Anyu, veszel nekem egy kiskutyát? Szakértő válaszol: mikor kapjon háziállatot a gyerek

Bodnár Alexa
Írta: ,

Szinte minden kisgyermeknél elérkezik az a pillanat, amikor kimondottan érdekessé válnak számára a kisállatok, és ezért elkezdi kérlelni a szüleit, hadd kaphasson ő is egy saját cicát, kutyát vagy akár nyuszit, hörcsögöt.

Egy háziállat rengeteg pozitív dologgal járhat, rengeteg mindenre megtaníthatja a gyerekeket, ezért ahelyett, hogy rögtön nemet mondunk szülőként erre a kérdésre, érdemes elgondolkodnunk, hogy akár valóban eljött-e az ideje annak, hogy egy új baráttal lepjük meg a gyermeket. Természetesen egy kiskedvenc tartása hatalmas felelősséget is jelent, ezért alaposan meg kell fontolni, hogyan tudjuk majd beilleszteni a család életébe. Gyermekpszichológus szakértővel jártuk körül ezt a témát, és tőle kaptunk tanácsot arra, mit vegyünk figyelembe, ha háziállatot vásárolnánk a gyermekünk számára.

Lipták Zita, gyermekpszichológus szerint a szülők esetében érdemes háziállat kérdést körültekintően átgondolni, hiszen bármilyen állatot is választunk, egy élőlényről van szó, akiért felelősséggel tartozunk.

– Ezt a felelősséget teljes egészében egy kisgyermek még biztosan nem tudja vállalni, akkor sem, ha nagyon vágyik háziállatra. Lehet már óvodáskorú gyermek mellé is háziállatot venni, de ebben az esetben az a szerencsés, ha nem a gyereknek, hanem a családnak vesznek állatot a szülők. Ebben a korban a gyermek örülhet az állatkának, be lehet őt vonni az állat körüli teendőkbe, gondozásba, de a szülőknek számítaniuk kell rá, hogy a gyerek akkor foglalkozik majd az állattal, ha éppen kedve tartja, a felelősség alapvetően a szülőké – magyarázta a szakértő.

Fókuszban

Egyszerű húsvéti ötletek, amikkel instant ünnepi hangulatot teremthetsz a családban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv