Ez a kutyafajta illik a személyiségedhez

Szabó Erzsébet
Írta: ,
Ez a kutyafajta illik a személyiségedhez

Rengeteg szempontot kell mérlegelned, ha kutyát szeretnél. Az idődtől kezdve, a pénztárcádon át egészen az életviteledig, családalapítási szándékodig mindent át kell rágnod. Az biztos, hogy még manapság is rengetegen elkövetik azt a hibát, hogy pusztán fajta-szimpátia alapján döntenek, nem nézik az állat szükségleteit, vagy éppen a kutya energiaszintjét.

Mindenképpen nézd meg az aktivitását Kép forrása: abduzeedo.com

Mielőtt rátérnénk a kutyafajtákra, fontos megjegyezni, hogy minden kutyának egyéni energiaszintje van, pontosan úgy, mint az embereknek. Vannak, akik nyugodtak, sokat lustálkodnak, szívesen vannak otthon.

Mások időnként szeretnek kimozdulni, örülnek, ha társaságba mehetnek, de akkor sem szomorkodnak, ha a négy fal között kell tölteniük az időt.

Megint mások állandóan jönnek-mennek, pörgős életmódot élnek, nehezen tűrik, ha le kell ülniük.

Nagyjából ez a három szint különíthető el a kutyáknál is, és a lehető legfontosabb a döntés során, hogy magaddal egy energiaszinten levő, vagy ami még jobb, egy fokkal alacsonyabb energiaszintű kutyát válassz.

Így sokkal könnyebb dolgod lesz az idomítás, nevelés során, és az életmódotok összeegyeztetéséhez sem kell túl sok lemondással számolnod.

 

Ahogy a legtöbb emberről, úgy a legtöbb kutyáról sem feltétlenül derül ki első ránézésre, milyen az energiaszintje.

Ezért, ha kutyát fogadsz örökbe, vagy veszel, érdemes néhány órát szánni (több alkalommal is) a falka tanulmányozására.

Az a kölyök, amelyik mindig a legjobb helyről szopizik, állandóan felül kerekedik a játékokban, és minden félelemérzet nélkül megy oda az idegenekhez, egész biztosan magas energiaszintű, vele lesz a legnehezebb dolgod.

Ezzel szemben az a kutya, amelyik folyton alulmarad, megpróbálja a háttérbe szorítkozva tölteni az idejét, és gyakorlatilag azonnal behódol, megadó természetű, alacsony energiaszinttel rendelkezik.

Ennél fogva őt könnyű lesz nevelned és nem fogja bánni, ha alkalmanként egész nap lustálkodtok, és városban, lakásban laktok. A magas energiaszintű kutyáknak ez kifejezetten nehezükre esik.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba