Magyar kutyafajtáink – Vadász- és terelőkutyák

Sütő Gyöngyi
Írta: ,
Magyar kutyafajtáink – Vadász- és terelőkutyák

Kutyafajtáink 2004 óta nemzeti kincseink. Az állam rendeletben rögzítette a tenyésztésükre, állományuk fenntartására vonatkozó előírásokat. Ismerjük meg őket!

Jellegzetes fekete bundája a védjegye. Nagy mozgásigényű, ezért a lakásban való tartást nehezen tűri. Bátor, intelligens kutya. Idegenekkel szemben bizalmatlan, kiegyensúlyozott természete miatt mégis alkalmazkodó.

Kinti tartásra való. Évezredek óta hozzátartozik a magyarokhoz. A vándorló ősmagyarok hű társa volt, a nyáj terelésében hasznos segítőtársuk lett.
 
A világban sokfelé élnek hasonló küllemű kutyák. Edzett, szívós fajta, a szelekció során csak így maradhatott fenn.
Mudi Kép forrása: netboard.hu

Jelenleg még az a fajta terelőkutya, amelyet a legkevesebben ismernek. Nem telt el még száz év azóta, hogy a mudi megjelent.

Sokan azt hiszik, hogy a puli és a vizsla keveréke, de ez nem igaz. 

Bátorsága miatt a nagyobb testű állatok terelésében is képes helytállni. Pásztorkutya, de be szokták fogni vaddisznó hajtóvadászatra is. Jelenleg Finnországban többen tartják, mint Magyarországon. 

 
Szolgálatkész, nagy munkabírású, intelligens kutya. Udvaron nem ajánlatos tartani, mert azért tenyésztették ki, hogy munkakutya legyen, és ezért sok feladatot kell adni neki, hogy jól érezze magát.