Kutyások és kutyátlanok figyelem! Ezek a rátok vonatkozó illemszabályok

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Természetesen, mint az élet minden területén, úgy a kutyák világában is akadnak alapvető illemszabályok. Ezeket nem csupán a gazdiknak kellene betartaniuk a békés együttélés érdekében, hanem azoknak is, akik csak részben engednék közel magukhoz a négylábúakat.

Minden nevelés kérdése Kép forrása: flickr.com

Alapvető, mégis rengetegen vannak, akik nem foglalkoznak azzal, kutyájuk mennyire jól nevelt.

Márpedig azt az ebet, amelyik nem fogad szót, véletlenül sem lehetne szabadon sétáltatni, sőt, még hosszú pórázon sem. Legalábbis nem ott, ahol emberek vannak, vagy rendszeres a forgalom.

Az a kutya, amelyik nem fogad szót a gazdájának, pillanatok alatt balesetet okozhat, és nem feltétlenül a harapásra gondolunk.

Az mindenesetre biztos, hogy nem mindenki szereti az ebeket, és nem is minden szabadon kószáló kutyára van ráírva, hogy barátságos.

Akik tartanak a kutyáktól, azoknak kész rémálom már az is, ha megszaglássza őket az eb, főleg akkor, ha nem látni a gazdit a közelben.

Szóval, csak és kizárólag akkor engedd szabadon a kutyádat, ha az – a körülményektől függetlenül – egyből visszamegy hozzád, amikor hívod.

Nem mindenki akar barátkozni Kép forrása: buzzfeed.com

Akár emberekről, akár kutyákról van szó, nem mindenki akar barátkozni a te kisebb-nagyobb szőrgombócoddal.

Nyilván észre fogod venni, ha nyitottak rátok, hiszen elindulnak irányotokba, de a kezdeményező félnek minden esetben illendő lenne megkérdeznie, hogy „Szabad?”.

Gyakori, hogy az emberek – kutyatartók és kutyátlanok egyaránt – odarohannak egy cuki kölyökhöz, és kérdés nélkül simogatni kezdik, vagy hagyják, hogy saját kutyájuk földre szorítva az ebet szaglászgasson. Nos, ezt nyilván nem illik.

Ha idegen kutyát készülsz megsimogatni, minimum meg kell kérdezned, megengedik-e, és ebben az esetben először hagyd, hogy az állat megszagoljon és ő döntsön a további lépésről.

Ha pedig kutyával vagy, kérdezd meg, hogy barátkozhatnak-e, de legyél figyelmes, és agresszió esetén azonnal visszakozz.