5 tipikus vita, ami akkor merül fel, ha összeköltözöl a pasiddal (X)

Írta: ,

Már egy ideje együtt jártok a barátoddal és végre eljutottatok arra a pontra, hogy összeköltöztök. Ez már a házasság előfutára – szokták mondani. De összeköltözni egy másik emberrel nem egyszerű! Sajnos sok pár egyáltalán nincs felkészülve arra, hogy az együttélésből adódó konfliktusokat hogyan is kezelje. Mi most összegyűjtöttük nektek a legalapvetőbb vitaforrásokat és megoldásaikat.

1/5 Piszkos anyagiak

Erről a kérdésről eléggé megoszlanak a vélemények, hiszen van, aki imád adni és elkényeztetni a partnerét, de van olyan is, aki jobb szereti megosztani az anyagiakat. Mikor még csak találkozgattok természetes, hogy a pasid szinte mindenre meghív vagy megegyeztek, ki mikor fizet – de persze jobb esetben nem csináltok ebből akkora ügyet. Ha összeköltöztök, akkor viszont már a számlákat, a lakbért és az egyéb kiadásokat is közösen kell fedeznetek.

Tipp: A legegyszerűbb az lenne, ha mindent felesben fizetnétek, de ha máshogy kerestek, akkor a fizetésetekkel arányosan is eloszthatjátok a kiadásokat. Például az egyik fél intézi a nagybevásárlást, míg a másik veszi a tisztító- és tisztálkodó szereket. Kisebb kiadásokra pedig csináljatok egy aprós perselyt, amiből a kisebb vásárlásokat fedezhetitek, és amit közösen töltötök fel.

Mit is együnk? Kép forrása: oncewed.com

2/5 Mit is együnk?

Emlékszel, milyen volt, amikor kapcsolatotok hajnalán romantikus éttermekbe jártatok? Most viszont besűrűsödtek a napok, fáradtan és éhesen értek haza a közös otthonotokba – és persze a frigó teljesen üres.

Indul a vita, hogy kinek kellett volna bevásárolnia... de ez nem visz közelebb a vacsorához! Így marad a rendelés, ami csak újabb problémákat szülhet, ha nem tudtok dűlőre jutni, mit és honnan rendeljetek, mert mindkettőtök mást kíván.

Tipp: Elejét vehetitek a vitának, ha a NetPincérről rendeltek, hiszen itt rengeteg étterem kínálatából válogathatok. A részletes keresőnek köszönhetően ráadásul további opciókat állíthattok be, ami még jobban megkönnyíti a választást. Aztán pár kattintás, és a kívánt étel már kopogtat is az ajtótokon!

Kié legyen a fürdő? Kép forrása: simplysunsigns.com

3/5 Kié legyen a fürdő?

Reggel mindenkinek meg van a maga ritmusa, ahogy szeret elkészülni. Van, aki öt perc alatt összekapja magát, de akad olyan is, aki fél óráig szöszmötöl a mosdóban vagy a fürdőben. Előfordulhat tehát, hogy a kettőtök reggeli rutinját elsőre nem egyszerű közös nevezőre hozni, és így a napok nem éppen rózsás hangulatban indulnak. 

Tipp: Üljetek le és beszéljétek meg, hogy kinek mi a heti beosztása és mennyi időre van szüksége a reggeli készülődéshez. Ezt akár fel is írhatjátok magatoknak egy táblázatba, amit kitehettek a fürdő ajtajára.

Mit nézzünk este? Kép forrása: camillestyles.com

4/5 Mit nézzünk este?

Egy nehéz nap után jól esik összebújni a pároddal és megnézni egy filmet kikapcsolódásképpen. A romantikus filmnézés azonban könnyen rémálommá válhat, ha mindig csak az egyikőtök akarata érvényesül, vagy ha a fél este azzal megy el, hogy filmelőzeteseket néztek.

A végén pedig ismét a kedvenc sorozatotok negyvenedjére ismételt epizódját nézitek a tévében.

Tipp: Osszátok be, hogy ki választ műsort vagy filmet az estére. Azt is kiköthetitek, hogy melyik este milyen műfajú filmet fogtok megnézni. Persze lehet kivételt tenni, de ez a legegyszerűbb mondja annak, hogy ne torkolljon veszekedésbe az este.

5/5 Házimunka

Az összeköltözéssel egy teljesen új korszak nyílik a szennyes ruhák feldolgozásának tekintetében is, hiszen innentől – jó eséllyel – minden reggeled azzal indul majd, hogy a szagok nyomán haladva gyűjtögeted a szennyesládába bele nem került darabokat... Ráadásul azt tippeljük, hogy a barátod imád a konyhában ténykedni, de mosogatni annál kevésbé! Persze az teljesen rendjén volna, hogy te végezd el a házimunkát, ha otthon csücsülnél egész nap, de mivel mind a ketten dolgoztok, ezért fontos a munkamegosztás.

Tipp: Osszátok fel egymás között a teendőket – ha ő például szeret főzni, akkor te mosogass. A heti nagytakarítást is végezhetitek közösen úgy, hogy mindenki kap egy-egy szobát vagy feladatot.