Kutyafagyi és cicasátor? Hűsítő tippek a nyárra négylábú kedvencednek

Írta: ,

Nyáron nem csak nekünk embereknek, de a háziállatainknak is meggyűlik a baja a hőséggel, főként mivel ők télen-nyáron bundában vannak. Felelős gazdiként a te dolgod gondoskodni arról, hogy semmi baja ne essen a kutyádnak vagy a cicádnak a nagy melegben. Összegyűjtöttünk cikkünkben néhány hasznos infót és tippet arról, hogyan óvd a kedvenceidet ilyenkor.

Mi az, ami szigorúan tilos? Kép forrása: etsy.com

1/7 Mi az, ami szigorúan tilos?

Sajnos minden nyáron rengeteget hallani olyan híreket, hogy kutyáknak esett baja, esetleg kutyusok pusztultak el, mert bezárva hagyták őket az autóban.

Kutyát kocsiban hagyni szigorúan tilos, nem csak nyáron, hanem az év bármely időszakában, legyen szó órákról vagy akár csak 10 percről. Ez egyenesen állatkínzásnak minősül, amelyet még szigorúan büntetnek is, hiszen az autó hamar felforrósodhat és a kutya akár gutaütést is kaphat a járműben.

Ugyanez igaz arra is, hogy a lakásba bezárva, de a meleg kertbe kizárva se hagyd egyedül a kutyát sokáig, a legjobb, ha nyáron mindig felügyelet alatt tartod, akárcsak a macskádat.

Víz, víz, víz Kép forrása: uncommongoods.com

2/7 Víz, víz, víz

Ahogy magadat sem, úgy a kutyádat sem hagyhatod víz nélkül a nyáron, akár otthon vagytok, akár mentek valahova, és gondoskodnod kell arról is, hogy a víz mindig friss legyen. Egy száraz napon, amikor még kánikula is tombol, elég néhány óra ahhoz, hogy a kutyusod kiszáradjon.

Egy kutya vízigénye testsúlya arányában kilogrammonként fél dl, nyáron pedig ennél is többet kell innia. Hasonló a vízszükséglete a cicáknak is, ezért nekik is mindig adj friss folyadékot!

Ha mentek valahova a kutyáddal, nagyon praktikus lehet egy összecsukható tál, vagy akár egy olyan, amely rá van szerelve a kulacsra, így bármikor meg tudod itatni, amikor szükséges.

Hűsítés Kép forrása: buzzfeed.com

3/7 Hűsítés

A nagy melegben a kutyusok le tudják hűteni magukat egy kis jéggel.

Ha nem szeretnél jégkockákat feltálalni a kutyusodnak, próbálkozhatsz akár azzal is, hogy egy tiszta műanyagedénybe teszel néhányat a játékai közül, majd feltöltöd az edényt vízzel, és a mélyhűtőbe teszed.

A jégtömböt tedd ki a kertbe vagy a teraszra, így a kutyusod tudja magát ezzel hűsíteni.

Fagyi a kedvencednek Kép forrása: munchkinsandmilitary.com

4/7 Fagyi a kedvencednek

A kánikulában nagyon jól tud esni egy adag fagyi vagy jégkrém, amit sok gazdi a kutyusával is megoszt. Sajnos a kutyák laktózérzékenyek, ezért nem tesz nekik túl jót a tej és a tejszín.

Viszont házilag megoldhatod ezt a problémát, és készíthetsz jeges jutalomfalatot a kedvencednek, például pürésített banánból vagy más gyümölcsből.

A kutyákhoz hasonlóan a jeges finomságot a cicák is szívesen fogyasztják, ezért bátran kísérletezz jégkrémekkel nekik is.

Fürdés Kép forrása: buildingmoxie.com

5/7 Fürdés

Ahogy a fagylalt, úgy egy kellemes hűsölés a medencében is szuper dolog nyáron.

A kutyáknak érdemes vásárolnod egy pancsolót, amelyet akár a kisgyermeked régi medencéjét vagy homokozóját újrahasznosítva is előállíthatsz.

A macskák ugyan nem rajonganak nagyon a vízért, de nyáron egy kis mosdatás vagy hűsítő vízpermet rajtuk is segít.

Szerezz be egy ventilátor! Kép forrása: twitter.com

6/7 Szerezz be egy ventilátor!

A kutyák és a cicák is imádják nagy melegben a ventilátort, ezért érdemes beszerezned egyet nekik is.

Ne használd maximum fokozaton a klímát, hogy meg ne fázzanak a négylábúak, de egy enyhe légmozgást mindenképpen biztosíts nekik a kánikula idején.

7/7 Árnyék

A víz mellett elsődlegesen fontos, hogy megfelelő árnyékos helye is legyen a háziállatoknak a lakásban és a kertben is.

Erre jó megoldás egy kutya vagy macskasátor, de akár magad is készíthetsz nekik fekvőhelyet.

Fából összerakhatsz egy indiánsátrat, de kisebb nagyobb kosarakat a falhoz rögzítve – vagy cicáknak a falra szerelve – is biztosíthatod a hűsülőhelyet az állataidnak.