5 témakör, amit közösen kell tisztáznotok a családalapítás előtt

Írta: ,

A családalapítás hatalmas lépés minden pár életében, hiszen ami odáig édes kettesben nagyszerűen működött, az most megváltozik. Jó eséllyel még csodásabb lesz, feltéve, hogy nem féltek egymással mindent megosztani, és már a tervezéskor sem söpörtök semmit a szőnyeg alá.

 

Mitől féltek?

1/5 Mitől féltek?

Mivel az első gyermek érkezése egyelőre megfoghatatlan dolog számotokra, természetes, hogy számtalan félelem és kérdés felüti a fejét az életetekben.

Ez akkor is igaz lehet, ha nagyon vágytok a csemetére, akkor pedig főleg, ha a meglepetés erejével ér bennetek a tény. Mindenki mástól tart, más kérdések merülnek fel benne, még úgy is, hogy nagyon vágyik az utód érkezésére. Vajon egészséges lesz-e?

Helyt tud-e állni? Meg tudtok majd mindent adni neki? Hogyan fogja befolyásolni a kapcsolatotokat? Támogatja a köztetek levő egységet, vagy éppenséggel rávilágít a tisztázatlan hibáitokra?

A leggyakoribb félelmeken túl megannyi, kevésbé általános kérdés is megfogalmazódhat bennetek. Az őrlődés azonban nem segít, sőt, a teherbeesést is gátolhatja, úgyhogy nem lehet köztetek tabutéma.

Milyen terveitek vannak a következő néhány évre?

2/5 Milyen terveitek vannak a következő néhány évre?

Egy kapcsolatban folyamatosan beszélni kell a jövőbeli tervekről, főleg akkor, ha azok olyan mélyenszántóak, mint amilyen a családalapítás. Sokan el is jutnak odáig, hogy kitűzik az ideálisnak titulált időpontot, ám csak a szerencséseknek alakul minden terv szerint.

Ha mégis sikerül a megbeszélteknek megfelelően időzíteni a gyermek érkezését, akkor is még számtalan kérdés felvetődik a jövőbeli tervekkel kapcsolatosan. Persze sokan úgy vélik, ezekkel még ráérnek foglalkozni, hiszen tény, hogy az aktualitások felülírhatják az elképzelteket.

De legalább nagy vonalakban nem árt beszélni a munkahelyekről, az esetleges költözésről, a várható nagyobb kiadásokról, esetleg a kistesóról, vagy bármi másról, ami érinti az elkövetkezendő 5-10 évet.

El tudjátok fogadni a változást?

3/5 El tudjátok fogadni a változást?

Ha valami jellemző a családalapításra, akkor az a változás, mégpedig kamatostul. A napirend felborul, a bevételek, kiadások megváltoznak.

Egészen más dolgok lesznek fontosak, mint addig, ráadásul olyan tulajdonságok bukkanhatnak a felszínre, amikre álmotokban sem gondoltatok. Jöhetnek nem várt nehézségek, de természetesen annak is megvan az esélye, hogy egy kisangyalt kaptatok, aki éppenséggel hozzátok alkalmazkodik, nem pedig fordítva.

Az mindenesetre garantált, hogy alapjaiban változtatja meg az életeteket a gyermek érkezése, és ezt el kell fogadnotok. Ráadásképpen a változás nem néhány hónapra, vagy évre szól, ugyanis nem kisbabát vállaltok, hanem gyermeket, akit egészen a felnőtt koráig segítenetek kell.

Hogyan fogtok segíteni egymásnak?

4/5 Hogyan fogtok segíteni egymásnak?

Ha már jó ideje együtt éltek, akkor egész biztosan kialakult köztetek egy rutin, ami a munkahelyi feladatok mellett az otthoni teendőkre is kiterjed. Nyilván senki nem lát a jövőbe, de várható, hogy ezek a rutinok legalább részben meg fognak változni.

Tulajdonképpen nem kell kőbe vésnetek, ki fog porszívózni és munkába járni, de azért fontos tisztázni, melyikőtök hogy képzeli el a családos életet. Sajnos egyes férfiak arra számítanak, hogy minden ugyanúgy fog működni, pedig esélyes, hogy ők fognak bevásárolni, vagy éppen mosogatni.

A szükség nagyúr, és még ha nem is borítékolod a teendőlista bővülését, azért puhatold ki, másik feled hajlandó-e több szinten segítene neked, ha úgy adódik. (Sokan sajnos nem csak azért hullafáradtak, mert mindent bevállalnak, hanem mert nem kapnak elegendő támogatást.)

Milyen nevelési elveket vallotok?

5/5 Milyen nevelési elveket vallotok?

A szülők között az aránytalan munkamegosztáson felül (ami eltolódhat bármelyik irányba), a leggyakoribb vitatéma talán a nevelési elvekre vonatkozik. Ezen a téren különösen nagy ellenétetek lehetnek, ami azonban a legrosszabb dolog a gyermekre vetítve.

Mivel ő mindkét szülőnek megpróbál megfelelni, mintáikat követni, maximálisan össze lehet zavarni, ha nem azonos utasításokat kap. Idővel felismeri, kivel hogyan tud bánni és ezzel a saját érdekében vissza fog élni, onnantól kezdve pedig teljes a káosz.

A szülőknek, vagyis nektek, összhangban kell lennetek. Ha minden téren segítetek egymásnak, támaszkodhattok a másikra, akkor azzal nem csak kiváló példát mutattok, hanem harmóniát is biztosítotok. Legalább nagyvonalakban egyeztessétek az elképzeléseiteket, a feketeleves úgyis majd élesben jön.