Szabadulj meg a kutyaszagtól 4 lépésben!

Írta: ,

Nehéz olyan embert találni, aki ne szeretne maga mellé egy kutyust – legtöbbjüket azonban sokszor pont az állítja meg a kutyavásárlásban, hogy nem szeretnék, ha büdös lenne a lakásuk. Aztán olyan is akad, aki nagy lelkesen megveszi a négylábú kedvencet, de nem igazán tud mit kezdeni a nem várt kutyaszaggal az otthonában. Jó hírünk van: nem muszáj a blökitől bűzlenie a szobáknak – négy lépésben simán meg tudod szüntetni a kutyaszagot a lakásban!

Az első és legfontosabb: takarítás! Kép forrása: api.shopstyle.com

1/4 Az első és legfontosabb: takarítás!

Sajnos a rendszeres, teljes körű takarítást nem tudod megúszni, ha arról van szó, hogy el kell tüntetni a kutyaszagot a lakásból. A legfontosabb és leghatásosabb módszer még mindig az, hogy rendszeresen porszívózol, felmosol, kimosod a szöveteket, lecsutakolod a kanapét és bedobod a mosógépbe a függönyöket.

Mindenkinek mást jelent a „rendszeres”, természetesen, de másfél-két hetenként azért ajánlott megcsinálni, ha kutyusod van – mindegy, hogy rövid vagy hosszú szőrű, a kutyaszag nem feltétlenül attól függ, mennyire hosszú a kutya bundája. A porszívózás nagyon fontos, nem elég a felsöprés – a szag ugyanis sokszor nem is magától a négylábútól ered, hanem az általa elhullajtott szőrrétegtől.

2/4 Tisztítsd a kutya cuccait is!

Nem elég, ha a lakásod csillog-villog – a kutya által használt tárgyakat is folyamatosan tisztítanod kell, a kedvenced nyála ugyanis elég büdös tud lenni, ha rászárad a játékaira. Igazából bármilyen mosószer jó, ami nem árt a kutyának, de az az igazi, ha egy kicsi szódabikarbónát is bedobsz a mosóvízbe, ez ugyanis tökéletesen semlegesíti a szagokat. Ugyanígy szódabikarbónát használj helyszíni szagtalanításra – mondjuk ha valahova odapisil a kiskutya, a takarítás után szódabikarbónás vízzel is érdemes végigmenni a területen.

Ne sajnáld kidobni a kutyus régi játékait sem – ha már annyira szét vannak csócsálva és annyira koszosak, hogy egy jó mosás sem segít rajtuk, valószínűleg soha nem lesznek már illatosak sem. A kukába velük, és vegyél újakat a blökinek!

Tartsd rendben a kutyust is! Kép forrása: api.shopstyle.com

3/4 Tartsd rendben a kutyust is!

Semmit nem ér a folyamatos tisztogatás, ha maga a kutya olyan büdös, hogy lehetetlen megszabadulni a szagától a lakásban. Ha benti a kis gézengúz, sokkal gyakrabban kell fürdetned, mint egy kinti kutyát, és érdemes a kényesebb területeit is rendszeresen tisztítókendővel lemosni.

Arra figyelj, hogy speciális kutyasampont használj a szőrére, és a fülébe még véletlenül se fröcskölj vizet. A szőrzet karbantartása is nagyon fontos – vidd a kedvencedet kutyakozmetikushoz nyíratni, mert a kevesebb szőr kevesebb szaggal is jár, ráadásul a télen is meleg lakásban nincs szüksége a kutyusnak arra, hogy a bundája melegítse. Sokkal több gond van egy hosszú szőrű ebbel, mint azzal, akit tíz perc alatt át lehet mosni egy nagyobb séta után.

Készíts szagsemlegesítő spray-t!

4/4 Készíts szagsemlegesítő spray-t!

Mielőtt beillatosítanál néhány illatgyertyával vagy elektromos illatosítóval, fontos, hogy semlegesítsd azt a minimális kutyaszagot is, ami a rendszeres tisztán tartás után is jelen van. Ehhez nem kell több ezer forintot költened különböző spéci szerekre, könnyedén összekutyulhatsz magadnak is otthon olyat, amit aztán fillérekből újra és újra meg tudsz csinálni.

Ahogy már említettem, a csodaszer a szódabikarbóna – ez lesz az egyik alapja a semlegesítő spray-nek is. A másik alapanyag pedig a fehér ecet. Ezt a mixet öntsd fel vízzel, és fújd oda, ahol úgy érzed, hogy erősebb a kutyaszag, vagy néha csak fújd körbe vele a lakást, mielőtt beindítod az illatosítást. Válassz elég erős illatgyertyát vagy otthoni illatspray-t, hogy a még esetleg a lakásban ólálkodó szagmaradékokat is el tudd tüntetni.