Egy kutatás bebizonyította: a kutyák okosabbak, mint a cicák

Írta: ,

A rajzfilmekben a kutyákat és a cicákat sokszor egymás ellenségeként mutatják be, és tény, hogy a való életben is sokszor megesik, hogy egyes fajták nem jönnek ki jól egymással. A nagy ellentétek során pedig mindig felmerült a kérdés: vajon a cicák vagy a kutyák az okosabbak? Most egy kutatás segítségével megérkezett a válasz!

Ha van kutyád, valószínűleg eddig is meg voltál győződve arról, hogy négylábú legjobb barátod rendkívül intelligens, és igenis odafigyel arra, amit mondasz neki. Néha még talán jobban, mint a párod. Azonban most már van kézzel fogható bizonyíték is arra, hogy nem csak nagyon okosak a kutyák, de intelligencia terén jobbak is a cicáknál!

Egy amerikai magánintézmény, a Vanderbilt Egyetem kutatói különböző emlősök agyát vizsgálták meg, hogy megértsék a kapcsolatot az agy mérete és annak idegi sűrűsége között. Hogy bővebb információkat szerezzenek be, cicákat, kutyákat, medvéket, oroszlánokat, hiénákat, görényeket, mongúzokat és mosómedvéket vettek közelebbről szemügyre felméréseik alatt.

Kép forrása: pexels.com

A kutyák között is van győztes

Az agy idegi sűrűségének vizsgálata során azt nézték meg, hogy mennyi neuron található a különféle emlősök agyában - ezek azok az apró, szürke agysejtek, amelyek meghatározzák a te gondolataidat és a viselkedésedet, sőt, még az érzéseidet és a különféle reakcióidat is. Ezt tartják az idegrendszer legkisebb egységének, amely egyébként az agyadon kívül a gerincvelőben és az idegdúcokban is megtalálható, és egyúttal az intelligencia mértékére is enged következtetni.

Az egyetemi kutatók eredményei alapján pedig kiderült, hogy a kutyák agyában kétszer annyi neuron található meg, mint a macskákéban: hogy pontosak legyünk, az ebeknél 530 milliót találtak, míg a cicáknál 250 milliót.

Persze ez nem jelenti azt, hogy a macskák ne lennének okosak, de tény, hogy a kutyák ez alapján megnyerték ezt a kört. Egyébként a felmérésből arra is fény derült, hogy a kutyák között melyik fajta a legintelligensebb: a Golden Retrieverek győzedelmeskedtek, hiszen 627 millió agykérgi neuront találtak náluk. Így ez többek között azt is bebizonyítja, hogy miért olyan jók a gyerekekkel, miért állják meg ügyesen a helyüket segítőkutyaként, és miért tanulnak nagyon gyorsan.