Nyári egészségkalauz gazdiknak

Írta: ,

Az alapokat már minden gazdi kívülről fújja: a nyári hőségben fokozottan oda kell figyelni a kutyákra és cicákra, folyamatosan hideg vizet kell nekik adni, és hűs helyet biztosítani. Sokszor viszont ennyi nem elég, az állatokat ugyanis számos más veszélyhelyzet is fenyegeti a kánikulában. Aggodalomra viszont semmi ok, ezzel a nyári kalauzzal ugyanis felkészülhetsz a hőségre!

Óvatosan a lángoknál Kép forrása: stylemepretty.com

1/5 Óvatosan a lángoknál

A nyári hőségben egyébként is gyakoribbak a tűzesetek, de azt gondoltad volna, hogy évente nagyjából 1000-ért háziállatok felelnek? A meleg időben minden gyorsabban lángra kap, épp ezért fontos odafigyelned arra, hogy a lakáson belül és kívül is meg tudd előzni ezeket. A kutyák ugyanis természetüktől fogva kíváncsiak mindenre, így nem ritka, hogy feldöntik például az udvaron felállított fáklyákat.

Sose hagyd egyedül a kutyádat nyílt láng közelében! Ha esetleg elmész otthonról, érdemes „kutyabiztossá” tenned a lakást (akár elkeríthetsz egy területet, ahol tutira nem éri baj a kedvencedet), mert a kölykök például különösen szeretik megrágni az elektromos vezetékeket – de a macskáknál is elő szokott ilyesmi fordulni.

Forró délutánok Kép forrása: refusestolabel.com

2/5 Forró délutánok

Sose felejtsd el, hogy a kutyák és a cicák teljesen máshogy érzékelik a hőséget, mint te. A szervezeted a nagy melegben izzadni kezd, de a kedvenced leginkább a lihegéssel tudja hűteni magát, így próbáld meg a legmelegebb időszakban hűvös helyen tartani.

A sétákat told el a kora reggeli, valamint az esti időpontokra, ha pedig mégis ki kell mozdulnotok a 30 fokban, figyelj oda az állapotára. Kutyáknál a túlmelegedés jelei lehetnek a felerősödött lihegés, légzési nehézségek, hasmenés, hányás, és gyengeség, míg macskáknál az izzadt tappancsok, magas láz, vörös nyelv és a nyáladzás is utalhat erre.

3/5 Napégés ellen

Hiába szeretnéd a nagy hőségben megszabadítani a kutyádat a bundája nagy részétől, ilyenkor egy könnyű vágás bőven elég. Nyáron ugyanis a kutyák és macskák szőre a hőség miatt automatikusan hullani kezd, ezzel megkönnyítve a „levegőzést”. Ez viszont nem jelenti azt, hogy ők védve vannak a napégéssel szemben!

A cicák és kutyák bőre is leéghet, ha túl sok időt töltenek a napon, épp ezért érdemes naptejjel bekenned őket, ha tudod, hogy sokat lesztek a szabadban. Kutyáknál a lábak vannak leginkább veszélyben, de a fehér vagy világos szőrű állatok is jobban megszenvedik a napégést. Cicáknál a fülek teteje ég le a leggyorsabban, így azt a területet érdemes minél gyakrabban kenegetned.

4/5 Strand szabályok

A hiedelmekkel ellentétben nem minden kutya született úszó, és még a legjobbaknak is szükségük van egy kis gyakorlásra az elején. Ha még nem voltál a kedvenceddel a strandon, vagy már nagyon régen volt az utolsó fürdőzése, érdemes betartanod néhány szabályt.

Semmiképp se hagyd, hogy a kutyád túl sok időt töltsön egyhuzamban a medencében, mert az izmai gyorsan elfáradhatnak eleinte. Mindenképpen mosd le tiszta vízzel, miután kijött a medencéből vagy a tóból, hogy eltávolítsd róla a vegyszereket vagy bármit, ami a bundájába akadhatott. És a legfontosabb: feltétlenül szárítsd meg a füleit fürdőzés után, mert a legtöbb fülfertőzés épp ebből származik!

5/5 Kullancsok ellen

A nyár egyik legrémesebb mini-ragadozója határozottan a kullancs! Ez a vérszívó állat előszeretettel költözik bele cicák és kutyák bundájába, és nagyjából 5-6 óra alatt erősen rájuk tapad, 10 nap múlva pedig teljesen megszívja magát vérrel. Leginkább a füves, bokros területeken várnak az áldozatukra, és főleg a fülek, a vállak és a láb felső része veszélyeztetett.

A kullancsot akár te is eltávolíthatod kifejezetten erre a célra létrehozott kullancscsipesszel, de ha nem vagy biztos a dolgodban, az állatorvos is segítségedre lehet. Ha mégis az előbbire vállalkoznál, figyelj arra, hogy a fejénél fogd meg vele a kullancsot, majd gyengéd, de határozott mozdulattal húzd ki. Utána ne feledkezz meg a fertőtlenítésről se!