5 dolog, amit 5 év házasság után már érdemes tudni

Szőke Angéla
Írta: ,
5 dolog, amit 5 év házasság után már érdemes tudni

Kép forrása: nd3000/depositphotos.com

Van a környezetemben olyan pár, akik fél év járás után házasodtak össze és már húsz éve boldogok. De olyan pár is akad, akik 15 év után mondták ki a boldogító igent és egy éven belül elváltak. Akárki akármit mond, a papír és az ünnepélyes eskütétel igenis változtat a kapcsolaton. Mivel életünket örökre kötöttük össze társunkkal, feltehetően elég hosszú távra tervezünk vele. Ha friss házas vagy, az alábbi öt dolog mindenképpen megfontolandó a kapcsolat jövőbeli sikeressége érdekében.

1. A tisztelet mindkét félnek jár

Az a házasság, ahol az egyik fél aláveti magát a másik akaratának, sosem lesz hosszú életű. Illetve hosszú lehet, de boldog semmiképpen sem. Egy kiegyensúlyozott frigyben a nő és a férfi mindig egyenlő és tisztelik egymást. Mindegy, ki a kenyérkereső, vagy hogy ki van otthon a gyerekekkel, egyikük sem uralkodhat a másikon. Ha az egyik fél behódol a másiknak, az mindig egészségtelen és mérgező kapcsolati dinamikát eredményez. Gondolj csak bele: olyan emberrel, akit nem tisztelsz, nem érdemes leélned az életed, olyannal pedig, aki téged nem tisztel, pláne nem.

2. A vitáitok nem tartoznak másra

A mondás szerint a házaspár problémái olyanok, mint a szennyes ruha, nem szabad kiteregetni. Ebben főleg a nők szoktak hibázni, mivel lételemük a kommunikáció. Ha valami vita van, egyből szaladnak az anyjukhoz vagy a barátnőikhez és kiadják magukból. Ezzel viszont egyrészt pletykákat indíthatnak el, másrészt nem érdemes minden veszekedést mások orrára kötni, hiszen ha másnap kibékülünk férjünkkel, a többiekben megmarad a vita emléke és ezután már kevésbé fogják kedvelni társunkat. Csak akkor kérjünk tanácsot, ha komoly és tartós a nézeteltérés.

3. A döntéseket közösen kell meghozni

Ha olyan kérdésben kell dönteni, ami mindkettőtöket érinti, akkor azt közösen kell megbeszélni és eldönteni.

Az élet sokszor nehézségek elé állítja az embereket és ha megesküdtünk, hogy „jóban – rosszban” kitartunk egymás mellett, akkor nincs döntéshozó főnök, hanem együtt dolgozunk a megoldáson.

Gondolj úgy a házasságra, mint egy cégre, ahol nem egy vezérigazgató van, hanem két ügyvezető. Nem is lenne igazságos, ha minden döntés súlya és az ezzel járó következmények csak az egyik fél vállára nehezednének, hiszen ez túl nagy teher egyetlen embernek.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!