9 kutyaszokás amiről le kell szoktatnod

Kovács Andrea
Írta: , Frissítve:
9 kutyaszokás amiről le kell szoktatnod

A kutya idomítása nem egyszerű feladat, egy törődő gazdi azonban mindent megtesz, hogy kutyája el tudja hagyni rossz szokásait. Ismerd meg a legbosszantóbb kutyaszokásokat és hogy mit tehetsz ellenük.

Evési agresszió

Az élelmiszerek tekintetében sok kutya területét és tulajdonát védve morog, vicsorog, harap vagy ugat. Ha a kutyád agresszíven reagál arra, ha ételéhez hozzányúlsz, vagy közeledsz felé evés közben, akkor azt jelenti, hogy nem tudja a helyét a családban. Másik oka ennek a viselkedésnek, hogy több kutyád is van, azért fenyegetve érzi ételét más állatoktól.

Megoldás: Meg kell mutatnod, hogy a házban Te vagy a főnök, ő pedig alárendelt viszonyban van. Ezt azonban nem agresszív viselkedéssel kell elérned. Pár hétig marékból etesd. Menj oda csendben és határozottan és adj a kezedből ételt neki. Engedd, hogy más családtagok is kézből etessék. Az etetés minden nap ugyanabban az időpontban legyen. Így minden emberhez jó érzéseket társít, hisz ételt kapott tőlük.

Mielőtt odaadnád az ételt, mondd, hogy üljön le. Így úgy érzi megdolgozott az ételért. Az első falatokat add a kezedből, majd öntsd a táljába. Ismételd pár hétig. Ha szépen, morgás nélkül eszik, dicsérd csendben, kedves szavakkal. Soha ne reagálj agresszíven. Miután a kutya megtanulta a finoma falatokat a kezedhez társítani, ő szívesen veszi a közelségedet.

Nem hallgat a hívásra

A visszahívás parancsára a kutyának meg kell állnia és visszafutnia gazdájához. A legfontosabb parancs, amivel akár az életét is megmenthetjük.

A legjobb, ha kiskutya korától tanítjuk. Bizonyos fajokat nehezebb tanítani a visszahívásra, ezért hosszú pórázt kell használnunk segítségül.

Például a vadászkutyák esetében jelent gondot ez a parancs, ugyanis ezek a kutyák önálló gondolkodásúak, a vad üldözésére vannak "programozva", és nehezen tudják abbahagyni amit épp csinálnak és azonnal visszaszaladni a gazdihoz.

Megoldás Soha ne hívjuk dühös hangon, sőt, örömteli, kedves de határozott hangon szólítsuk meg nevén ("Buksi, gyere!"). Ha visszajön dicsérjük meg és az elején adjunk jutalomfalatot. Ha nem jön vissza, más stratégia kell. Oszd élelmiszer adagját 10 részre, és napi 10-szer hívd kedvesen magadhoz, különböző helyeken, felmutatva az ételt.

A kutya a hívást kellemes, étellel kapcsolatos élménnyel társítja, így biztos lehetsz benne, hogy néhány nap "betanítás" után már sétálni is indulhatsz vele, és szófogadó lesz. Pár hét gyakorlás után elhagyhatod a jutalomfalatok alkalmazását.  

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv