Mit mond a férfi, ha már a szakításon gondolkodik? - A leggyakoribb mondatok

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Nem lehet elégszer hangoztatni, mennyire fontos az őszinte kommunikáció a párkapcsolatokban. Korábban – sok más női ismerősömhöz hasonlóan – én is hajlamos voltam arra, hogy inkább magamba fojtsam a gondolataimat, érzelmeimet, de aztán be kellett látnom, hogy hosszútávon ez garantáltan nem fog kamatozni. Sajnos azonban a kommunikáció sok férfi esetében kimerül a kitérő válaszadásban és a sértő visszhangban… Ha ezeket hallod a barátodtól, akkor sajnos esélyes, hogy már ő sem a megoldásokon gondolkozik.

„Akkor menj máshoz!”

Nem gondoltam volna, hogy ez a mondat valóságos lehet egy párkapcsolatban, amíg a barátnőm be nem számolt róla, hogy szó szerint ezt közölte vele a férje. A legnagyobb gond az volt, hogy ezzel a mondattal akkor szembesült, amikor sokadszorra hozakodott fel egy számára zavaró problémával, amire megoldást keresett – akkor még a közös jövő reményében. Talán mondani sem kell, túl sokszor nem hangzott el ez a mondat, mert záros időn belül felbontotta a házasságát, amitől egyébként a volt férje teljesen padlóra került. Minden bizonnyal férfiúi sértettség is áll az ilyen mondatok hátterében, de az kétségtelen, hogy ilyet csak akkor mondunk a szerelmünknek, ha már nincs jövője a kapcsolatunknak. 

 „Ez engem nem érdekel.”

Ha nem arról van szó, hogy éppen harmincadszor állsz neki egy munkahelyi konfliktust ecsetelni, vagy a tavaszi divatszínekről próbálsz vele órákat fecsegni, akkor bizony minden ilyen jellegű mondat miatt aggódnod kell. Nem csak azért, mert rávilágít arra, hogy az érdeklődési körötök meglehetősen távol áll egymástól, hanem azért is, mert ennyire nyersen csak egy olyan férfi tud reagálni, akinek nagyon tele van a hócipője. Amíg a helyükön vannak az érzelmek, addig a férfiak is megpróbálják viccel, humorral megoldani a hasonló szituációkat, azonban amikor keményen felcsattannak, akkor már elfogyott a türelmük. Ha ezek után még bocsánatkérés sem következik sőt, kipattan köztetek egy heves veszekedés, akkor biztos lehetsz benne, hogy nem ez volt az utolsó sértés, amit hallottál.

IgorVetushko/depositphotos.com

„Nem tudom, hogyan mondjam el.”

Ismerős a helyzet, amikor felteszel egy teljesen hétköznapi kérdést a szerelmednek, és ő felcsattanva a fejedhez vágja, hogy nem tudja elmondani, mit gondol? Esetleg arra utal, hogy már megint olyan célirányos kérdéseket teszel fel neki, amikre nincs megfelelő reflektálás? Vagy csak egyszerűen kitér a válaszadás elől? Sajnos ezek arra utalnak, hogy a párod nem akarja veled megosztani a gondolatait, a döntéseit, egyszerűen nem szeretne felvilágosítani a terveivel kapcsolatosan. Ezzel több probléma is akad: az akadozó kommunikáció mindig arra utal, hogy valami nincs rendben köztetek, a kitérő válaszok pedig arra is következtetni engednek, hogy bizonyos kérdésekben még nem döntött – márpedig ezek a kérdések alighanem téged is érintenek…

 „Ne kattogj már állandóan ilyeneken!”

Ez a mondat nem feltétlenül jelenti azt, hogy minden elveszett, mert el kell ismerni, sokszor valóban hajlamosak vagyunk arra, hogy mindent túlgondoljunk és olyanokon aggodalmaskodjunk, amiken nem kellene. Azonban, ha ez az aggodalom a párkapcsolatotokra koncentrálódik, és a párod akkor dobja be az említett mondatot, amikor éppen tisztázni szeretnéd a dolgokat, az nem túl jó jel. Az ilyen és az ehhez hasonló, kitérő válaszok a legtöbbször érdektelenségre utalnak, vagy éppen arra, hogy már egészen más tervei vannak a jövőt illetően. Sokszor használják ezt a férfiak, ha egy témát szeretnének elkerülni, mert nincs a tarsolyukban kézzel fogható magyarázat, a hazugság viszont nem az erősségük.

„Miért kell százszor elmondanom, hogy szeretlek?”

Ez is egy olyan mondat, amit időnként a nők harcolnak ki, és ebben az esetben nem is lehet a férfiakat hibáztatni a kevésbé kedves válaszért. Sokan vannak, akiknek nehezükre esik kimondani az érzéseiket, és úgy vannak vele, hogy inkább a tetteikkel bizonyítanak – másoknak viszont ez nem elég. Az indulatosan kimondott „szeretlek”-nél azonban kevés illúziórombolóbb dolog létezik, nem csoda, ha senkit sem tesz boldoggá egy kierőszakolt vallomás. Más kérdéseket vet fel azonban, amikor sosem hallasz a másik feledtől visszaigazolást, megerősítést, és azt tapasztalod, hogy a tettek sem igazolják a pozitív érzéseiket. Ha rossz megérzéseid vannak ezen a téren, és a barátod is csak sértődötten tud erről a témáról beszélgetni veled, esetleg bizonygatásra szorul, akkor valószínűleg van miről értekeznetek.

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!