5 kérdés magadnak, ha szakítás után belevágnál egy új kapcsolatba

Írta: ,

Szeretni és szeretve lenni alapvető emberi igény. Elméletben tehát semmi gond nincs azzal, ha valaki másnak a karjaiban keresed a boldogságot, miután vége lett az előző románcodnak. A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy még nagyobb érzelmi katyvaszba kerülhetsz, ha a következő kérdéseket nem teszed fel magadnak.

„Tényleg túlvagyok az exemen?”

1/5 „Tényleg túlvagyok az exemen?”

„Túllenni” természetesen nem egyenlő a felejtéssel. Hiszen miért kellene elfelejtened azt, aki egy ideig az életed fontos részét jelentette? Akkor vagy túl az előző párodon, ha rá gondolva már semmilyen negatív érzés nem kerít a hatalmába: se düh, se szégyen, se a becsapottság árnyéka.

Amíg ugyanis ezek a felszínen vannak nálad, egyszerűen esélyed sincs egy boldog, új kapcsolatra – még akkor sem, ha a partnerjelölt minden szempontból ideálisnak tűnik, hiszen a „hiba” a te készülékedben van.

Adj még egy kis időt magadnak, vagy pedig ne szégyellj külső segítséget kérni, ha egyedül végképp nem megy az elengedés folyamata!

„Menekülök az érzéseim elől?”

2/5 „Menekülök az érzéseim elől?”

A magánytól és a szomorúságtól való félelem, illetve egy internetes randiportálra való gyors regisztráció kettőse nem ígér semmi jót.

Hiába írod tele a naptárad ebédszünetes randikkal, filmekkel és romantikus vacsikkal – egyik sem fog örömet szerezni számodra, ha igazából semmi kedved az egészhez, csak mindenáron el akarod kerülni az egyedüllétet.

A férfitársaságba való menekülés sem magaddal, sem pedig a másikkal szemben nem fair. Mielőtt bárkit is bevonsz az életedbe, mindketten megérdemlitek, hogy előbb tisztába tedd a saját lelkedet.

„Igazából miért akarok új kapcsolatot?”

3/5 „Igazából miért akarok új kapcsolatot?”

Pozitív, szeretetteljes és nagylelkű szándékaid vannak? Készen állsz arra, hogy pozitív érzéseket adj és kapj? Ha igen, bátran csapj bele a lecsóba!

Ellenkező esetben viszont sajnos fennáll a veszélye, hogy valójában „bosszúviszonyra” fáj a fogad, ami természeténél fogva még nagyobb fájdalmat fog okozni, és meglehetősen rövid szavatossági ideje van.

Látszólag egyszerű egyébként a kérdés, hiszen rávághatnád, hogy biztos mindenki ugyanazért szeretne maga mellé valakit – a boldogságért –, ám elég a közvetlen környezetedben körülnézned, hogy lásd, hány „nem tiszta” hajtóerővel döcögő kapcsolat létezik.

„Nem csak magamnak akarok bizonyítani?”

4/5 „Nem csak magamnak akarok bizonyítani?”

Főleg csúnya szakítás után gyakori, hogy a felek ellenállhatatlan vágyat éreznek a saját „alkalmasságuk” bizonyítására, és minél előbb „befizetnének” egy kis gondoskodásra.

A szeretetnek azonban az az ára, hogy egy másik embert is be kell vonnod a saját magaddal – vagy az exeddel – vívott játszmába.

Legalább ugyanekkora problémát jelent, hogy alapvető gond van az önértékeléseddel, ha azt hiszed, hogy kívülálló személynek kell bizonyítania: megérdemled a kedvességet.

Amíg ugyanis nem tudod magadról biztosan, hogy a boldogság alanyi jogon jár neked („csak” be kell járnod az odáig vezető utat, amely kinek rövidebb, kinek hosszabb), a boldogságra másnak az oldalán sincs esélyed.

„Megértettem, miért lett vége az előzőnek?”

5/5 „Megértettem, miért lett vége az előzőnek?”

Ezt úgy is felteheted, hogy sikerült-e megértened a leckét, amit a lezárult kapcsolatod jelentett. Például ilyen tanulságot vonhatsz le: „nem hagyhatom, hogy bárki is ennyire irányítani akarjon”, vagy „megtudtam, számomra mi fér bele a hűségbe”.

Akármi legyen, a te szempontból óriási a jelentősége. Amíg nem jöttél rá, mi is ez pontosan, és esetleg áldozatnak látod magad egy látszólag értelmetlen helyzetben, még nem jött el az ideje az új viszony elkezdésének. Ha viszont már „megvilágosodtál”, egy lépéssel közelebb érezheted magad a friss szerelemhez.

Nálad most hány kedvező válasz született?