Kisállatok a hőségben: 3 dolog, amit megtehetsz, hogy jobban viseljék a meleget

Írta: ,

Nyáron meleg van, ezen kár is keseregni, a legtöbb, amit tehetsz, hogy megpróbálod méltósággal viselni az izzadást, és elegendő folyadékot viszel be. De ne csak magadra gondolj: a kisállatok is nagyon meg tudják szenvedni a meleget. Tegyél meg mindent, hogy egy kicsit könnyebb legyen nekik!

Fagylalt nem, jégkocka jöhet! Kép forrása: Kool Dogz

1/3 Fagylalt nem, jégkocka jöhet!

Bármilyen csábító is, édes fagylaltot ilyenkor sem érdemes adni kis kedvenceidnek, néhány jégkockát azonban nyugodtan dobj a vizes tálkájukba, hogy tovább maradjon kellemesen hűs a vizük!

Vannak állatok, amelyek szívesen el is nyalogatják a jégkockát, ez leginkább személyiségfüggő - a mi egyik cicánkat nem különösebben mozgatja meg, a másik viszont majd megőrül a boldogságtól, ha elnyalogathat egyet.

Ne aggódj, nem fognak torokgyulladást kapni, csak arra ügyelj, hogy ne adj éles vagy szúrós darabokat nekik.

A kutyák általában kevesebb érdeklődést mutatnak a jégkockák iránt, de sok gazdi teszi a kutyája kedvenc játékát egy vödör vízbe, ami így lefagyasztva már szórakoztató, hűsítő móka lehet az ebnek is.

Kell egy hűs sarok

2/3 Kell egy hűs sarok

Fontos, hogy legyen egy pont, ahová az állatok visszavonulhatnak.

Ha terráriumban tartasz olyan állatokat, amelyek érzékenyek a hőségre - például nyulat, hörcsögöt, tengerimalacot - és a forróság tényleg elviselhetetlen, fogj egy jégakkut, vagy csak egy vízzel teleengedett és lefagyasztott műanyagpalackot, és tedd a rács tetejére vagy oldalára. Ne fedd be vele a terrárium teljes területét, mert így túlságosan hideg lehet, de létrehozhatsz egy hűvösebb sarkot, ahová, ha szeretnének, kis rágcsálóid elbújhatnak a forróság elől.

A kutyák általában szívesen heverésznek ilyenkor egy nedves törülközőn, amit a fürdőszobában teríthetsz le, de ilyen esetben néha még a macskák is félreteszik a víziszonyukat. Érdemes egy próbát tenni, mert a hűvös, nedves felület nagy megkönnyebbülést jelent azoknak az állatoknak, akik elsősorban a hasuk felületén keresztül tudják lehűteni magukat.

A kutyák sokszor örülnek egy hűsítő zuhanynak is, de a cicák között is van, aki szereti, ha egy nedves ruhával kicsit átdörzsölöd a hátát. Nem biztos, hogy a te macskád is ilyen, de egy próbát érdemes tenni - ha mégsem jön be neki a dolog, azonnal jelezni fogja.

Gondolj a kinti állatokra is!

3/3 Gondolj a kinti állatokra is!

Te mindent megteszel, hogy kedvenceid számára elviselhetőbbé tedd a meleget, de ne feledd, hogy nem minden kisállat ilyen szerencsés, illetve a vadon élő madaraknak, hüllőknek is saját maguknak kell megoldaniuk az életben maradást.

Ha segíteni szeretnél nekik, tegyél ki egy kis tálkában vizet egy árnyékos helyre, hogy a környék cicái, kutyái, madarai is folyadékhoz jussanak.

Fontos! Ha nagyobb vödröt használsz, esetleg az udvarodban valahol van vízgyűjtő, mindenképpen tegyél bele köveket vagy masszívabb fadarabot, ami kilóg a víz felszíne fölé.

Ha a szomjukat oltó kisállatok esetleg így a vízbe pottyannak, akkor is ki tudnak majd mászni. Neked csak egy mozdulat, de életet menthetsz vele!