5 dolog, amiről nem szabad lemondanod egy párkapcsolatban

Írta: ,

Minden emberi viszony kompromisszumok sorozatát követeli meg – a szerelem aztán pláne. Van viszont egy határ, amit a saját érdekedben semmiképpen sem szabad átlépned. Csokorba szedtük miről ne mondj le, még a tökéletesnek tűnő pasi kedvéért se!

A baráti köröd

1/5 A baráti köröd

Természetes, hogy a baráti köröd kibővül a párkapcsolattal, hiszen a kedvesed táborából is közel kerülhetnek hozzád olyanok, akikkel bizalmassá fejlődik a viszonyod.

Ha azonban úgy érzed, hogy a párod mellett elszigetelődtél azoktól, akikkel jól érezted magadat, valami nincs rendjén – és ez a jelenség gyakoribb, mint hinnéd!

Sajnos hiába próbálnánk szépíteni, itt egyfajta kisajátítási vágyról van szó a férfi részéről, amiben nem szabad belenyugodnod.

Akármennyire próbálja elhitetni, hogy rajta kívül senkire, vagy csakis az ő szeretteire van szükséged az életben, próbálj tisztán látni, s ragaszkodni az igényeidhez!

A kóros féltékenység ezen formája nyílt kommunikációval és párterápiával is kezelhető – ha mindketten akarjátok.

A tested szeretete

2/5 A tested szeretete

Aki nem elégedett a külsőddel vagy a belsőddel a kapcsolatotok kezdetén, később sem lesz az.

Mindannyian láttunk már olyan nőket, akik annyira meg akartak felelni új párjuk elvárásainak, hogy drasztikusan megváltoztatták saját magukat – a szépségről alkotott elképzeléseikkel együtt.

Pedig adott a kérdés, hogy miféle szerelem az, ahol a másik fél nem is érted van oda, hanem egy olyan nőért, aki a fejében született meg, és akivé formálni szeretne téged…

Ha tehát a pasas folyton azt hajtogatja, „mennyivel jobban néznél ki, ha…”, a mondat második felét inkább meg se halld!

Maradj önmagad, és csakis a saját örömödre szánd rá magad bármiféle változtatásra. Megérdemled, hogy valaki olyannak imádjon, amilyen itt és most vagy.

A karriered

3/5 A karriered

Kizárólag akkor mondj le az ilyen irányú ambícióidról, ha egyébként sem tartod őket fontosnak az életben.

Igen, léteznek, akik feleségnek és anyának születtek, tehát ha közéjük tartozol, karrierépítés nélkül is boldog lehetsz.

Ha viszont a párod önhatalmúlag bele akar szólni, hol dolgozz és mit csinálj, vagy esetleg mindenáron le akar beszélni a pénzkeresetről, nem túlzás a kijelentés, hogy beteg kapcsolatban vagy.

Az önmegvalósításhoz való jog mindenkinek jár, és az építő jellegű szerelem semmilyen alapvető jogtól nem foszthat meg.

Arról nem is beszélve, hogy aki igazán szeret, boldognak akar látni téged – és elfogadja, ha ennek a munkahelyi sikered is része.

Saját magad tisztelete

4/5 Saját magad tisztelete

Ha a partnered úgy bánik veled, mintha ő magasabb rendű lenne, és szívességet tenne neked azzal, hogy kitart melletted, a személyiséged elképesztő károkat szenvedhet.

Rögtön ki kell lépned ebből a kapcsolatból, ám ez nem biztos, hogy egyik pillanatról a másikra sikerül, hiszen a fazon valószínűleg elhitette veled: egyedül egy fabatkát sem érsz, és ő az életed értelme.

Próbálj meg erőt meríteni a szeretteidből, és szükség esetén kérj külső segítséget!

Hidd el: a boldogságod rajtad múlik, tehát semmi szükséged rá, hogy egy „uralkodó” szabja meg minden döntésed.

Vedd számba, mit gondoltál magadról a kapcsolatotok elején, és most mi a helyzet. Negatív különbség esetén vészcsengő, nincs mese!

A magadra fordított idő

5/5 A magadra fordított idő

A hobbid, a barátaid, a kedvenc időtöltéseid…

Ezek egytől egyig az identitásod szerves részei, melyektől még véletlenül sem kell megválnod azért, mert párkapcsolatban élsz.

Mivel egy nap csupán huszonnégy órából áll, nyilván szükség van bizonyos kompromisszumokra – ami viszont messze nem egyenlő a lemondással.

Tudd, mennyi „saját” időre van szükséged napi vagy heti szinten, és beszéljétek meg a pároddal, hogy minden simán menjen!

E tekintetben nem beszélhetünk egészséges határokról, hiszen valaki fél napokat szeret külön tölteni a kedvesétől, míg másnak kéthetente pár óra is sok. Befelé figyelj, neked mi a jó!

Te voltál már olyan helyzetben, hogy a felsoroltak valamelyikét a párod mellett „elveszítetted”?