9 rossz kutyaszokás és módszerek, ahogyan leszoktathatod

Kovács Andrea
Írta: , Frissítve:
9 rossz kutyaszokás és módszerek, ahogyan leszoktathatod

A kutya idomítása nem egyszerű feladat, egy törődő gazdi azonban mindent megtesz, hogy kutyája el tudja hagyni rossz szokásait. Ismerd meg a legbosszantóbb kutyaszokásokat és hogy mit tehetsz ellenük.

Nem hozza vissza a frizbit

Néhány kutya azonnal visszahozza a frizbit vagy az eldobott ágat, mások utána futnak, de eszük ágában nincs kiadni a "játékot" a szájukból.

Megoldás: Ülj le a kutya mellé és mutasd meg a frizbit. Érd el, hogy érdekelje a játék, csinálj úgy, mintha te is játszanál vele, hogy játékos hangulatba kerüljön. Ha már érdeklődik a frizbi után, dobd el kisebb távolságra, de ne a kutya irányába. Ha utána megy, dicsérd meg. Ha vissza is hozza, jutalmazd étellel.

Légy türelmes. Ha nem hozza vissza, menj oda és mondd, "Engedd el", cserébe adj jutalomfalatokat. Ha megérti, hogy az elengedésért jutalomfalat jár, elkezdi visszaadni neked. Lassan növeld a távot és hívd magadhoz, majd kérd, hogy engedje el.

Ha ügyesek vagytok, lassan a frizbizés mindkettőtök számára jó szórakozás lesz. Növeld a frizbi magasságát, így a kutyád utána tud ugrani. A frizbit csak játékra vedd elő, hogy ne tudja megunni.

Evési agresszió

Az élelmiszerek tekintetében sok kutya területét és tulajdonát védve morog, vicsorog, harap vagy ugat. Ha a kutyád agresszíven reagál arra, ha ételéhez hozzányúlsz, vagy közeledsz felé evés közben, akkor azt jelenti, hogy nem tudja a helyét a családban.

Másik oka ennek a viselkedésnek, hogy több kutyád is van, azért fenyegetve érzi ételét más állatoktól.

Megoldás: Meg kell mutatnod, hogy a házban Te vagy a főnök, ő pedig alárendelt viszonyban van. Ezt azonban nem agresszív viselkedéssel kell elérned. Pár hétig marékból etesd. Menj oda csendben és határozottan és adj a kezedből ételt neki. Engedd, hogy más családtagok is kézből etessék. Az etetés minden nap ugyanabban az időpontban legyen. Így minden emberhez jó érzéseket társít, hisz ételt kapott tőlük.

Mielőtt odaadnád az ételt, mondd, hogy üljön le. Így úgy érzi megdolgozott az ételért. Az első falatokat add a kezedből, majd öntsd a táljába. Ismételd pár hétig. Ha szépen, morgás nélkül eszik, dicsérd csendben, kedves szavakkal. Soha ne reagálj agresszíven. Miután a kutya megtanulta a finoma falatokat a kezedhez társítani, ő szívesen veszi a közelségedet.

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!