Mennyit ért meg a kutyád abból, amit mondok neki?

Szőke Angéla
Írta: ,

Mindannyian beszélünk a kutyánkhoz, ez természetes. Nálunk a kutya családtag. Akármennyire is próbálunk szigorúak lenni velük, időnként bizony felugranak a kanapéra, és bármit csinálnak – de tényleg bármit –, perceken keresztül gügyögünk nekik, hogy milyen ügyesek és okosak. Azt is türelmesen elmagyarázzuk nekik, hogy azért nem kapnak többet enni, mert így is leteremtett az állatorvos, hogy kövérek, illetve megpróbálom őket meggyőzni arról is, hogy laptoptöltőm megevése egyikünknek sem jó. Köztudott, hogy a kutyák intelligens állatok, de vajon mennyit értenek meg abból, amit mondunk nekik?

Egyértelmű, hogy a többségük érti az ül, fekszik, nem szabad kifejezéseket, az egyik barátnőm kutyusa előtt pedig csak betűzve szabad kimondani azt, hogy „séta”, különben izgatottan elkezd körbefutkosni és nem lehet leállítani, csak ha tényleg levisszük sétálni. Sokan mondják, hogy a kutyák nem magát a szót ismerik fel, hanem a hangsúlyból következtetik ki, mit szeretnénk tőle – például egyesek szerint bármit mondhatunk, ha kedves hangsúllyal mondjuk, az állatban az fog tudatosulni, hogy éppen megdicsérjük.

A szakemberek szerint egy átlagos kutya 100-200 szót ismer, ami megdöbbentő, mert ez egy 2-3 éves gyerek szókincsének felel meg.

 A siket gazdikkal élő kutyusok, ha szavakat nem is, de sok kézjelet felismernek.

Egy 2016-os magyar kutatás szerint ugyan a dicsérő szavakat a kutyák bármilyen hangsúllyal megértették, de attól még számított hangsúly. Ezt úgy állapították meg, hogy az MRI-vizsgálat közben mondták nekik a szavakat, és azt figyelték, hogy az állat agyának melyik része mutat aktivitást bizonyos szavak vagy hangsúlyok hallatán. Egy másik magyar kutatásból – amelyben több betanított feladatra kellett emlékezniük az állatoknak – kiderült, hogy a kutyák memóriája hasonlít az emberéhez abban az értelemben, hogy nemcsak azt jegyzik meg, ami a túlélésükhöz feltétlenül szükséges.

Vagyaim.hu

Fókuszban

5 dolog, amit tenned kell, amikor hurutosan köhögsz

Hogyan „kozmetikázzuk” meg egyedül a kutyusunkat? 5 lépéses útmutató