Te melyiket fogadnád el? A világ 5 leggyönyörűbb macskafajtája

Kovács Andrea
Írta: ,
Te melyiket fogadnád el? A világ 5 leggyönyörűbb macskafajtája

Kép forrása: cutepetx.com

Szögezzük le az elején: minden macska gyönyörű. Ezek a fajták is kétségtelenül azok, éppen ezért szeretjük nézegetni őket olyan nagyon. Szeretnénk továbbá felhívni a figyelmet, hogy a cikk elolvasása azonnali és olthatatlan vágyat ébreszthet legalább 10 macska befogadására, amit a legmesszemenőbben támogatunk, de mielőtt állatot veszel magadhoz, mindig gondold végig, hogy ez mekkora felelősséggel jár, és jusson eszedbe, hogy a menhelyeken is rengeteg – sokszor akár fajtatiszta – cica várja, hogy szerető otthonba kerülhessen.

Törökországból, Van városából származnak ezek a cicák, akiket sokan egy kalap alá vesznek az angórákkal, pedig egy másik fajtáról van szó. A legszembetűnőbb különbség, hogy a vanok csak fehérek, vagy túlnyomórészt fehér színűek lehetnek, a füleknél és a farkakon foltokkal, bár a Van környékén élők hagyományosan csak a teljesen fehéreket tekintik a fajta képviselőinek, és közülük is a felemás szemű cicákat tartják a legértékesebbnek.

Úszó macskaként is ismert, mert cica létére nem irtózik a víztől. Meglehetősen erős akaratú, energikus cica, aki sok foglalkozást igényel, különben unalmában könnyen szétkapja a lakást, megtanulja akár a szekrényeket is kinyitni. Gazdájához a végsőkig ragaszkodik, természete emiatt sokakat a kutyáéra emlékeztet.

Szívesen ül az embere ölében, vagy egyensúlyoz a vállán, ölben lenni viszont nem szeret – elvégre mégis macskáról van szó, fontos számára, hogy szabadnak érezze magát.

Munchkin Kép forrása: highrated.net

1983-ban egy zenetanárnő, Sandra Hochenedel két vemhes cicát mentett meg az utcán egy kutyától – mindkét cicának normál méretű teste, de rövid lábai voltak, feltehetően egy természetesen kialakult genetikai mutáció következtében.

A vemhes cicák utódai adták később a tenyészalapot rövid lábú cicák első kolóniájához, akiknek a tanárnő az „Óz, a nagy varázsló" című filmben látható kisemberek után adta a nevét.

Mielőtt a fajt hivatalosan is felvették volna a tenyészthető macskák listájára, komoly vizsgálatoknak vetették alá őket, ami kiderítette, hogy a rövid lábak semmiféle egészségügyi károsodással nem járnak, a cicák éppen olyan egészségesek és csintalanok, mint bármelyik másik macska, csak éppen örökre alacsonyak maradnak, ezzel olyan hatást keltve, mint egy kölyökcica.