4 praktika, amivel inkább ne próbálj túllépni a szakításon

Írta: ,

Megannyi praktika és ötlet kering a neten, amikkel a szakítás okozta fájdalmakat és sérelmeket lehet enyhíteni. Némileg biztosan mindegyik ötlet hatásos, de az alábbi tippek sokkal inkább hátráltatják a továbblépést, semmint elősegítik azt.

1/4 Azonnal belevágsz egy új kapcsolatba

Kutyaharapást szőrével, avagy szakítást új kapcsolattal – az egyik legrosszabb tanács, amit ilyenkor kaphatsz. Igaz, ebben a helyzetben minden tipp csupán felületi kezelést biztosít, ezzel a praktikával valaki mást, egy ártatlan harmadik felet is megbántasz.Ráadásul, ha nem hagysz időt magadnak a gyógyulásra, akkor a sérelmek elemi erővel törnek majd fel, mégpedig akkor, amikor már úgy érzed, bőven túl vagy mindenen.

Igaz, hogy aktuálisan segít, hogy más is vonzónak talál, hogy újra „szabad a pálya”, ismét élvezheted a szingli lét előnyeit.

Ugyanígy javadra fordíthatod azt is, hogy az exed orra alá dörgölheted, hogy azonnal találtál valakit helyette, valójában ezzel egyvalakinek ártasz igazán: magadnak. Igenis kell egy kis idő, hogy megnyugodj és lehiggadj, és tiszta fejjel tudj gondolkozni a jövődről.

2/4 Mindent megpróbálsz megtenni a békülésért

Sokan érzik úgy a szakítást követően, hogy kizárólag miattuk történt minden, ezért aztán igyekeznek az összes lehetőséget megragadni a változtatásra. Ennek általában az a vége, hogy megalázottan és kisemmizve kullogsz majd haza, vagy idegesen elméleteket gyártasz, miért nem írt vissza az exed üzenetedre.

Még, ha esetleg tényleg te hibáztál (bár szinte kivétel nélkül kettőn áll a vásár), akkor is érdemes várnod egy kicsit, míg lehűlnek a kedélyek. Ha nagyon-nagyon muszáj, legfeljebb egyszer kezdeményezz a friss szakítás után, de ha elutasít az exed, akkor minimum néhány hetet, hónapot célszerű várnod. Ekkor még egy alkalommal nyithatsz felé, ám ez már valóban vékony mezsgye a büszkeségedet tekintve.

Azonban így később nem mondhatod azt, hogy nem tettél meg mindent, és ha úgy adódik, a továbblépés is könnyebb lesz.

3/4 Jóban akarsz maradni vele

Ez legfeljebb akkor sikerülhet, ha már hónapok, évek óta barátokként éltetek egymás mellett, nem pedig akkor, amikor a legnagyobb szerelmi zűrzavar közepén szakítottatok, vagy egy komoly sérelem (pl. megcsalás) hatására. Ilyen esetekben szinte lehetetlen jóban maradni az exszel, legalábbis nem aktuálisan. Néhány hónap, év elteltével akár barátok is lehettek, bár ez sem túl gyakori, azért van rá példa.

Azonban, ha mindenáron szeretnél vele jóban maradni, akkor azzal csak a görcsös ragaszkodásodat bizonyítod. Saját magadat megalázod, és ellehetetleníted, hogy bármelyikőtök nyugodtan tovább tudjon lépni. Szóval a barátság nem kizárt, de nem most azonnal.

Más kérdés, hogy a kapcsolatot tartanotok kell, ha komolyan összefonódott az életetek (pl. közös hitel, gyerek), de ekkor sem kell mindenáron a legjobb barátoknak lennetek.

Eltünteted az emlékeket Kép forrása: katinnyc.tumblr.com

4/4 Eltünteted az emlékeket

Az emlékek csodálatos dolgok, és – ha most fájdalmat is okoznak – néhány év elteltével egészen másként fogsz gondolni rájuk. Gyakori tanács, hogy szakítást követően mindent égess fel magad mögött, semmi ne maradjon, ami a barátodra emlékeztet. Ez gyakorlatilag kivitelezhetetlen.

Bár a tárgyakat eltüntetheted, az emlékek attól még megmaradnak a fejedben, ráadásul kitörölhetetlenül. Persze nem arról van szó, hogy továbbra is az ő pólójában aludjál éjszaka, vagy, hogy ne rakd el a hálószobából a közös fotóitokat, erre nyilván szükség van.

Azonban nem életbevágó, hogy mindent a szemétbe dobj, bőven elegendő, ha bedobozolod és felrakod a padlásra, vagy a szekrényed mélyére rejted. Ez a szakasz is életed fontos része, amiből sokat tanulhatsz, később pedig erőt meríthetsz.