Megőrült a macskád? 6 fura cicaviselkedés magyarázata

Megőrült a macskád? 6 fura cicaviselkedés magyarázata

Címlap / Életmód / Család / Megőrült a macskád? 6 fura cicaviselkedés magyarázata

A cicák a legfurcsább magatartásformákra képesek: olykor egész nap alszanak, rohangálnak, nyávognak, vagy éppen órákon keresztül „dagasztják” a szőnyeget (rosszabb esetben pedig téged). Ha még csak rövid ideje osztod meg az otthonodat egy ilyen bűbájos négylábúval, óránként felmerülhet benned a kérdés, amit talán csak Besenyő Pista bácsi fogalmazott meg ennél jobban: „nooormális ez a macska?”

Végtelen lustaság

Nem elég, hogy egész nap szundít a kedvenced, de még nappal is. A legnagyobb változatosság az életében, ha a jobb oldaláról a balra fordul.

Sőt, néha a legváratlanabb pillanatokban eldől, hogy spontán hódoljon a sziesztának.

Viccesen hangzik, de ez nem más, mint a macskák energiatakarékos üzemmódja.

Az egyedfejlődés során ugyanis beléjük rögződött, hogy pihenjenek, amikor biztonságban érzik magukat, mert a vadonban erre nem biztos, hogy lesz lehetőségük.

Ennek nyomán a cicák nagy erőkifejtéssel, rövid ideig vadásznak, amit aztán rendkívül alaposan kialusznak. Szobamacskáknál a vadászat ugyebár nem játszik, a szunya viszont megmarad.

Dagasztás

Már a sokadik pulóveredet gyászolod, mert a macskád egyik kedvenc hobbija, hogy az öledbe ugorva gyúró mozdulatokat végez a mancsával – kiengedett karmokkal!

Még mielőtt elképzelnéd, hogy most éppen prédának néz téged, és gondolatban jól kibelez, megnyugtatunk: ez a boldogság és az elégedettség jele a cicáknál.

A dagasztást egyébként pici korukban tanulják meg a szopizás alkalmával, hiszen így tudnak még több tejet kipréselni az anyukájukból.

Amennyiben zavar téged ez a dolog, egyszerűen helyezd úgy az öledben, hogy ne tudja csinálni, vagy pedig tedd le. Egy idő után majd leesik neki, hogy nem lelkesedsz.

Hullák a küszöbön

Tisztességesen megetetted a macskádat, mégis a lábtörlődön hever egy félig megevett döglött veréb, plusz a szomszéd kedvenc aranyhala.

Lazíts, a cicád nem szociopata, csak dolgozik benne a vadászösztön, és hát éppen ilyen a zsákmánylehetőségek akadtak a környéken. És most kapaszkodj meg: ezek tulajdonképpen ajándékok neked.

Noha egyébként ártalmatlan szokásról van szó, valószínűleg nem vagy a vérnyomok eltakarításának elkötelezett rajongója, ezért inkább javasoljuk: szerezz be olyan cicajátékot, amit napjában többször is „levadászhat”.

Ezzel a fertőzésveszélyt is csökkentheted nála.

Beszívni a macskamentától

Egy kis macskamenta, és a cicád olyan eufórikus állapotba kerül, mint az a kamasz, aki rosszban sántikáló társának a jóvoltából egy kis marihuánához jutott…

A hasonlat már csak azért is helytálló, mert valami hasonló folyamat játszódik le a kis társad szervezetében.

A macskamenta részegségszerű állapotot idéz elő nála – méghozzá olyan erőset, hogy akár hallucinációt is okozhat.

Noha ez ritkán és kis mennyiségben valószínűleg nem káros rá nézve, a túladagolás hányást és hasmenést idézhet elő. Vemhes állatnak tilos adni belőle!

Dörgölőzés

Hozzád préseli a kis fejét, folyton a lábadhoz bújik, és ha az arcodhoz férkőzik, nem rest „megpuszilni”?

Ennek magyarázata, hogy a cicádnak olyan mirigyek találhatóak a pofiján és a szája sarkában, amelyek illatanyaggal jelölnek meg.

A vadonban tehát ez a reflexszerű mozdulat a határok kirajzolásának magától értetődő módja lenne, de a lakás biztonságot nyújtó falain belül azt fejezi ki, mennyire szeret téged.

Azt viszont érdemes átgondolnod, hogy ki kié a kapcsolatotokban, mert ő szemlátomást úgy éli meg a dolgot, hogy te vagy az ő tulajdona.

„Van egy aranyos emberem!” – dicsekszik a szomszéd csizmás kandúrnak.

Dumagép

A macskádnak be nem áll a szája. Nem tudod eldönteni, hogy éhes, szomjas, álmos vagy fáj a hasa.

Fogalmad sincs, hogy ez tök normális-e, vagy az állatorvoshoz kell rohannod vele. A legegyszerűbb, ha utánanézel, hogy az általad kiszemelt fajta mennyire „beszédes”.

Az ázsiaiak, főleg a sziámiak jellemző módon igazi kis dumagépek. Mindenféle külső ok nélkül dönthetnek úgy, hogy odamennek hozzád, és megosztanak veled valamit – nem kell tehát rögtön bajra gondolnod.

Ha azonban a csendes cicád egyszer csak ordibálós lesz, a biztonság kedvéért menj dokihoz vele – lehet, hogy fáj valamije!

A te macsekodra melyik jellemző a fenti „furcsaságok” közül?

VIDEO Jobb ember vagy, mint hinnéd, ha ez az 5 dolog jellemző rád

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!