5 dolog, amivel meg kell küzdenetek a komoly kapcsolatban

Írta: ,

Bár az éveken átívelő szerelmek valóban csodálatosak és csaknem mindenki vágyik arra, hogy aktív részese lehessen egy ilyen élménynek, a nehézségek a házasságból, élettársi kapcsolatokból sem hiányoznak. De mégis milyen gondokkal kell majd szembenéznetek az idő előrehaladtával?

Laposabb együttlétek Kép forrása: junebugweddings.com

1/5 Laposabb együttlétek

Ha még a kapcsolatotok elején jártok, és tényleg egymásnak teremtett titeket az ég, akkor most egész biztosan elképzelhetetlennek tartod azt, hogy valaha ez meg fog változni. Pedig sajnos az évek, évtizedek előrehaladtával egyenesen kivédhetetlen, hogy ezekre a természetes átalakulásokra sor kerüljön, ugyanis óhatatlanul rutinszerűvé válnak az összebújásaitok. Az ok igazán egyszerű: pontosan kitapasztaljátok, a másiknak hogyan a legjobb, és rendszeresen azt ismételgetitek, ami azonban kicsit unalmas lesz, hiába „hatékony”.

Megoldás: Idővel térjetek vissza azokhoz a rutinokhoz, amiket anno elvetettetek! Talán a kapcsolatotok elején nem voltak izgalmasak, de azóta változtatok mindketten, és már az apró módosítások is új színt vihetnek a kapcsolatotokba.

Hétköznapi viták Kép forrása: viralnova.com

2/5 Hétköznapi viták

Ezeknek a vitáknak nincs konkrét, vagy végleges következménnyel járó okuk, de gondoskodnak a rossz hangulatról, ami hosszútávon viszont már eredményezhet negatívabb végkifejletet. Az idő előrehaladtával a sok apróság is rendkívül bosszantó, és ami rosszabb, fárasztó tud lenni.

Tipikus pl., hogy úgy érzed, minden házi munka rád hárul, mert a másik feled még arra sem képes, hogy betegye a mosogatóba a piszkos tányért. Persze minden kapcsolat más, így a bosszúságok alapja is eltérő lehet.

Megoldás: Teljesen feleslegesen változol át házisárkánnyá, jóval hatásosabb, ha kéred a változtatást. Lehet, hogy nem egyszer, nem is kétszer kell ezt megtenned, de hosszútávon jóval több eredményt érsz el, ha a lelkiismeretére hatsz, és normálisan beszélsz vele.

Anyagi kérdések Kép forrása: lovelyindeed.com

3/5 Anyagi kérdések

Nem annyira általánosak, ám annál veszélyesebbek az anyagi kérdések – a velük járó nehézségek a kapcsolat elején éppúgy felüthetik a fejüket, mint jóval később. A kezdetek kezdetén azon agyaltok, ki fizessen az első randin, vagy nem ciki-e olyan programra menni, ami gyakorlatilag ingyenes. Egy komoly kapcsolatban viszont abban kell egyetértenetek, hogy felvegyetek-e hitelt, maradjatok-e az albérletben, mennyit tudtok idén nyaralásra szánni, vagy éppen hogyan osztozzatok meg a legújabb kiadásokon.

Megoldás: Véletlenül se halogassátok az anyagi feszültségek átbeszélését, ugyanis a pénz manapság az egyik leggyakoribb válóokok közé sorolható. Sajnos itt nincs más megoldás, mint a kegyetlen őszinteség, és az alapos mérlegelés, számolgatás.

4/5 Eltérő jövőkép

Ez a pont nem mindenki életében jön el, tehát nem aranyérvényű, hogy ti is szembenéztek majd vele. Akkor kerülhetitek el ezt a csapdát, ha nagyon összepasszoltok, esetleg már az elején pontosan tisztáztátok az elvárásaitokat.

De miről is van szó? Olyan nagy volumenű kérdésekről, mint a házasság, a költözés, vagy éppen a családalapítás. Leggyakrabban ezekből a kérdésekből felmerülő konfliktusok azok, amik a végét jelenthetik egy komoly kapcsolatnak, hiszen annyira meghatározzák a jövőtöket, hogy muszáj bennük egyet értenetek.

Megoldás: Kompromisszumok, kompromisszumok és kompromisszumok. Emellett még egy fontos szempontot kell figyelembe vennetek: bárhogy is döntötök, első helyen mindig a kapcsolatotok legyen.

Át nem beszélt sérelmek Kép forrása: sincerelykinsey.com

5/5 Át nem beszélt sérelmek

Óhatatlan, hogy ha leéltek egymás mellett több évet, idővel véletlenül is megbántjátok majd a másikat. Nehéz fenntartani a tökéletesség állapotát, hiszen mindannyian csak emberek vagyunk, akiknek változnak az életkörülményeik és az érzéseik. A jegelt sérelmek azonban rettentően veszélyesek, ugyanis akár az egész életeteket elkísérhetik. A kutatások szerint extra ráadás, hogy a nők sokkal élénkebben és mélyebben emlékeznek a sérelmeikre, és akár még évtizedek után is hajlamosak ugyanazon rágódni.

Megoldás: Ha bármi bánt, ne tartsd magadban! Természetesen nem arról van szó, hogy mindenen morgolódnod kellene, de ha kell, tízszer beszéljétek át, miért estek rosszul a történtek. Maradj higgadt, és ne támadj – a lényeg, hogy feldolgozhasd az eseményeket és megnyugodj.