korábban nem ismert aggodalmakat, gátakat okozhat, melyek már azzal is oldódhatnak, ha a párok őszintén megbeszélik ezeket, együtt keresnek megoldást a problémákra.

Fizikai kontaktus

3/5 Fizikai kontaktus

A baba születése a pár szexuális életére is hatással van – persze, ez minden kapcsolatban máshogy alakul, de általánosságban elmondható, hogy nem a féktelen hancúrozásoké ez az időszak. Gyakran előfordul például, hogy a szülők – főképp az édesanya –, minden figyelmével és szeretetével a kisbabája felé fordul, így a másik fél könnyen elhanyagolva érezheti magát.

Egy stabil kapcsolat esetén az idő és egy kis odafigyelés gyógyír lehet minderre, de érdemes tudatosan is fenntartani a fizikai kontaktust, ami nem csupán a szexre értendő. Sokszor egy ölelés, simogatás vagy csók is sokat jelenthet, lényeg, hogy a felek kölcsönösen érezzék, hogy a család bővülésével nem szűntek meg létezni eredeti szerepkörükben sem.

Kimenő

4/5 Kimenő

Amilyen fontos a kettesben eltöltött idő, ugyanúgy szükség van arra is, hogy a szülők külön-külön is rendszeresen kimozduljanak, erre pedig érdemes már a kezdetektől odafigyelni. Anyaként sem kell, hogy lelkiismeret-furdalásod legyen, ha úgy érzed, mindjárt megőrülsz, ha nem sétálhatsz legalább egy fél órát egyedül, de akár egy magányos nagybevásárlás lehetősége is felértékelődhet ilyenkor.

De szintén fontos, hogy tartsd a kapcsolatot a régi barátokkal – mikor velük találkozol, minden bizonnyal nem a fogzás vagy a szoptatás lesz fókuszban, de valószínűleg nem is fogod bánni, ha végre felnőtt-témákról is beszélgethetsz. Ne feledd, ahogy neked jólesik kimozdulni, úgy a párodnak is szükséges van a kimenőre, tőle se tagadd meg, hogy a haverjaival találkozzon, sportoljon, vagy bármi olyan hobbijának éljen, ami kikapcsolja, feltölti.

Emlékeztesd magad Kép forrása: witneycarson.com

5/5 Emlékeztesd magad

Természetes, hogy anyaként figyelmed nagy része a gyerkőc felé irányul, és párodra már nem feltétlenül úgy tekintesz már, mint kapcsolatotok hajnalán, amikor még remegő gyomorral vártad a találkozásokat.

Egy hosszú távú kapcsolatban gyerek nélkül is bekövetkezik ez az időszak, ugyanakkor a már említett praktikák mellett tudatosan is lehet tenni ellene.

Rendszeresen emlékeztesd magad, miért is szerettél belé gyermekeid apjába, mi fogott meg benne az elején, idézd fel a randevúitokat, vedd sorra azokat a tulajdonságait, amiért szereted – a felsorolásból azt se hagyd ki, hogy miért döntöttél úgy, hogy neki szülsz gyereket és miért tartod jó apának!