Egy kiskedvenc elvesztése: gondolatok, amik segítenek feldolgozni

Balogh Orsi
Írta: ,
Egy kiskedvenc elvesztése: gondolatok, amik segítenek feldolgozni

Kép forrása: Mylene2401/pixabay.com

Bármennyire is nem szeretnénk, előbb-utóbb eljön ez a pillanat. Búcsút kell vennünk szeretett kisállatunktól. Természetesen nem létezik gyógyszer, sem pedig egyetlen életbölcsesség arra, ami egy szempillantás alatt begyógyíthatná az összetört szívet, amit imádott kutyánk, macskánk elvesztése okozott. Viszont van néhány vigaszt nyújtó gondolat, ami talán neked is a segítségedre lehet.

Nagyon sok ember kezeli családtagként – egyesek a saját bevallásuk szerint gyermekükként – a macskájukat, kutyájukat, tengeri malacukat, lovukat vagy bármely más állatkájukat. Ez valahol nem meglepő, hiszen velünk vannak évekig és ezalatt az idő alatt szoros kapcsolat alakul ki közöttünk. Annyi örömöt és boldogságot adhat egy négylábú, aki minden áldott nap velünk van, hogy a legszívesebben még a nevünkre is vennénk.

Ezek után nem meglepő, hogy haláluk épp olyan súlyosan érint bennünket, mintha egy emberi szerettünket veszítenénk el.

Sajnos ezt a fájdalmat egyedül az idő vagy talán egy másik kedvenc tudja csak begyógyítani. Ám van itt néhány lélekemelő gondolat, ami segítségedre lehet a gyász folyamatában.

„Egy percig se szégyelld a gyászodat!”

Kezdjük azzal, hogy egy percig se szégyelld a gyászodat. Egyáltalán nem nevetséges, sem pedig ciki az, hogy bánkódsz és megsiratod a házi kedvencedet.

Nyugodtan gyászold meg, mintha ember, igazi családtag lett volna. Ne próbálj meg egy nap alatt továbblépni.

Teljesen érthető, hogy sokat beszélsz vagy képeket nézegetsz róla és sokszor eszedbe jut a nap folyamán. Még az is normális, ha egy rövid időre letargikus hangulatba esel. Nincs veled semmi baj, egyszerűen gyászolod azt a szőrős kis lelket, akinek sajnos lejárt az ideje.

Tess Emily Seymour/pexels.com

„Jusson eszedbe, hogy már nem szenved”

Sajnálatos módon, ahogy az embereknél sem, úgy sokszor kisállatainknál sem adatik meg, hogy öregkorukban álmukban szenderedjenek jobblétre. Őket is sújthatják komoly daganatos vagy szervi  megbetegedések. Ha a te kisállatod is betegség ragadta el, akkor gondolj arra, hogy legalább már nem szenved!

Nincsenek fájdalmai, nem kell azzal nyúzni, hogy kezelésekre viszed és nem kell gyógyszerrel traktálni.

Persze jó, hogy te mindent megtettél érte, de ahogy az embernek, úgy az állatnak is megterhelő az, hogy folyamatosan küzd az életéért. Bárhol is legyen, elhiheted, ott már nem szenved!

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!