5 legendás szerelmi történet, amitől megdobban a szíved

Írta: ,
Egy filmben hallottam egyszer: ,,…olyan szerelemre vágyom, amitől megáll az idő”.
Mindenki vágyik az igazira. Vajon van olyan? Van, ha nem a tökéletesre, hanem a neked tökéletesre vágysz. Van, ha hagyod, hogy legyen. Mitől lesz legendás egy szerelem? A mélységétől, az együtt megélt időtől? Van erre recept? Nem hinném…
Ruttkai és Latinovits Kép forrása: mek.oszk.hu

1/5 Ruttkai és Latinovits

Ruttkai Éva négy évvel volt idősebb Latinovits Zoltánnál. 1960-ban egy szerelmes színdarab próbáin szerettek egymásba, első látásra. Ez egészen Latinovits haláláig, 1976-ig, 16 éven keresztül tartott.

Kapcsolatuk nem volt viharoktól mentes, ám mégis ugyanakkora, ha nem nagyobb tűzzel égett, mint eleinte. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint Latinovits levele, amit Ruttkaihoz írt 1975-ben:
,,Légy nyugodt, vagyok és leszek Neked. Elvégeztetett… Minden értünk fog történni, mert akarom. Mert Isten is így akarja.” Ruttkai pedig ezt vallotta: ,,… Amit én csináltam, senki nem tudta úgy szeretni, mint ő.”
Elisabeth Taylor és Richard Burton Kép forrása: Wikipedia

2/5 Elisabeth Taylor és Richard Burton

A világ legbotrányosabb szerelme volt. A Ritz-Carlton Hotelben házasodtak, másnap Burton már színdarabban játszott, melynek végén bemutatta feleségét a világnak.

Tizenegy filmben szerepeltek együtt, köztük 1963-ban a Cleopatra című filmben.

A Nem félünk a farkastól című filmben egy részeg házaspár drámáját mutatták be – ahol gyakorlatilag saját magukat alakították. Burton drága ajándékokkal halmozta el Taylort, ilyen volt a Taylor-Burton gyémánt, mely a Cartier bemutatótermében van kiállítva. 
Szenvedélybetegek voltak, de legnagyobb szenvedélyük közös szerelmük volt. Kétszer házasodtak össze. Taylor Burton utolsó szerelmes levelét haláláig őrizte éjjeliszekrényének fiókjában.
Shah Jahnan és Mumtaz Mahal Kép forrása: ancientworldwonders.com

3/5 Shah Jahnan és Mumtaz Mahal

A Taj Mahal síremlék az örök szerelem emlékműve. Shah Jahan a feleségének építtette, aki 14. gyermekük születésébe halt bele. 1607-ben ismerték meg egymást, öt év jegyesség után házasodtak össze. 

Az asszony arra kérte férjét, hogy halála után állíttasson emléket szerelmüknek. Annak ellenére, hogy férjének számos ágyasa volt, Mumtaz volt a szerelem. Elkísérte férjét a hadjáratokra, részt vett a politikában
Az asszony halálos ágyán megígértette férjével, hogy nem lesz több felesége. A Taj Mahal építésének körülményeit számos legenda övezi. A császár hálószobája ablakából élete végéig csodálhatta felesége sírhelyét, majd később őt is ide helyezték örök nyugalomra.
Yoko Ono és John Lennon Kép forrása: meltybuzz.fr

4/5 Yoko Ono és John Lennon

Yoko Ono egyik kiállításának megnyitóján ismerkedtek meg, ám ekkor még mindketten házasok voltak. A szeretők életét élték, míg Lennon ,le nem bukott’ felesége előtt, aki hamarosan elvált tőle.

Szerelmük szorosan összefonódik a békemozgalommal

Nászútjukat az amszterdami Hiltonban kezdték a Bed-in megmozdulással, melynek kulcsgondolata a világbéke volt. Nyolc közös albumot adtak ki.
Nagy szerelem volt, hisz szétrobbantotta a Beatles-t, és megalkotta a világbéke himnuszát, az Imagine-t. Szerelmük nem volt viharmentes Lennon szenvedélyei miatt, aki 1973-tól 75-ig Ono engedélyével May Pang-gel, Ono házvezetőnőjével élt
Ez a közjáték kihatott Lennon művészi termékenységére is, mely 1980 körül állt helyre.
Domján Edit és Szécsi Pál Kép forrása: pozitivnap.hu

5/5 Domján Edit és Szécsi Pál

1972-ben, a Magyar Rádió Ablak című műsorában találkoztak először. Szerelem volt első látásra. Domján Edit színészként sokat segít Szécsi Pálnak, javítja kiejtését, mozgáskultúráját.
Majd egy évig tartott a szerelem, ám nagy volt köztük a korkülönbség, és Szécsinek problémái voltak az alkohollal
Elhidegültek egymástól, majd Domján Edit kezdeményezte a szakítást, le akarta zárni a viharos kapcsolatot. Ennek ellenére aggódott a férfiért, ám kiégettnek érezte magát.
Domján Edit egy kedélyes karácsony után – amikor volt férje újfent megkéri a kezét –  a negyvenedik születésnapján öngyilkos lett. Nem sokkal Szécsi is követte őt.
Nem hiszem, hogy a nagy és igaz szerelemnek a drámáról, a tragédiáról, a pusztító szenvedélyről kell szólnia. Talán eme szerelmek tragikumát pont az okozta, hogy szeretetre éhes, éretlen személyiségek között jöttek létre – ezért lettek legendásak, tanulságként. 
Az igaz szerelem építő, lelket melengető, termékeny energiákat hordozó érzés, ami az életet, az élet megélését, a jövőt hordozza magában.