5 mérgező viszony, amiből szinte lehetetlen kimászni. Jobb elkerülni!

Szabó Erzsébet
Írta: ,

A mérgező viszonyokban az a közös, hogy egészen addig nem látjuk a velük járó problémákat, amíg szerelmesek vagyunk. Úgy érezzük, ez így normális. Hogy senki sem tökéletes. Hogy nem akkora a baj. Aztán szépen lassan tünedezik a rózsaszín köd, és észrevesszük, hogy a baj igenis nagy, a körülmények pedig egyáltalán nem normálisak. Mutatjuk a leggyakoribb mérgező viszonyokat, amikből egyáltalán nem könnyű kimászni!

Vannak olyan férfiak, akik azzal akarják megerősíteni pozíciójukat, vagy éppen önbizalmukat, hogy környezetüket, társaikat gyengének minősítik. Párkapcsolatban ez azt jelenti, hogy rendszeresen megkapod: semmire sem fogod vinni az életben nélküle. Úgy tesz, mintha magatehetetlen gyerek lennél, aki sem cselekedni, sem dönteni nem képes a céljaiért.

Emellé még gyakran a külsődet is minősíti, miközben elvárja, hogy úgy nézz ki, ahogy ő azt elképzelte. Mivel eléri, hogy ne legyen semmi önbizalmad, kénytelennek érzed, hogy rá hallgass, hiszen nyilván jobban tudja, mi áll jól neked… Persze, erről szó sincs, saját kicsinyessége, elégedetlensége, és megannyi rossz tulajdonsága készteti rá, hogy teljesen kiszipolyozzon.

 

Szinte mindenki belefut életében egyszer egy ilyen kapcsolatba, vagy legalábbis időszakosan tapasztalja, milyen az, amikor többet ad, mint amennyit kap. Azonban a párkapcsolatokban alkalmanként előfordul, hogy többet kell segítenünk a másikat – ez nem is kihasználás, hiszen fordított esetben ugyanerre számíthatunk is.

Mérgező kapcsolatról akkor beszélhetünk, ha állandóan csak adsz és adsz: tisztaságot, finom ételt, anyagi biztonságot, szerelmet és még sok egyebet, ám ezért nemhogy viszonzást, még jó szót sem kapsz. Sőt, a partnered rendszeresen azzal szembesít, hogy sem te, sem az, amit csinálsz, nem elég jó.

Ez aztán elveszi az önbizalmadat, és azt gondolod, őt sem érdemled meg, nemhogy mást.

Fókuszban

Bor, gasztronómia és kultúra – Ez vár Budapest Borfesztiválján

10 pontos teendő lista, amit minden szülőnek át kell futnia sulikezdés előtt

A márkás, jó minőségű sportszerekért és sportruházatért irány az Intersport!