7 dolog, amit csak az érthet meg, aki élt már együtt alkoholistával

Balogh Orsi
Írta: ,

Az ember ritkán bútorozik össze egy alkoholistával. Az viszont gyakrabban előfordul, hogy eltitkolják a szenvedélyüket vagy később alakul ki a párjuk mellett. Ám ez korántsem jelenti azt, hogy a nő vagy férfi lenne bűnös, mert lássuk be: mindkét nem képviselő között találni sajnálatos példákat az alkoholizmusra. Nagyon nehéz az élet egy szenvedélybeteg mellett. Csak az értheti meg ezt a 7 dolgot is, élt már együtt alkoholistával.

Elszomorodik vagy éppen felháborodik az ember, amikor arról hall, hogy valakinek a párja, férje vagy felesége alkoholista. Automatikusan megsajnáljuk az illetőt. Valóban, minden tiszteletet megérdemel az, aki éveken át elvisel egy alkoholista partnert maga mellett, pláne, ha képes támogatni a gyógyulásáig. Ámde sokan nem akarnak kigyógyulni belőle. Olyankor hiába a szerelem vagy a gyerekek, egyszer elfogy a partner türelme. Az idegrendszere lassan felmond, a remény pedig meghal. Érthető, ha a válás, illetve szakítás mellett dönt, már aki meg meri lépni, mivel sok alkoholista meglehetősen agresszíven, fenyegetőn reagál a válás ötletére. Egyedül az tudhatja, milyen emberpróbáló egy alkoholistával az élet, akinek volt már benne része.

Elfolyik a pénz és adósságba hajszolja a családot

Amint megnyílik a sörcsap a kocsmában vagy otthon az új pálinkásüveg, úgy folyik el a pénz is. Mindegy milyen a drága vagy az olcsó löttyöt iszik, ugyanúgy dönti magába a pénzt. De minek? Hogy utána kihányja, összeverjék vagy ő verjen szét valamit, netán valakit. Vagy hogy hazaállítson részegen én mélységes undort ébresszen a kedvesében. Sajnálatos módon nemcsak legenda az, amikor a feleségnek telefonálnak: legyen szíves kifizetni a férje többszázezres alkoholfogyasztását. De a „Hogyan kélt lába a megtakarított pénznek a kávésdobozból?” meséje is sajnos igaz történeten alapszik. Teljes anyagi csődbe ihatják magukat és családjukat az alkoholisták.

Kiszámíthatatlan a viselkedése és a hazaérkezése

Nem tudni melyik nap esik haza részegen, hétfőn vagy pénteken, de sokszor azt sem tudhatod, mikor. Lehet, hogy szombat este ment el, és bár azt mondta este tízig hazaér, mégis hajnali egykor vagy másnap délután került elő. Még rosszabb, ha azzal hívják fel az embert, hogy menjen érte a detoxikálóba vagy a kocsmához, mivel lábra sem tud állni.

Ugyanakkor nemcsak a szokása, hanem a viselkedése is kiszámíthatatlan.

Amikor iszik, egyszer kedves és kenyérre kenhető, máskor viszont elküldi az embert melegebb éghajlatra. Egyszer azt mondja: takarodj, mert látni sem akar, máskor meg a szerelmedért könyörög.

Rettenetes a szaga

Nemcsak akkor, amikor hazaér vagy otthon van túl a sokadik felesén. Az sem kellemes, ha valaki mindennap úgy jár haza, hogy boros csókot lehel a párja ajkára. Egy idő már folyton szaga lesz. Fekszel mellette az ágyban, érzed, hogy bűzlik. A levegő, amit kifúj az orrán, tömény, rohadó szeszszag a gyomrából. Lehetetlenség meglenni mellette. 

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!