A macskák árulkodó testbeszéde: felismered a jelzéseket?

Kovács Andrea
Írta: , Frissítve:
A macskák árulkodó testbeszéde: felismered a jelzéseket?

A kutya olyan régóta elválaszthatatlan társa az embernek, hogy viselkedését, testbeszédét szinte mindenki tudja értelmezni. A macska már jóval titokzatosabb, és néha még a gazdit is megtéveszti ennek a titokzatos állatnak a kommunikációja. Bármennyire is szereted a macskádat, előfordulhat, hogy bizonyos jeleket félreértesz, ezért most segítünk egy kicsit, hogy könnyebb legyen megfejteni, mikor mit akar tudatni veled a cicád.

Háton fekszik és a hasát mutatja

Egy felmérés szerint a macskatartók körülbelül egyharmada úgy értelmezi ezt a jelet, hogy a cica szeretné, ha megvakargatnád egy kicsit a pocakját, pont úgy, mint a kutyák. A valóságban ez a testhelyzet tényleg a nyugalmat és a feléd érzett bizalmat fejezi ki, de a cicád legkevésbé sem vágyik pocakvakarásra.

Ha mégis megpróbálod, jó eséllyel megkarmol, esetleg meg is haraphatja a kezedet, pedig te a legjobb szándékkal közeledtél felé – egyszerűen csak félreértettétek egymás üzenetét.

Cicanyelven ez a póz azt jelenti, relaxálok és nyugalomra vágyom, míg a has simogatása inkább a játék része. Ha a cicád így fekszik melletted, inkább csak a füle tövét vakargasd meg finoman.

+1: ahogy a macskád értelmezi a te jeleidet

Nicky Trevorrow a már említett videóban azt is elmondja, hogy sajnos néha a gazdik is küldenek olyan jeleket a cicák felé, amit a kis kedvencek nehezen értelmeznek. Az ölelés például, ami egy ember számára egyértelműen a szeretet jele, egy macska számára rémisztő lehet, hiszen fölé kerülsz, korlátozod a mozgásterében, ezzel pedig a dominanciádat fejezed ki.

A szakértő szerint bármilyen nehéz is megállni, hogy időnként megölelgesd szőrös kis kedvencedet, ne felejtsd el, hogy bár barátok lehettek, egyformán gondolkodni nem fogtok. Ha szeretnéd kifejezni a szeretetedet, akkor inkább a cica füle tövét vakargasd, és hagyd, hogy ráfeküdjön a hasadra. Hiába, a macskák jobban érzik magukat, ha ők kerekedhetnek felül.

Vagyaim.hu

Fókuszban

5 dolog, amit tenned kell, amikor hurutosan köhögsz

Hogyan „kozmetikázzuk” meg egyedül a kutyusunkat? 5 lépéses útmutató