5 jel, hogy a féltékenységed tönkreteszi a kapcsolatodat

Írta: ,

A féltékenységet nem szabad összekeverni az irigységgel. Irigység az, amikor szeretnél valamit, ami másoknak megvan, de neked nincs. Féltékenység az, amikor valami már a tiéd, de nagyon félsz attól, hogy elveszíted. Utóbbiból egy kicsi még egészséges is lehet egy párkapcsolatban; ha viszont egy idő után új szintre lépsz benne, azzal elüldözheted magadtól a párodat. Most összegyűjtöttünk 5 intő jelet, ami arra utal, hogy tönkreteheted a túlzott féltékenységgel a kapcsolatodat.

Állandóan a Facebookját ellenőrzöd Kép forrása: unsplash

1/5 Állandóan a Facebookját ellenőrzöd

Időnként mindenki lecsekkolja a közösségi médiát, csak úgy kíváncsiságból. Megnézzük a barátunk exét, vagy azt a lányt, aki megosztott valamit az üzenőfalán. Még ha titkoljuk is, valójában néha-néha mindenki szereti megnyugtatni a lelkét, és egy kis időre „nyomozósdit” játszani.

A problémák ott kezdődnek, ha ez függőséggé válik: felébredsz reggel, felöltözöl, és már nézed is a párod online életét. Amikor azon kapod magad, hogy a neten mindenhol keresed az elárulás és megcsalás jeleit, ideje átgondolnod a kapcsolatotokat. A közösségi média ugyanis egyre több szerelmet tesz tönkre – épp a féltékenység miatt!

Belenézel a telefonjába Kép forrása: unsplash

2/5 Belenézel a telefonjába

A barátod épp alszik, vagy kiment a fürdőbe lezuhanyozni, te pedig rögtön nyúlsz a telefonjáért? Ha végigpörgeted az üzeneteit, és azt is leellenőrzöd, kiket hívott fel, akkor a féltékenységnél nagyobb problémával néztek szembe: itt már komolyabb bizalmi gondok is vannak.

És te is tudod, hogy még ha nem is találsz semmit, a lelked csak egy kis időre nyugszik le. Végül pedig olyan dolgokba is beleképzelsz többet, ami valójában teljesen ártalmatlan!

Másokat hibáztatsz az érzéseidért Kép forrása: unsplash

3/5 Másokat hibáztatsz az érzéseidért

Pszichológusok szerint, ha valaki féltékenység miatt úgymond „fenyegetve” érzi magát, gyakran keres a környezetében egy bűnbakot. Ilyenkor az adott személy képes minden szituációt úgy manipulálni, hogy a végén azt a látszatot keltse, mintha valós oka lenne a féltékenységének – még akkor is, ha nem így van.

Ha észreveszed magadon, hogy például egy másik lányt kezdesz hibáztatni a saját féltékenységed miatt, akkor érdemes beszélned a pároddal; innen ugyanis már csak egyetlen lépés a telefonos és online nyomozgatás.

Megszabod neki, kikkel találkozhat Kép forrása: unsplash

4/5 Megszabod neki, kikkel találkozhat

Az utóbbi időben jellemző rád, hogy helyette döntöd el, melyik női ismerőseivel találkozhat? Például, egy egyébként már házas lány baráttal szívesebben „engeded el”, mint egy szingli kolléganővel – utóbbi miatt ugyanis kissé fenyegetve érzed magad?

Ha ilyen helyzetbe kerültél, épp ideje egy kicsit változtatni a hozzáállásodon; az emberek többsége ugyanis nem túlzottan szereti, ha ehhez hasonló keretek közé szorítják.

Gyanakodni kezdesz, ha későn ér haza melóból Kép forrása: unsplash

5/5 Gyanakodni kezdesz, ha későn ér haza melóból

Ha a féltékenység eluralkodik rajtad, hajlamos lehetsz arra, hogy szinte mindenben megtaláld a megcsalás jeleit.

És ez még arra is igaz, ha a barátod esetleg később ér haza a munkahelyéről. Ha az ajtón belépve rögtön letámadod a kérdéseiddel (Hol voltál? Kivel? Mit csináltatok?), azzal nyilvánvalóvá teszed, hogy nem bízol a barátodban – és ez máris egy lépés a kapcsolat vége felé.