5 kérdés, amit fel kell tenned magadnak egy komoly kapcsolat előtt

Írta: ,

Megismertél valakit, akivel nagyon jól érzed magad, de egyelőre még nehezen tudod eldönteni, hogy mennyire szeretnél belevágni egy komoly kapcsolatba? Mielőtt sodrodnál az áramlattal, és gondolkodás nélkül belemennél egy ilyen helyzetbe, érdemes feltenned magadnak ezt az 5 kérdést, hogy elkerüld a váratlan csalódásokat.

Érzelmi ragtapaszként használom a kapcsolatot? Kép forrása: 500px.com, Todd Holbrook

1/5 Érzelmi ragtapaszként használom a kapcsolatot?

Mindenki járt már ebben a cipőben. Történt egy komoly csalódás az életedben, amiről nagyon szeretnéd elterelni a figyelmed, és épp kapóra jött az a férfi, aki besétált az életedbe.

Kedves és figyelmes veled, egész jól szórakoztok együtt – miért ne adnál neki egy esélyt? Persze ezzel nincs is semmi gond, amíg tényleg komolyan gondolod a dolgot.

Ha viszont a lelked mélyén bármikor feladnád a kezdődő kapcsolatot a korábbi párodért (vagy bárki másért), inkább ne törj össze egy másik szívet emiatt.

Képes vagyok nyíltan beszélgetni a párommal? Kép forrása: el124.com

2/5 Képes vagyok nyíltan beszélgetni a párommal?

Noha nem létezik kőbevésett „párkapcsolati szabályzat”, az biztos, hogy a képzeletbeli verzióban az elsők között szerepelne az őszinte kommunikáció.

Ha úgy érzed, hogy nem tudsz nyíltan beszélni a párodnak az érzéseidről és problémáidról, nagy a valószínűsége, hogy a kapcsolatotoknak lesz egy „lejárati ideje”.

Vagy a másik opció, hogy évek múlva te leszel nagyon boldogtalan. Akárhogy is, egyik sem éppen a legkecsegtetőbb jövőkép.

Ugyanakkora energiát fektetünk a kapcsolatba? Kép forrása: upsocl.com

3/5 Ugyanakkora energiát fektetünk a kapcsolatba?

Próbálj meg egy kicsit elvonatkoztatni az érzéseidtől, és külső szemlélőként végigtekinteni a kapcsolaton.

Egyedül te vagy az, aki lelkesen és fáradhatatlanul dolgozik kettőtökért? 10-ből 8-szor te keresed őt telefonon? Vagy inkább úgy érzed, hogy a párod sokkal jobban "részese" a kapcsolatnak, mint te?

Egy ideális világban a hozzáállásotok majdnem teljesen megegyezne, de a való életben sajnos gyakran előfordul, hogy a mérleg nem kiegyensúlyozott – és ezt sajnos nehéz visszaállítani alaphelyzetbe.

Én is fontos vagyok magamnak? Kép forrása: shopdailychic.com

4/5 Én is fontos vagyok magamnak?

Gyakran hajlamosak vagyunk megfeledkezni erről a kérdésről. Úgy hisszük, hogy a szerelemnek egyfajta „világméretű önfeláldozásról” kell szólnia; amikor annyira szeretünk valakit, hogy (szinte) bármit megtennénk érte.

Ez tényleg úgy hangzik, mintha egy romantikus film forgatókönyvét olvasgatnád, de egy kapcsolatban mindig két szereplő van; és bizony te vagy az egyik!

És ha valamelyikőtök mindent megtesz a másikért, ott találhatod magad, amiről az előző pontban volt szó: a kiegyenlítetlen mérlegnél.

Megegyeznek a hosszú távú terveink? Kép forrása: tumblr, mcoakley32

5/5 Megegyeznek a hosszú távú terveink?

Ez egy olyan kérdés, amelyben sokan nem értenek egyet, és ez valamilyen szinten érthető is. Nem feltétlenül kell összeegyeztetnek a jövőbeli elképzeléseteket, hogy tényleg komolyra forduljon a kapcsolatotok. De megkönnyíti a dolgokat, ha mégis megteszitek? Határozottan igen!

Természetesen lesznek olyan kérdések, amelyekben nem értetek egyet – elvégre különböző emberek vagytok. De ha a nagyobb döntésekben hasonló a véleményetek, sokkal jobb eséllyel indultok neki az örökkön-örökkének.

És azért mégis csak jobb időben megtudni, ha a párod a jövőjét egy teljesen más országban, esetleg teljesen más körülmények között képzeli el, nem igaz?