4 ok, amiért az első közös karácsony igazi vízválasztó a kapcsolatokban

Írta: ,

Az első közös karácsonyra mindenki izgalommal vegyített aggodalommal készül. Különösen igaz ez akkor, ha nem olyan régen, mindössze pár hónapja jöttetek össze, nem pedig év elején. Nem csoda, ha kicsit aggódsz, az első karácsony igazi vízválasztó is lehet.

Most lesztek hosszabban együtt először Kép forrása: flickr.com

1/4 Most lesztek hosszabban együtt először

Nem minden esetben könnyű összeegyeztetni a szabadságokat, emiatt könnyen előfordulhat, hogy idáig nem töltöttetek jelentősebb mennyiségű időt együtt.

Karácsonykor azonban legalább 2-3 napja mindenkinek van egyhuzamban, hogy a szeretteivel töltse az idejét, a szerencsésebbek pedig 1-2 hétre is pihenőre mehetnek. Ha egy párt alkottok, akkor kézenfekvő, hogy annyi időt legyetek együtt, amennyit csak lehet.

Azonban konfliktushelyzetet teremthet a szabadság: ha nem szoktátok meg, hogy sokat vagytok együtt, akkor feszültséget generálhat köztetek, hogy hirtelen a nap 24 órája a tiétek – ráadásul többszörösen.

Ugyanígy problémás lehet, ha besokalltok, és pl. a barátod nem akar annyi időt veled tölteni, amennyit szerinted ilyenkor jó lenne. Ez valódi melegágya a vitáknak, és a sértődéseknek.

Kiderül, mennyire ismeritek a másikat Kép forrása: ae.com

2/4 Kiderül, mennyire ismeritek a másikat

Nem feltétlenül könnyű ajándékot venni annak sem, akit jól ismersz, hát még a barátodnak, ha csupán néhány hónapja jártok… Nem akarsz olyat venni, amiből azt gondolja, hogy totálisan szerelmes vagy, hiszen nem szeretnéd, ha elbízná magát, vagy fantáziátlannak tartana, amiért csak szentimentális ajándékokkal tudsz előrukkolni.

Azt sem akarod, hogy egy szépségápolási csomaggal lerendezd a dolgot, de nyilván nem szeretnéd többtízezer forintos meglepetéssel sem zavarba hozni.

Egyáltalán ő milyen összegben gondolkodik? Jó, ha meg tudjátok beszélni ezeket a kérdéseket előre, de nem biztos, hogy máris olyan közeli kapcsolatba kerültetek, hogy mindezt ne érezzétek kínosnak, vagy erőltetettnek.

Ugyan egy rossz karácsonyi ajándék még nem válóok, de ha kapsz egy tusfürdőt és egy szappant, akkor valószínűleg nem azt szűröd le, hogy a barátod kifejezetten jól ismer és szeret.

Megismeritek a rokonságot Kép forrása: bridalguide.com

3/4 Megismeritek a rokonságot

Korábban gyakorlatilag kötelező volt a karácsonyi rokonlátogatás, ma már nem feltétlenül alapvető, hogy az összes unokatestvér és nagynéni sorra kerüljön.

Azonban óhatatlan, hogy végre közel kerülj a családjához, és ő a tiédhez – ha ezt a kérdést nem igazán erőltetitek, az szintén vízválasztó, hiszen azt mutatja, hogy nem veszitek túlságosan komolyan a kapcsolatotokat.

Ha viszont sor kerül a bemutatkozásra, akkor jöhetnek a – gyakran kínos – faggatózó kérdések.

A család szeretne megismerni, és sokan nem restek övön aluli kérdésekkel sem előállni. Nyilván nem akarod megbántani őket, hiszen fontos az első benyomás, de próbálod óvni a magánszférátokat, ami nem igazán könnyű ilyen helyzetben.

De persze az sem egyszerű, ha a te édesapád üt meg fenyegető hangsúlyt, amikor a házasodásai szándékairól kérdezi a szerelmedet.

Nem biztos, hogy azt hallod, amit szeretnél Kép forrása: newdarlings.com

4/4 Nem biztos, hogy azt hallod, amit szeretnél

Az ilyen családi összejöveteleken eltöltött beszélgetések azért veszélyesek, mert még nem alkottok egy igazi, erős csapatot, és így nem tudjátok kivágni magatokat minden helyzetből.

Ez azzal járhat, hogy csak arra koncentráltok, jó benyomást keltsetek, vagy éppen tartsátok a tisztes távolságot – nem pedig arra, hogy a másik érzelmeire is figyeljetek.

Például ha idáig szóba sem került köztetek a családalapítás, de neked garantáltan a néhány éves terveid között szerepel, akkor biztos rosszul érint, ha a barátod rávágja, hogy ő a karrierjére és az anyagi biztonságra szeretne törekedni még jó ideig.

Nagyon könnyen megbánthat a barátod családja is főleg, ha olyasmivel hozakodnak elő, hogy ők azt hitték, az előző barátnő lesz a menyük, vagy, hogy ilyenkorra már rég unokáik lesznek.

Kínos helyzet, és ha a barátod nem kapcsol elég gyorsan, akkor téged bánthat, hogy nem oldotta fel a feszültséget.