5 ok, amiért sokan benne maradnak egy rossz kapcsolatban

Írta: ,

Minden szerelem más és más – egyes kapcsolatok viszont úgy haldokolnak, hogy abból kívülről az égvilágon semmi sem látszik. Megint mások éppenséggel szörnyűnek párnak tűnnek a külső szemlélőnek, ám valójában nagyon is boldogok… De milyen okok állhatnak a háttérben, ha képtelen vagy szabadulni egy igazán rossz kapcsolatból?

Se vele, se nélküle nem megy Kép forrása: Mark Harless

1/5 Se vele, se nélküle nem megy

Tipikus példája a kapcsolatfüggőségnek és valamilyen szinten az akaratgyengeségnek is, ha egy igazi se veled, se nélküled kapcsolatban élsz – akár évek óta. Minden viszonyban vannak hullámvölgyek, nehézségek, egyesek pedig ezt kisebb-nagyobb szünetekkel próbálják orvosolni.

Alkalmanként persze kifejezetten jót is tehet, ha hagytok magatoknak időt, és átgondoljátok azt, mit szeretnétek, de ha minden második héten, nagy sírás-rívás közepette szakítotok, az már egyáltalán nem egy érett kapcsolat jellemzője.

Miért ne maradj benne? Mert ha igazán szeretnéd, el sem tudnád képzelni nélküle az életedet, azt pedig főleg nem, hogy rendszeresen megbántsd a felváltva kezdeményezett szakításokkal.

Csak a jóra emlékezel Kép forrása: tumblr, 500-daysofart

2/5 Csak a jóra emlékezel

A legtöbb nő hajlamos csak és kizárólag a jó dolgokhoz ragaszkodni, holott a kapcsolata már réges-régen tönkrement. Furcsa ellentéte ez annak a megállapításnak, mely szerint a gyengébbik nem jóval tovább és sokkal mélyebben őrzi magában a sérelmeit!

Mégis, azt a kapcsolatot, amit már csak az emlékek tartanak életben, nem igazán érdemes túl sokáig fenntartani. Az persze természetes folyamat hogy, időnként kicsit eltávolodtok egymástól. A kérdés az, hogy képesek vagytok-e ezt felismerni, tenni ellene, vagy lehúztok még néhány évet egymás mellett úgy, hogy teljesen kihűltek köztetek az érzelmek…

Miért ne maradj benne? Igaz, hogy a vad, lángoló szerelem nem tartható fenn örökre, de nem mindegy, mi váltja fel: tisztelet, szeretet, törődés, vagy éppen mérhetetlen unalom?

Hatalmas zűrzavar van a fejedben Kép forrása: paidorama.com

3/5 Hatalmas zűrzavar van a fejedben

Részben az eltávolodáshoz, részben a megszokáshoz köthető, de könnyen előfordulhat, hogy egyszerűen csak felüti a fejét a káosz a fejedben és a szívedben. Bár valahol mélyen tudod, hogy ez már nem az igazi, és a helyes döntés a szakítás lenne, valami mégis visszatart. Talán a közös múlt? Az összefonódott mindennapok? Mindegy, mi áll a háttérben, rá kell jönnöd a válaszra, mert az hordozza a megoldás kulcsát. A zűrzavar végére pontot kell tenni, mégpedig minél előbb, és gyakran nem egyedül, hanem a barátod, vagy akár egy szakember segítségével.

Miért ne maradj benne? Ha már azon agyalsz, milyen lenne egyedül, akkor valószínűleg tényleg jobban járnál a szakítással.

Anyagi gondjaid vannak Kép forrása: goodoc.co.kr

4/5 Anyagi gondjaid vannak

Első olvasatra most bizonyára sokan hátrahőkölnek, de szó sincs arról, hogy jó ötlet lenne elvárni a barátodtól, hogy eltartson. Ez természetesen nem helyes, és régen rossz, ha csupán az anyagiak kötnek össze benneteket – mindegy, milyen szinten.

A kitartottságnál azonban jóval gyakoribb a kiszolgáltatottság. Akár azért, mert neveltek egy közös gyermeket, akár azért, mert együtt vettétek fel a hitelt, könnyen előfordulhat, hogy anyagilag gyakorlatilag patthelyzetbe kerülnél a szakítással.

Miért ne maradj benne? Mert a pénz fontos, de nem elég. Gondolj arra, mi lesz veled 10 év múlva! Akkor is abban a kapcsolatban szeretnél rostokolni, ami érzelmileg nem ad semmit, de leveszi az anyagi terheket a vállaidról?

5/5 Félsz az ismeretlentől

Ha kicsit keresgélsz az interneten, láthatod, hogy az emberek két dologtól rettegnek igazán, legalábbis ami a kapcsolatokat illeti. Részben félnek, hogy egyedül maradnak, sosem lesz komoly kapcsolatuk, nem házasodnak meg, vagy szakítanak, elválnak, ugyanakkor tartanak az elköteleződéstől is.

Amíg nem volt komoly kapcsolatod, attól rettegtél, hogy soha nem is lesz, most pedig attól félsz, milyen lesz az életed, ha szakítotok és végleg elveszíted őt.

Miért ne maradj benne? Természetes, hogy félsz az ismeretlentől, ezzel mindenki így van, főleg akkor, ha már nem csak arról van szó, hogy kijelentitek: „akkor mától nem járunk”. De minden csak addig ijesztő, amíg le nem győzöd… Általában könnyebben, mint gondoltad volna.