5 dolog, ami még megmentheti a zátonyra futott kapcsolatot – Próbáld ki, mielőtt lemondasz róla!

5 dolog, ami még megmentheti a zátonyra futott kapcsolatot – Próbáld ki, mielőtt lemondasz róla!

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / 5 dolog, ami még megmentheti a zátonyra futott kapcsolatot – Próbáld ki, mielőtt lemondasz róla!

Van olyan, amikor jobb belátni, hogy egy kapcsolat nem működik, de az is igaz, hogy nem szabad minden helyzetben hátraarcot csinálni, és elmenekülni a legkisebb kudarctól.

A Psychologytoday.com pszichológusok tanácsait szedte össze arra vonatkozóan, mit érdemes tenni a kapcsolat megmentése érdekében, mielőtt feladnád a dolgot.

Emlékezz a vonzalomra

Nem mindig a helyes érzelmek vonzanak valakihez: van, amikor azért érezzük a szerelem csalfa érzését, mert valaki próbára tesz minket, elérhetetlennek tűnik, vagy éppen bűnre csábít.

Ezek az érzések azonban aztán gyorsan el is illannak.

Azonban, a pszichológusok tanácsa szerint, amikor úgy érezzük, nincs már tűz a kapcsolatban, érdemes felidézni, mi volt azt, ami kezdetben annyira vonzott a másikban.

Ha a szerelem igazi volt, akkor nem lesz nehéz ismét megtalálni ezeket az érzéseket, és feléleszteni őket.

Törd meg a rutint

Ami kezdetben kedveskedés, a szerelem kimutatása volt, az mára üres rutinná válhatott – figyelmeztetnek a pszichológusok.

Lehet, hogy ugyanúgy törődtök egymással, megvannak az együtt töltött pillanataitok, csak éppen már nem jelentenek akkora örömöt.

A szakértők szerint ez azért lehet, mert már nem a szenvedély, csak a megszokás irányítja ezeket a cselekvéseket.

Ezt azonban könnyen megváltoztathatjátok, ha kiléptek a megszokott rutinból, és kipróbáltok valami újat.

Ne hagyd, hogy a múltad befolyásolja a jelenedet!

Pszichológusok arra is felhívják a figyelmet, hogy sokszor múltbeli sérelmeink teszik tönkre a kapcsolatainkat.

Nem csak a korábbi csalódások jelenthetnek veszélyt, akit például gyerekkorában valamelyik szülője elutasított, az felnőttként könnyebben válik introvertálttá, és menekül ki a komolyabbra forduló kapcsolatból.

Ha ez komoly problémát jelent, akkor ne félj akár szakértői segítséget kérni, de sokszor már az is segít, ha csak megérted, hogy ez tart vissza a boldogságtól, és elhatározod, hogy nem hagyod, hogy a korábbi bánatod a jövődet is meghatározza.

Félelem az elköteleződéstől

Valaki mellett lehorgonyozni sohasem egyszerű döntés.

Valószínűleg még azok is, akik teljesen biztosak abban, hogy rátaláltak az igazira, néha egy-egy pillanatra elbizonytalanodnak.

Vannak, akik percekig válogatnak zoknivásárlás közben is, ez meg azért mégiscsak valamivel súlyosabb döntés, így nincs ezzel semmi baj.

Ha megérted, hogy a félelmeidet nem feltétlenül a partnered generálja, hanem teljesen természetes érzések, akkor könnyebb kezelni is őket, és eldönteni róluk, hogy valódi problémát jeleznek-e, vagy csak kibúvót az elköteleződés alól.

Vedd ki a saját részed

Mikor egy kapcsolat kezd kihűlni, hajlamosak vagyunk szinte listázni a párunk bűneit, pedig a pszichológusok szerint nem biztos, hogy ez célravezető megoldás.

Míg bizonyos esetekben segíthet a probléma megbeszélése, ha például a romantikát szeretnéd visszacsempészni, szerencsésebb lehet, ha egyszerűen csak magadra fókuszálsz a partnered helyett, és meggyőződsz arról, hogy te megteszel minden tőled telhetőt.

A legtöbb esetben ez a patnered szívét is meglágyítja, és ha nem kötelességből, hanem szabad akaratából, újjáéledt szerelmétől motiválva kezd ő is dolgozni az ügyön, az a legszerencsésebb kimenet.

Ha pedig ez sem segít, akkor lehet, hogy tényleg itt az ideje továbblépni.

VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!