Lehetséges? Problémamentes nyaralás kutyával

Írta: ,

A nyaralási szezon közeledtével egyre aktuálisabb kérdés lesz, mit tudunk kezdeni házi kedvencükkel a pihenés idején. Sokan nem tudják, akarják rábízni másra a feladatot, ezért inkább magukkal viszik a kutyusokat. De mire kell ilyenkor figyelni?

Országon belül aránylag egyszerű

1/5 Országon belül aránylag egyszerű

Amennyiben az országon belüli utaztatást nézzük, akkor alapvetően egyszerűnek titulálhatjuk a projektet. Hazánkban a legnagyobb nehézség olyan szállodát, panziót, apartmant találni, ahova vihetjük a kutyánkat is.

Szerencsére erre a dilemmára sokan rájöttek, ezért már több olyan honlapot is találhatunk, ahol kutyabarát módon kereshetünk, terveztünk, így alaposan lerövidíthetjük a tervezgetést.


Vega kutya és kutyajóga? Óriási túlzások, amikbe a gazdik esnek


A határátlépés már némileg bonyolultabb, ugyanis a nem kereskedelmi célból utaztatott állatoknak is szükségük van állatútlevélre (állatorvosnál igényelhető), valamint frissített, érvényes oltási kiskönyvre.

Feltétlenül járjunk utána, a célországban mik a követelmények, különben könnyen előfordulhat, hogy a határról kell visszafordulnunk.

Szoktassuk a kutyust

2/5 Szoktassuk a kutyust

Amit még feltétlenül lényeges átgondolni a kutyával tervezett nyaralás során, az maga az utaztatás.

Az a legszerencsésebb, ha az ebet már kiskora óta szoktatjuk a választott járművön történő utazáshoz, semmiképpen sem javasolt, hogy a nagy napon először (vagy akár hosszú kihagyás után) tegyük ki a procedúrának, mert ez könnyen megbonyolíthatja a programot.

Néhány órás, vagy akár fél-egynapos útra csak akkor induljunk kutyával, ha biztosak vagyunk abban, hogy az állat bírni fogja az utat. A szoktatás után lényeges ügyelni a megfelelő védelemre.

Ez nem csupán azért számít, hogy a kutya épségét megőrizzük, hanem azért is, mert minden, amit rögzítetlenül a hátsó ülésen tartunk, az ütközésnél elrepül, és a család többi tagját még pluszban eltalálhatja.

A konkrét nyaralás

3/5 A konkrét nyaralás

Hazánkban egyelőre még jellemző, hogy a kutyák alig-alig mehetnek be a különböző szállodákba, éttermekbe, dacára annak, mennyire tiszták és jól neveltek.

A legtöbb nyugati országban egészen más a helyzet, bár kivételek ott is akadnak, sok helyen eleve frissítő vízzel várják a fáradt ebeket.

Ez nem csupán a nyaralás során jellemző rutin, egy-egy zárt banki automatánál, étteremnél, boltnál is megfigyelhetjük az ilyesfajta figyelmet.

Mindenesetre sokszor felmerül, hogyan nyaraljunk úgy a kutyával, hogy eljuthassunk azokra a programokra, ahova az állat nem követhet minket.

Ebben az esetben érdemes célzottan megtervezni a napokat: mindig csak fél napra időzítsük az eb-mentes időtöltéseket, így a délutánt, vagy éppen a délelőttöt már a kutyánkkal közösen tölthetjük.

A valóban kutyabarát szállások

4/5 A valóban kutyabarát szállások

Azoknak, akik imádják a kutyájukat és e,sem tudják képzelni, hogy nélküle elhagyják a házat, érdemes igazán kutyabarát szállást keresniük.

Az ilyen panziókban nem ritka az állatorvos jelenléte, a külön biztosított kutyakennel, sőt az sem, hogy a személyzet ideiglenesen ügyel az ebre, amíg a gazdik körülnéznek a környéken.

Ezeken a szálláshelyeken magától értetődő, hogy az állatok is kapnak a szobában egy külön területet, fekvőhellyel, tányérokkal, játékokkal.

Mindezeken felül akadnak kutyapanziók már hazánkban is, ahol az ebek is nyaralhatnak, csak éppen a családtól távol.

Bár ez nem mindig a legolcsóbb mulatság, gyakorlatilag az egész nyaralás idejére kérhetünk szakértői felügyeletet kedvencünk mellé, mi pedig aggodalom nélkül tölthetjük a szabadságunkat.

Mire figyeljünk még?

5/5 Mire figyeljünk még?

Fontos, hogy jól ismerjük a kutyánkat, mielőtt akár néhány napos, akár komolyabb útra magunkkal visszük. Az üdülőközpontokban mindenki pihenni szeretne, még azok is, akik feltétlenül magukkal vinnék kedvenc állatkájukat.

Először is bizonyosodjunk meg róla, hogy a kutyánk nem ugatja végig a napot, ha magára kell hagynunk az ideiglenes szobában, ilyen esetben inkább bízzuk a személyzetre helyben, vagy egy ismerősre otthon.

Gondoskodjunk róla, hogy ne unatkozzon, különben hajlamos lehet rá, hogy az új környezetet kicsit megrongálja. A szocializáció is rettentően fontos, hiszen nem lesz a legjobb játszótárs a többi eb számára, ha külön kell tartani egy kennelben.

Ugyanez igaz az ivartalanításra, akkor okozzuk a legkevesebb nehézséget és bonyodalmat, ha a kutyánk nem áll készen minden pillanatban az akcióra.