Ezt minden kutyatulajdonosnak tudnia kell: vedd észre a rák jeleit kedvenceden

Zabolai Margit
Írta: ,

Kutyádért egy életre szóló felelősséget vállaltál, és ez azt jelenti, hogy az egészségéről is gondoskodsz. Mivel azonban a kutyák elmondani nem tudják, ha baj van, fontos, hogy felismerd, mik azok a tünetek, amelyek akár egy komolyabb probléma hírnökei is lehetnek.

Cselekedj időben, hiszen akár a kutyád élete is múlhat ezen!

Köhögés

A köhögés korántsem jelez minden esetben komolyabb bajt. A kis termetű kutyák például gyakran légzési problémák miatt kezdenek köhögni, náluk ez akár fajtabeli „sajátosság” is lehet. Természetesen ez is olyan panasz, amit kezelni kell, de ha a kutyád egyet vagy kettőt köhint, még nem kell rögtön az állatorvoshoz rohannod vele, valószínűleg jól van, talán csak valami szag zavarhatta meg. Ha viszont kis barátod néhány napig és naponta többször is köhög, mindenképpen vizsgáltasd ki. Lehet, hogy valami apróság áll a háttérben, de akár a tüdőrák jele is lehet ez.

Súlyvesztés

A hirtelen súlyvesztés a kutyáknál kialakuló rák leggyakoribb és legmarkánsabb tünete. Bár sok minden okozhatja, akár az ételallergia, akár csak a korosodás, ha egy állatorvos ezzel a problémával találkozik, szinte bizonyosan megfordul a fejében a rák lehetősége.

Az emésztőszervi daganat miatt a kutya étvágya látványosan csökkenhet, de a rákos megbetegedés következtében az is előfordulhat, hogy kutyád éppen úgy eszik, mint korábban, mégis veszít a súlyából.

Bármelyiket tapasztalod is, a súlyvesztés mindenképpen olyan tünet, amiről beszélnek kell az állatorvostokkal.

Elváltozások a szájon

Mikor legközelebb négylábú barátod az arcodba ásít, ne fordulj el rögtön, még akkor se, ha esetleg kellemetlen a lehelete – ami azt illeti, akkor főleg ne! A rossz szájszag a kutyák esetében a legtöbbször valamilyen fogászati problémára vezethető vissza, de akár a rák tünete is lehet.

Az elszíneződések, sebek, csomók, vérzések vagy az íny vagy nyelv színének megváltozása intő jelek lehetnek. A szájüregi rák elsősorban az idősebb kutyákat érinti, és ha valaki nem vizsgálja át rendszeresen kedvence száját, sokszor csak akkor veszi észre a bajt, amikor már túl késő.

damedeeso/depositphotos.com

Orrvérzés

Kutyák esetében az orrvérzés sohasem normális jelenség. Hacsak nem valami egyértelmű és nem súlyos sérülés következtében vérzik a blöki orra, akkor mindenképpen állatorvoshoz kell fordulnod vele. Egy fiatalabb kutya esetében nagyobb a valószínűsége, hogy valamilyen idegen tárgy került az orrba, és ez okozza a vérzést, idősebb állatnál azonban sajnos megeshet, hogy ez az orrüregben vagy a garatban kialakult daganat következménye.

Váladék

Az orr vagy a szem váladékozása szintén egy növekvő daganat tünete lehet. Az orr váladékozása az arc vagy szájüreg tumor jele lehet, míg a szemben felgyülemlő váladékot a szemrák okozhatja.

Elváltozások a bőrön

Minden csomót, dudort vagy bőrváltozást ellenőrizni kell – javasolják az állatorvosok. Az elváltozás lehet jóindulatú is, de ha mégsem az, minél korábban észreveszed a bajt, annál könnyebb lesz a kezelése.

Simogasd végig rendszeresen a kutyádat és figyeld meg, hogy érzel-e, hogy dudorokat vagy duzzanatokat.

Ha valami rendetlenséget észlelsz, ne késlekedj – nem lehet megkülönböztetni a jóindulatú vagy rosszindulatú daganatot mintavétel nélkül, ezért csakis az állatorvosod döntheti el. hogy van-e baj. Mutasd meg a dokinak az olyan sebeket is, amelyek nem akarnak gyógyulni, viszketnek vagy fájdalmasnak tűnnek.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba