Kutyások és kutyátlanok figyelem! Ezek a rátok vonatkozó illemszabályok

Írta: ,

Természetesen, mint az élet minden területén, úgy a kutyák világában is akadnak alapvető illemszabályok. Ezeket nem csupán a gazdiknak kellene betartaniuk a békés együttélés érdekében, hanem azoknak is, akik csak részben engednék közel magukhoz a négylábúakat.

Minden nevelés kérdése Kép forrása: flickr.com

1/6 Minden nevelés kérdése

Alapvető, mégis rengetegen vannak, akik nem foglalkoznak azzal, kutyájuk mennyire jól nevelt.

Márpedig azt az ebet, amelyik nem fogad szót, véletlenül sem lehetne szabadon sétáltatni, sőt, még hosszú pórázon sem. Legalábbis nem ott, ahol emberek vannak, vagy rendszeres a forgalom.

Az a kutya, amelyik nem fogad szót a gazdájának, pillanatok alatt balesetet okozhat, és nem feltétlenül a harapásra gondolunk.

Az mindenesetre biztos, hogy nem mindenki szereti az ebeket, és nem is minden szabadon kószáló kutyára van ráírva, hogy barátságos.

Akik tartanak a kutyáktól, azoknak kész rémálom már az is, ha megszaglássza őket az eb, főleg akkor, ha nem látni a gazdit a közelben.

Szóval, csak és kizárólag akkor engedd szabadon a kutyádat, ha az – a körülményektől függetlenül – egyből visszamegy hozzád, amikor hívod.

Nem mindenki akar barátkozni Kép forrása: buzzfeed.com

2/6 Nem mindenki akar barátkozni

Akár emberekről, akár kutyákról van szó, nem mindenki akar barátkozni a te kisebb-nagyobb szőrgombócoddal.

Nyilván észre fogod venni, ha nyitottak rátok, hiszen elindulnak irányotokba, de a kezdeményező félnek minden esetben illendő lenne megkérdeznie, hogy „Szabad?”.

Gyakori, hogy az emberek – kutyatartók és kutyátlanok egyaránt – odarohannak egy cuki kölyökhöz, és kérdés nélkül simogatni kezdik, vagy hagyják, hogy saját kutyájuk földre szorítva az ebet szaglászgasson. Nos, ezt nyilván nem illik.

Ha idegen kutyát készülsz megsimogatni, minimum meg kell kérdezned, megengedik-e, és ebben az esetben először hagyd, hogy az állat megszagoljon és ő döntsön a további lépésről.

Ha pedig kutyával vagy, kérdezd meg, hogy barátkozhatnak-e, de legyél figyelmes, és agresszió esetén azonnal visszakozz.

Legyen a kutya is illemtudó Kép forrása: indulgy.com

3/6 Legyen a kutya is illemtudó

Amennyiben kutyabarát étteremben, vagy szálláshelyen, strandon tartózkodsz, ügyelj rá, hogy az állatod legalább annyira illemtudó legyen, mint te.

Sajnos azért mérgesedett el ennyire a kutyások és kutyátlanok között a viszony, mert néhány gazdi képtelen megnevelni a kedvencét, és a helytelen magatartással az állatok másokat is zavarnak. Ezt teljesen ki kell küszöbölnötök!

A kutya nem ugrálhat fel, nem kunyerálhat másoktól, nem ugathat étkezés közben, és az sem helyes, ha a szomszéd asztal alatt köt ki, mert ott is fekszik egy eb.

Csak akkor menjetek kutyabarát helyre, ha a négylábútok tud viselkedni és szót fogad, így nem zavar másokat.

Természetesen a kutyus kölyökkorában a legfontosabb a nevelés, hiszen később már nagyon nehéz - habár nem lehetetlen - szófogadásra bírni a házi kedvencet.

Ne kiabálj a kutyáddal Kép forrása: amyevans1986.wix.com

4/6 Ne kiabálj a kutyáddal

Otthon se, főleg ne nyilvánosan! Részben azért, mert teljesen felesleges, a kutya nem a hangodra, hanem a dühödre reagál, így akkor is megérti a mérgedet, ha csendben vagy.

Mindenkit zavarsz azzal, ha hangosan regulázod a kutyádat, az pedig remélhetőleg véletlenül se jut eszedbe, hogy bántsd.

Szintén visszakanyarodtunk a nevelés alapelveihez: amíg az állatod nem tanul meg viselkedni és teljesen alkalmazkodni hozzád, addig ne erőltesd a kutyabarát helyeket.

A legtöbb ilyen jellegű étteremben, helyiségben van is egy illemszabályzat, ez szinte kivétel nélkül tartalmazza a hangoskodás elkerülését.

Ügyelj a tisztaságra Kép forrása: izaabell.tumblr.com

5/6 Ügyelj a tisztaságra

Sajnos még mindig nem tökéletes a helyzet a kutyagumikat illetően, bőségesen akad kivétel az alapvető illemszabály alól.

Tény, hogy nem a leggusztusosabb dolog összeszedni a kutyapiszkot, de ezt is vállaltad, amikor örökbe fogadtad a kedvencedet, úgyhogy ideje, hogy odakészítsd a sétáló szetthez a zacskókat.

Nyilvános helyekre, tehát a korábban említett éttermekbe, teraszokra egészen addig ne vidd a kutyádat, amíg nem szobatiszta.

Ez teljesen elvárható dolog a tulajdonosok részéről. Persze ha sokat fogtok ücsörögni, akkor nyilván gondoskodj arról, hogy a kutyád a vendégektől kellő távolságban elvégezhesse majd a dolgát.

Vizesen, sárosan pedig inkább ne ültesd be sehova, vagy vigyél magaddal törölközőt, és fokozottan figyelj arra, hogy nehogy másokat összekenjen.

Ne etesd más kutyáját Kép forrása: buzzfeed.com

6/6 Ne etesd más kutyáját

Végül gyakori hiba, hogy akár séta közben, akár a kerítésen túlról az emberek jó szándékból, de szinte kérdés nélkül etetik mások kutyáját.

Ezt nem sok gazdi díjazza, abszolút érthető módon. A simogatás még csak-csak elmegy, azt legfeljebb csak akkor sajnálja a gazdi, ha a tízperces séta alatt összesen tíz métert sikerült haladni a sok simi miatt.

De az etetés már egyáltalán nem tréfadolog! Bármelyik kutya lehet érzékeny gyomrú, allergiás, sőt, kellő háttérismeret nélkül olyan falatot is adhatsz neki, amit nem tud megemészteni.

Emellett sokan szeretik tudni, mennyit és mit evett a kutyájuk az adott napon.

Szóval ha leküzdhetetlen vágyat érzel a kutyaetetés iránt, akkor mindenképpen kérdezd meg a gazdit, kerítésen keresztül pedig egyszerűen ne etess az ő jelenléte, beleegyezése nélkül.