A kutyád szemében te vagy a falkavezér? Ezekből a jelekből kiderítheted

A kutyád szemében te vagy a falkavezér? Ezekből a jelekből kiderítheted

Címlap / Életmód / Család / A kutyád szemében te vagy a falkavezér? Ezekből a jelekből kiderítheted

A kutyákat nem véletlenül tartják az ember legjobb barátjának, ebben a pozitív kapcsolatban pedig szerepet játszik, hogy a legtöbb házi kedvenc tiszteli a gazdáját. Az alábbi jelek kétség kívül arra utalnak, hogy a te kutyád is falkavezérként tekint rád!

Hogy működik a falka?

A kutyák eredetileg a farkasoktól származnak, és csak hosszú idő elteltével váltak ketté a fajok az evolúció során. Az viszont köztudott tény, hogy a farkasok falkában élnek, hiszen a vadonban számukra ez kulcsfontosságú a túléléshez. Bár a házi kutyák már nincsenek ilyesfajta veszélyben, az ösztöneikben továbbra is megmaradt ez a gondolatmenet. A falkát mindig egy hím és egy nőstény vezeti, ők az alfák; alattuk helyezkednek el a béták és az omegák. Ők egymás felett és alatt állnak, a házi kutyáknál pedig ugyancsak fontos, hogy az adott állat minek tartja magát.

knape/istockphoto.com

És most lássuk a jeleket, amelyek arra utalnak, hogy a kutyusod téged tart a falkavezérnek!

1. Észrevetted, hogy a kutyád mindenhová követ téged anélkül, hogy folyton hívnod kéne magaddal? Ez nagyon jó jel, ugyanis szakértők szerint arra utal, hogy a kis kedvenced falkavezérként tekint rád. A farkasok között is a vezér megy mindig legelöl, a többiek pedig sosem előzik meg, mert az a tiszteletlenség jele.

2. Mivel a falkavezér irányít, ezért ő megy elől. Amikor a lakáshoz érve a kutyusod türelmesen várakozik, hogy te mehess be előbb az ajtón, az azt jelenti, hogy téged tart az alfának. E mellett azt is jelenti, hogy a kutyád tudja, hogy te vagy az irányító, és meg tudod őt védeni, ha esetleg veszély leselkedne rátok az ajtó másik oldalán.

3. A kutyusod nagyon érzelmes, és gyakran próbál meg arcon nyalni? Ez ugyancsak egy pozitív jel! Szakértők szerint ugyanis amikor egy kutya érzi, hogy a gazdája a dominánsabb fél, igyekszik nagyobb figyelmet adni neki azáltal, hogy nyalogatni próbálja az arcát. Ezt azért teszi, hogy kifejezze, felnéz rád, és az elismerésedre vágyik.

4. A kutyák a szemkontaktust arra használják, hogy kifejezzék, a két adott fél közül melyikük a dominánsabb. Ha játék közben erőteljesen felveszitek a szemkontaktust hosszan, és a kutyád az első, aki elnéz másik irányba, az annak jele, hogy téged tart a falkavezérnek!

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!