Vakarózik a cirmid? Ezek a macskák leggyakoribb betegségei

Vakarózik a cirmid? Ezek a macskák leggyakoribb betegségei

Címlap / Életmód / Család / Vakarózik a cirmid? Ezek a macskák leggyakoribb betegségei

Bőrprobléma állhat a háttérben, ha a cicád szüntelenül vakarózik vagy nyalogatja magát. Akár fertőzés, élősködő, allergia vagy más eredetű kórkép is okozhatja a bajt – közülük sok az embereknél is előfordul.

Akné

Valószínűleg nem tartozik a négylábúak rémálmai közé, hogy egy fontos randi előtt pattanás nő a pofijukra, de bizony velük is megtörténhet. A stressz, az ápolás hiánya, gyógyszeres mellékhatás vagy más bőrbetegség következménye is lehet. Az állatorvos valószínűleg speciális sampont, mellé esetleg antibiotikumot ajánl a kezelésre.  

Bakteriális fertőzés  

Többnyire más bőrproblémákkal eredményeként jelentkeznek. Az imént említett akné például gyulladásra hajlamossá teszi a szőrtüszőket, gyulladást előidézve bennük – és a borotvapöttyök alapján pontosan tudod, milyen könnyen elfertőződnek az apró sebek. Ez is antibiotikummal kezelhető, de sokszor a mögötte húzódó másik gondot ugyancsak kúrálni kell.  

Gombás fertőzés  

A más betegséggel küszködő, legyengült immunrendszerű cicáknál nagyobb esély van a gombás fertőzés kialakulására. Többnyire a fültájék területe érintett. A tünetek közé tartozik a feketés vagy sárgás váladék, a bőrpír és az állandó vakarózás. Mielőbbi kezelésre van szükség, szerencsére kenőccsel gyorsan, könnyen gyógyítható.
 
Dermatophytosis
 

Ezt a problémát is gomba okozza, és egy év alatti cicáknál gyakoribb. Általában a füleket és a mellső végtagokat érinti, ahol kopasz, korpásodó foltok jelennek meg. Rendkívül fertőző: emberek és más háziállatok is elkaphatják. A kezelési mód a súlyosságtól függ, de szinte mindig samponok, kenőcsök vagy szájon át szedendő gyógyszerek alkalmazását jelenti.  

Szopornyica  

Szakszóval sporotrichosis. Apró, kemény foltocskák jelennek meg a bőrfelszínen, amelyből váladék szivároghat. Megelőzése közegészségügyi kérdés, mert igen könnyen terjed át emberre is. A tünetek észlelése esetén mielőbbi kezelésre van szükség, mert a legyengült immunrendszerű gazdik különös veszélyben vannak.  

Allergiás bőrgyulladás  

A cicáknál bizonyos eledelek, ápolási cikkek és környezeti tényezők dermatitiszt idézhetnek elő. Utóbbiak közé tartoznak a pollenek és az élősködők. A fej- és nyakvakarás az allergiás reakció leggyakoribb ismérve, mint ahogy a mancs rágcsálása is. Szerencsére könnyű kezelni, s az allergén megállapításával és kizárásával teljesen megelőzhetőek a további panaszok.  

Szőrhullás  

Az állatorvosok alopeciának mondják. Nem a természetes vedlési folyamatról van szó, melynek során vastagon macskaszőr fedheti a kedvenc pulóvered, hanem olyan állapotról, amikor foltokban hullik a cica bundája. Önmagában is kezelést igénylő betegség, de bolhafertőzés, stressz, allergia vagy alultápláltság jele is lehet.  

Bolha  

Talán a vérszívók gondolatára is kiráz a hideg, de ki kell ábrándítanunk: rendkívül gyakori jelenségről van szó. Könnyen észreveheted őket vagy ürüléküket a bőr mentén. Jellegzetes tünet a sebesre vakarás és a faroktövi szőrritkulás. Az állat kezelése mellett elengedhetetlen a lakás bolhamentesítése is a megfelelő készítmények használatával.   Nagyon fontos, hogy amennyiben bőrtüneteket észlelsz a macskádnál, semmiképpen se házi módszerekkel akard meggyógyítani, hiszen szakértő segítségre van szükség. Irány a doki!  

VIDEO 10+1 sminkes trükk, amit bárcsak előbb tudtál volna

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!