9 nagyon rossz kutyaszokás és ahogyan leszoktathatod róla

Kovács Andrea
Írta: ,
9 nagyon rossz kutyaszokás és ahogyan leszoktathatod róla

A kutya idomítása nem egyszerű feladat, egy törődő gazdi azonban mindent megtesz, hogy kutyája el tudja hagyni rossz szokásait. Ismerd meg a legbosszantóbb kutyaszokásokat és hogy mit tehetsz ellenük.

Önjutalmazás, avagy megeszi a Te ételedet!

Időtlen történet: Gyönyörű, illatozó sült csirke, esetleg friss disznóvágás utáni hurkakolbászok vannak kitéve a konyhaasztalra, a család készen áll arra, hogy leüljön és elfogyassza. A kutyád nagyon elégedett a felhozatallal és amikor senki nem figyel keresztben lenyeli a finomságokat. Tragikus, ugye? Büntetni azért nem jó módszer, mert a kutya nem biztos, hogy megérti miért kapta a büntetést.

Megoldás: Soha ne kapjon a kutya direkt az asztalról, vagy a Ti tányérotokról ételt. Mindig saját táljába kapja az ételt és a jutalomfalatokat is az asztalotoktól távol, semleges területen. Ha megszokja, hogy abból és onnan is kap, amit és ahol Ti esztek, akkor egy idő után veszi a bátorságot és egyedül is megpróbálja.

Amint túl közel jön az asztalhoz, esetleg szemtelenül közel szimatol a tányérhoz, használd a "Nem" tiltó szót és utasítsd leülésre vagy lefekvésre. Így megszokja, hogy türelmesen vár, és az ételt majd a saját táljába kapja meg. Amikor türelmesen vár, akkor dicsérd meg. Amint közeledik újra utasítsd maradásra, majd újra dicsérd meg. Folytasd mindaddig, amíg próbálkozik. Ha ügyes volt, kapjon jutalomfalatokat a táljánál vagy egy semleges területen.

Evési agresszió

Az élelmiszerek tekintetében sok kutya területét és tulajdonát védve morog, vicsorog, harap vagy ugat. Ha a kutyád agresszíven reagál arra, ha ételéhez hozzányúlsz, vagy közeledsz felé evés közben, akkor azt jelenti, hogy nem tudja a helyét a családban.

Másik oka ennek a viselkedésnek, hogy több kutyád is van, azért fenyegetve érzi ételét más állatoktól.

Megoldás: Meg kell mutatnod, hogy a házban Te vagy a főnök, ő pedig alárendelt viszonyban van. Ezt azonban nem agresszív viselkedéssel kell elérned. Pár hétig marékból etesd. Menj oda csendben és határozottan és adj a kezedből ételt neki. Engedd, hogy más családtagok is kézből etessék. Az etetés minden nap ugyanabban az időpontban legyen. Így minden emberhez jó érzéseket társít, hisz ételt kapott tőlük.

Mielőtt odaadnád az ételt, mondd, hogy üljön le. Így úgy érzi megdolgozott az ételért. Az első falatokat add a kezedből, majd öntsd a táljába. Ismételd pár hétig. Ha szépen, morgás nélkül eszik, dicsérd csendben, kedves szavakkal. Soha ne reagálj agresszíven. Miután a kutya megtanulta a finoma falatokat a kezedhez társítani, ő szívesen veszi a közelségedet.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!