5 árulkodó jele annak, hogy manipulálnak a kapcsolatodban

Írta: ,

Valamilyen szinten mindenkit manipulálnak a saját kapcsolatában – és mindenki irányítja részben a másik gondolatait, életét. Ezzel alapvetően semmi gond, hiszen két egymásra folyton ható pólus vagytok. Előfordul néha, hogy életünk párja alaposan túllő a célon, és messze nem társként, jóval inkább egyfajta kellékként tekint ránk ahhoz, hogy felépítse saját, kissé beteges életét.

1/5 Gond nélkül lealacsonyít

Otthon főleg jellemző, de mások előtt is hajlamos lehet rá, hogy lealacsonyítson. Egyénfüggő, ki, mennyire él vissza a kapcsolati hatalmával - vannak olyan férfiak, akik szó szerint megalázzák a párjukat, és akár nagyon komoly sértéseket is a másik fejéhez vágnak. Ennek egyszerű oka az, hogy továbbra is megtartsák előnyüket, te pedig gyengének érezd magadat – ellenkező esetben nem szorulnál sem rá, sem a kapcsolatra.

Mások nem játszanak ilyen nyílt lapokkal, de azért ezek a férfiak is éreztetik veled, hogy lebecsülnek. Pl. azt mondja neked, hogy „te azt úgysem tudod megcsinálni”, „nem értem, minek próbáltad meg egyedül”, vagy nemes egyszerűséggel gúnynévvel illet, becéz: butuskám, ügyetlenkém, stb. 

Nyilván akkor van baj, ha ez nem egyszeri eset, hanem rendszeres, és bántó.

Szinte észrevétlenül irányít Kép forrása: tiffanypinerostyle.com

2/5 Szinte észrevétlenül irányít

Talán ez idáig nem tudatosult benned, de rendszerint ő hozza a kapcsolatotok „szabályait”. Ő dönt a programok legjaváról, és ahelyett, hogy megbeszélné veled a terveit, kész tények elé állít.

Ezzel szemben tőled elvárja, hogy előre tájékoztasd, mielőtt valamire igent mondasz, hiszen lehet, hogy az adott időpontra neki már más tervei voltak, és elvárja, hogy soha semmilyen körülmények közt ne húzd keresztbe a számításait.

Természetes, hogy egyeztetünk és kommunikálunk a párunkkal, ahogy az is elvárható, hogy a komolyabb programokat illetően előre megbeszéljük a lehetőségeket. De ez a rendszer csak akkor működik normálisan, ha mindkét fél figyelembe veszi a másik életét, ellenkező esetben manipulálásról és önzőségről beszélhetünk.

3/5 Egy beszólással célt ér

Amellett, hogy észrevétlenül irányítja az életedet (ami persze önmagában is elég nagy baj), mestere annak is, hogy egy-egy beszólással célt érjen nálad.

Például te szeretnél elmenni egy buliba, ahova be kell öltözni, ő viszont egyáltalán nem rajong az ötletért. Ahelyett, hogy hozna egy áldozatot érted, lealacsonyít egy beszólással, pl. hogy azt hitte, egy felnőtt nővel van dolga. Ezzel persze elveszi a kedvedet az egésztől, és mivel nem akarsz egyedül menni, lemondod az estét.

Mivel így „elméletileg” ő lenne a hibás a rossz kedvedért, gyorsan valamivel hízeleg, megszeretget, és persze felvázolja, hogy mennyire nem veszed figyelembe az ő érzéseit. Két legyet üt egy csapásra: megússza a bált, és még bűntudatot is kelt benned, amiért nem ismered az igényeit.

Biztos, hogy ő nem hibás Kép forrása: stylemepretty.com

4/5 Biztos, hogy ő nem hibás

Bármilyen észrevétellel, problémával rukkolsz is elő, abban biztos lehetsz, hogy az a te hibád. Legalábbis, az összes beszélgetéseteknek úgy van vége, hogy javasolja számodra, milyen tanulságokat vonjál le, és hogyan változtass.

Egyszerűen képtelen elismerni, hogy valamiben hibázott.

Ha egy véletlen folytán mégis így történik, akkor borítékolhatod, hogy (állítása szerint) azért tesz így, mert a te viselkedésed ezt váltotta ki belőle. Nem számít, hogy egészen apró, vagy valóban jelentős problémáról van-e szó, ő elhiteti veled, hogy az egész kizárólag miattad van.

Nem állítjuk, hogy ez sosem fordulhat elő, de aligha esélyes, hogy folyton, mindenért te vagy a hibás. Ez már jóval több, mint gyanús!

Az ő céljait mindig előbbre helyezi Kép forrása: stylemepretty.com

5/5 Az ő céljait mindig előbbre helyezi

Ez a jel leginkább csak évek elteltével figyelhető meg, de ha észreveszed, akkor tényleg itt az ideje lépned. Miről is van szó? Nos, arról, hogy te semmit sem fejlődtél a kapcsolatotok alatt, ő viszont jól láthatóan szárnyal.

Ennek az az oka, hogy te biztosítod azt az energiát és hátteret, amire ehhez szükség van, ő viszont nem csepegtet vissza semmit. Ez nem azt jelenti, hogy neki adódott egy sokkal jobb munkalehetősége, ami miatt te áldozatokat hoztál, és most ebből mindkettőtöknek előnye származik. Ez egy hasznos kompromisszum.

Akkor beszélhetünk árulkodó jelről, ha ő már elvégzett két nyelvtanfolyamot, előléptették, sikereket ér el a sportban, új barátokat szerez, te viszont egyre csak lejjebb csúszol. Na, nem azért, mert nem adódott semmilyen lehetőséged, hanem mert mindig megoldotta, hogy az ő céljai előbbre valóak és kézenfekvőbbek legyenek.