Otthoni kutya elsősegély – Legyél felkészült, ha bekövetkezik a baj

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Sajnos sokkal kevesebb figyelmet fordítunk az elsősegélyre, mint kellene: és ez messze nem csak a címben szereplő házi kedvencekre igaz. Sokan nem tudnak, vagy nem mernek segíteni embertársaikon, szeretteiken, aminek időnként tragédia a vége. De mit tegyél, ha bajban van a kutyusod?

Óvintézkedések súlyos esetben

Mindenekelőtt érdemes szájkosarat raknod a kutyára. Elsőre ez nagyon furcsának tűnhet, de abszolút érthető: egy kutyának nem tudod megmagyarázni, hogy mindez az ő érdekében történik.

Hirtelen reagálhat az újabb fájdalomra, mégpedig harapással (ezt kiküszöbölendő ideiglenes szájkosarat készíthetsz, de az is segít, ha az állat nyaka köré tekersz egy vastag törölközőt – nyilván gyengéden).

Természetesen nem szabad a szájkosarat felraknod, ha az állat fullad, köhög, légzési- vagy szívproblémája van, görcsrohamot kapott, hány, esetleg jól látható sérülés van a fején. 

Félrenyelés

Most pedig lássuk a leggyakoribb eseteket, amik elsősegélyt követelnek!

A félrenyelés lehet a kapkodó, mohó evés következménye, de akár ijedtség, játék hatására is bekövetkezhet.

Mi a teendő? Először nézz bele az állat szájába, és ha látod benne a tárgyat, vedd ki.

Amennyiben nincs nyoma, jön a Heimlich fogás: kistestű kutya esetében támaszkodj a falnak, a kutyát fogd meg úgy, hogy háttal, fejjel felfelé legyen neked, majd kulcsold össze a kezeidet. Ezután gyakorolj a mellkasára (ahol a szegycsont véget ér) felfelé irányuló mozdulatokat, kb. öt alkalommal.

Nagytestű kutya esetén ugyanígy kell eljárnod, csak a kezdő pozíció más: a kutya támaszkodjon mellső lábain, te pedig a szegycsontjánál átkarolva, hátsó lábait megemelve gyakorold a nyomást rá.

A trendfigyelés jegyében a frizura trendekkel foglalkozunk! Yurkov Orsi stílusszakértő és vendége, Oros Bogi hair stylist élőben, most!

Posted by bien.hu on Monday, January 21, 2019