Otthoni kutya elsősegély – Legyél felkészült, ha bekövetkezik a baj

Írta: ,

Sajnos sokkal kevesebb figyelmet fordítunk az elsősegélyre, mint kellene: és ez messze nem csak a címben szereplő házi kedvencekre igaz. Sokan nem tudnak, vagy nem mernek segíteni embertársaikon, szeretteiken, aminek időnként tragédia a vége. De mit tegyél, ha bajban van a kutyusod?

Óvintézkedések súlyos esetben

1/7 Óvintézkedések súlyos esetben

Mindenekelőtt érdemes szájkosarat raknod a kutyára. Elsőre ez nagyon furcsának tűnhet, de abszolút érthető: egy kutyának nem tudod megmagyarázni, hogy mindez az ő érdekében történik.

Hirtelen reagálhat az újabb fájdalomra, mégpedig harapással (ezt kiküszöbölendő ideiglenes szájkosarat készíthetsz, de az is segít, ha az állat nyaka köré tekersz egy vastag törölközőt – nyilván gyengéden).

Természetesen nem szabad a szájkosarat felraknod, ha az állat fullad, köhög, légzési- vagy szívproblémája van, görcsrohamot kapott, hány, esetleg jól látható sérülés van a fején. 

Félrenyelés

2/7 Félrenyelés

Most pedig lássuk a leggyakoribb eseteket, amik elsősegélyt követelnek!

A félrenyelés lehet a kapkodó, mohó evés következménye, de akár ijedtség, játék hatására is bekövetkezhet.

Mi a teendő? Először nézz bele az állat szájába, és ha látod benne a tárgyat, vedd ki.

Amennyiben nincs nyoma, jön a Heimlich fogás: kistestű kutya esetében támaszkodj a falnak, a kutyát fogd meg úgy, hogy háttal, fejjel felfelé legyen neked, majd kulcsold össze a kezeidet. Ezután gyakorolj a mellkasára (ahol a szegycsont véget ér) felfelé irányuló mozdulatokat, kb. öt alkalommal.

Nagytestű kutya esetén ugyanígy kell eljárnod, csak a kezdő pozíció más: a kutya támaszkodjon mellső lábain, te pedig a szegycsontjánál átkarolva, hátsó lábait megemelve gyakorold a nyomást rá.

Sokkos állapot

3/7 Sokkos állapot

Ahogy az emberek esetében, úgy a kutyáknál is jelentkezhet a sokkos állapot, amit szintén kezelni kell, hiszen akár halálhoz is vezethet.

De mi okozhat sokkot? Pl. komoly sérülés, törés, vérzés, mérgezés, égés.

Ilyenkor az első teendő a vérkeringés helyreállítása, ugyanis a sokktól szenvedő állat könnyen kihűlhet, hiszen drasztikusan esik a vérnyomása.

Ezt kiküszöbölendő alaposan, de óvatosan csavard bele egy plédbe (kivéve persze a hőguta vagy olyan betegségek esetén, amik megemelik a testhőmérsékletét).

Amíg az állatorvos kiér, vagy amíg ti a rendelőbe értek, kend be az állat ínyét mézzel, ez ugyanis segít helyreállítani a vércukorszintjét.

A konzultáció akkor is fontos, ha a kutya kicsit jobban van, hiszen ez nem jelenti azt, hogy a sokk kiváltó oka megszűnt!

Mérgezés

4/7 Mérgezés

Sajnos erről szintén beszélnünk kell, ugyanis időről időre hallunk olyan esetekről, hogy a család kedvence szándékos, vagy véletlen mérgezés áldozata lett.

Az árulkodó jelek az alábbiak: sokkos állapot, nyáladzás, hasmenés, hányás, nyelési, légzési nehézségek, duzzadt nyelv, görcsök, elszíneződött száj.

Ha a mérgezés friss (2 órán belüli), azonnal hánytasd meg a kutyád (egy pohár vízben oldj fel 1-2 kiskanál sót), majd ezt adagold neki fecskendővel. Ügyelj rá, nehogy félrenyeljen, és hányás közben lógasd a fejét előre.

Ezután jöhet a széntabletta, ami akkor is segít, ha hányni valamilyen okból nem sikerül neki.

Természetesen közben folyamatosan konzultálj az állatorvossal!

Csípés

5/7 Csípés

A túlérzékenység tünetei akkor jelentkezhetnek, ha egy rovar megcsípte a kutyádat.

Néha a csípés még tüneteket sem okoz, máskor azonban (pl. mert érzékeny helyen történt a méreg bejutása), az állat hevesen reagál.

Bedagadhatnak a szemei, a szája, levert lesz és nyáladzani kezd. Ilyenkor 0,5 l vízbe tegyél 1 db kalcium tablettát, és itasd meg az állattal.

Ha ez már nem először fordul elő, kérhetsz speciális terméket az állatorvostól, hogy a lehető leggyorsabban kezelhesd az állatot: ez általában kalcium injekció, aminek a beadását szintén el kell sajátítanod.

Ha a következőket tapasztalod az állaton, ne tétovázz, azonnal fordulj a kutyussal orvoshoz: szapora légzés, fuldoklás, magas testhő, hányás, izomgörcs, fakó íny, látványos dagadás. 

Mi kell az elsősegély csomagba?

6/7 Mi kell az elsősegély csomagba?

Ahhoz, hogy mindig a lehető legjobban és leggyorsabban járhass el, nem árt, ha nem csak a családnak, a kutyusodnak is összeállítasz egy elsősegély csomagot.

Ebbe kerüljön: sóoldat, méz, szén- és kalciumtabletta, gézlapok, rugalmas pólyák, csipesz (kullancs, idegen testek eltávolítására), olló, lázmérő, fertőtlenítő oldat, egy pléd, szájkosár (ha kell), és egy műanyag fecskendő tű nélkül (az adagoláshoz).

Ha a kutya bármire allergiás, vagy gyakran jelentkeznek nála speciális problémák, természetesen készülj fel előre, és ezt a szettet egészítsd ki a megfelelő gyógyszerekkel.

Esetleg ha nem vagy biztos a dolgodban, a fontosabb mozdulatokat ábrázoló képeket kinyomtathatod, és beteheted a dobozba – ezt áttekinteni sokkal gyorsabb lesz, mint a neten böngészni.

Már applikációban is

7/7 Már applikációban is

Magyar nyelven már szintén találsz olyan applikációt, ami részletes tájékoztatást nyújt az elsősegélyről (sőt ezt online is elérheted a vigyelhaza.hu weboldalon).

Persze nem túl szerencsés a mobilon böngészni, amikor megtörtént a baj, úgyhogy érdemes előre felkészülnöd és megtanulnod az alapokat, hiszen csak így tudsz majd élesben is gyorsan cselekedni.

Úgyhogy, ha van néhány szabad órád, vagy egy unalmas estéd, akkor a legfontosabb tudnivalókat mentsd el magadnak, esetleg jegyzeteld ki, hogy többször átolvashasd.

Ez csak egy rövid időt vesz el az életedből, de ha általa akár csak egyszer meg tudod menteni egy kutya életét, akkor máris minden kamatostul megtérült.

Az itt leírt életmentő tippeket az elsősegélyes applikációkban, képekben is megtekintheted!