Egy kutatás bebizonyította: a kutyák okosabbak, mint a cicák

Szirák Viki
Írta: ,

A rajzfilmekben a kutyákat és a cicákat sokszor egymás ellenségeként mutatják be, és tény, hogy a való életben is sokszor megesik, hogy egyes fajták nem jönnek ki jól egymással. A nagy ellentétek során pedig mindig felmerült a kérdés: vajon a cicák vagy a kutyák az okosabbak? Most egy kutatás segítségével megérkezett a válasz!

Ha van kutyád, valószínűleg eddig is meg voltál győződve arról, hogy négylábú legjobb barátod rendkívül intelligens, és igenis odafigyel arra, amit mondasz neki. Néha még talán jobban, mint a párod. Azonban most már van kézzel fogható bizonyíték is arra, hogy nem csak nagyon okosak a kutyák, de intelligencia terén jobbak is a cicáknál!

Egy amerikai magánintézmény, a Vanderbilt Egyetem kutatói különböző emlősök agyát vizsgálták meg, hogy megértsék a kapcsolatot az agy mérete és annak idegi sűrűsége között. Hogy bővebb információkat szerezzenek be, cicákat, kutyákat, medvéket, oroszlánokat, hiénákat, görényeket, mongúzokat és mosómedvéket vettek közelebbről szemügyre felméréseik alatt.

Egy kutatás bebizonyította: a kutyák okosabbak, mint a cicákKép forrása: pexels.com

A kutyák között is van győztes

Az agy idegi sűrűségének vizsgálata során azt nézték meg, hogy mennyi neuron található a különféle emlősök agyában - ezek azok az apró, szürke agysejtek, amelyek meghatározzák a te gondolataidat és a viselkedésedet, sőt, még az érzéseidet és a különféle reakcióidat is. Ezt tartják az idegrendszer legkisebb egységének, amely egyébként az agyadon kívül a gerincvelőben és az idegdúcokban is megtalálható, és egyúttal az intelligencia mértékére is enged következtetni.

Az egyetemi kutatók eredményei alapján pedig kiderült, hogy a kutyák agyában kétszer annyi neuron található meg, mint a macskákéban: hogy pontosak legyünk, az ebeknél 530 milliót találtak, míg a cicáknál 250 milliót.

Persze ez nem jelenti azt, hogy a macskák ne lennének okosak, de tény, hogy a kutyák ez alapján megnyerték ezt a kört. Egyébként a felmérésből arra is fény derült, hogy a kutyák között melyik fajta a legintelligensebb: a Golden Retrieverek győzedelmeskedtek, hiszen 627 millió agykérgi neuront találtak náluk. Így ez többek között azt is bebizonyítja, hogy miért olyan jók a gyerekekkel, miért állják meg ügyesen a helyüket segítőkutyaként, és miért tanulnak nagyon gyorsan.

Fókuszban

3 napos őszi nagytakarítás - Ha ezeket a lépéseket betartod, az egész lakás ragyogni fog!

Rakd össze a top tisztítós kosarat: 6 kellék takarításhoz, amikkel gyerekjáték lesz az otthonod tisztán tartása

Bor, gasztronómia és kultúra – Ez vár Budapest Borfesztiválján