5 témakör, amit közösen kell tisztáznotok a családalapítás előtt

Szabó Erzsébet
Írta: ,

A családalapítás hatalmas lépés minden pár életében, hiszen ami odáig édes kettesben nagyszerűen működött, az most megváltozik. Jó eséllyel még csodásabb lesz, feltéve, hogy nem féltek egymással mindent megosztani, és már a tervezéskor sem söpörtök semmit a szőnyeg alá.

 

Mitől féltek?

Mivel az első gyermek érkezése egyelőre megfoghatatlan dolog számotokra, természetes, hogy számtalan félelem és kérdés felüti a fejét az életetekben.

Ez akkor is igaz lehet, ha nagyon vágytok a csemetére, akkor pedig főleg, ha a meglepetés erejével ér bennetek a tény. Mindenki mástól tart, más kérdések merülnek fel benne, még úgy is, hogy nagyon vágyik az utód érkezésére. Vajon egészséges lesz-e?

Helyt tud-e állni? Meg tudtok majd mindent adni neki? Hogyan fogja befolyásolni a kapcsolatotokat? Támogatja a köztetek levő egységet, vagy éppenséggel rávilágít a tisztázatlan hibáitokra?

A leggyakoribb félelmeken túl megannyi, kevésbé általános kérdés is megfogalmazódhat bennetek. Az őrlődés azonban nem segít, sőt, a teherbeesést is gátolhatja, úgyhogy nem lehet köztetek tabutéma.

Milyen terveitek vannak a következő néhány évre?

Egy kapcsolatban folyamatosan beszélni kell a jövőbeli tervekről, főleg akkor, ha azok olyan mélyenszántóak, mint amilyen a családalapítás. Sokan el is jutnak odáig, hogy kitűzik az ideálisnak titulált időpontot, ám csak a szerencséseknek alakul minden terv szerint.

Ha mégis sikerül a megbeszélteknek megfelelően időzíteni a gyermek érkezését, akkor is még számtalan kérdés felvetődik a jövőbeli tervekkel kapcsolatosan. Persze sokan úgy vélik, ezekkel még ráérnek foglalkozni, hiszen tény, hogy az aktualitások felülírhatják az elképzelteket.

De legalább nagy vonalakban nem árt beszélni a munkahelyekről, az esetleges költözésről, a várható nagyobb kiadásokról, esetleg a kistesóról, vagy bármi másról, ami érinti az elkövetkezendő 5-10 évet.