Ezt a 3 dolgot ne csináld a kutyáddal, mert idegesíted vele

Szabó Erzsébet
Írta: ,
Ezt a 3 dolgot ne csináld a kutyáddal, mert idegesíted vele

Kép forrása: bnenin/depositphotos.com

A legtöbb házi kedvencként tartott kutya szinte semmi ellen nem tiltakozik, de ez nem azt jelenti, hogy élvezettel tűrik el a gyerekek állandó nyúzását, vagy éppen örömmel vannak egyedül a nap túlnyomó részében. Azonban míg dolgoznia muszáj elmennie a többségnek, és így kénytelenek vagyunk egyedül hagyni a kutyáinkat, addig bizonyos rossz szokásokon sokkal könnyebben változtathatunk. Te vajon tudod, miket utál a kutyád?

1. Nem szereti, ha ölelgeted

Az ölelgetés nem igazán van jelen az állatvilágban, legalábbis semmiképpen sem úgy, ahogy mi azt megszoktuk. Míg nálunk egy jó szoros ölelés boldogsághormonnal árasztja el a testet, addig ez a kutyáknál – és más, általunk ölelgetett állatnál – nem így van.

Készült egy kutatás, ami szerint a kutyákban megemelkedik a stresszhormon szintje az ölelés hatására, szóval a céllal éppen ellentétes hatást ér el a szereteted kifejezése.

Ennek oka nagyon egyszerű, egy kutya sem tudja hova tenni az ölelés okát. Ők leginkább ebből annyit szűrnek le, hogy korlátozva van a mozgásterük, ami egyes állatokat nem zavar különösebben, de mások feszültté, vagy agresszívvá válhatnak tőle. Ha úgy veszed észre, hogy a kutyád kitér az ölelésed elől, elfordul, próbál kibújni, akkor az nem felhívás a keringőre, hanem egyértelmű jele annak, hogy a legkevésbé sem élvezi az ölelést, és más módot kell találnod az üdvözlésére. 

2. Nem kedveli, ha az érzékszerveit simogatod

Vannak kutyák, amik egyenesen imádják a fejvakarást, de ők is inkább csak a gazdájuktól tűrik el ezt a magatartásformát, idegenek esetén meghátrálnak, vagy támadnak. Az ok itt sem túl bonyolult: a kutyáknak erős érzékszerveik helyezkednek el a fejükön, amik így funkciójukban szenvednek sérülést. Hihetetlenül érzékeny orruknak nem esik jól a simogatás, és a szemüknek is hasonlóan fontos szerep jut az érzékelésben.

Gondolj csak bele, míg az arcod simogatását bizonyára szívesen fogadod a szeretteidtől, addig neked sem esik jól, ha valaki az orrodat birizgálja, vagy éppen a szemeid előtt húzza el közvetlenül a kezét. Ha választhatnának, a kutyák minden bizonnyal szívesebben vennék, ha a fülük tövét vakargatnád (nem a fülüket közvetlenül!), vagy inkább a hátukat simogatnád.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba