Így tartsd távol a cicát a kényes bútoroktól - 3 kipróbált módszer

Zabolai Margit
Írta: ,

Macskamentával illatosított kaparófa, méregdrága fekhely. Nem számít, mert kedvenc cirmosod csak azért is a kanapén akarja élezni a körmeit, és minden áldott nap átrendezi a munkaasztalodat, hogy azon heverésszen. Ismerős? Akkor mielőtt komolyabban összeakasztanátok a bajszotokat, próbáld ki tippjeinket, amikkel a bútorok is, az idegeid is sértetlenek magadnak.

Elő a ragasztószalagot!

Ez a trükk különösen jól működik olyan helyeken, ahol a cica szereti a karmát élezni, de mi az íróasztalon való szundikálásról (meg persze az összes papír és toll lesöpréséről) is ezzel szoktattuk le makacsabbik cicánkat. Maga a „csapda” pofonegyszerű: rögzítsd ragasztószalagot a ragadós oldalával kifelé azokra a területekre, ahol nem szeretnéd, hogy a cicád gyakorlatozzon. A kényes cicamancsoknak cseppet sem fog tetszeni a ragadós érzés, és gyorsan odébb állnak majd.

Persze, ragasztószalagos bútorokkal élni nem egy leányálom, de mindössze néhány nap kell ahhoz, hogy a macsek kedve elmenjen a tilosban járástól, ekkor te is leveheted a ragtapaszt. Nálunk egészen jól bevált a dolog, nagyjából két-háromhavonta fordul elő, hogy a cica „elfelejti” a leckét, ilyenkor egy-két napra újra előkerül a ragtapasz, de egyébként béke van, és varázslatos módon a tollak is ott maradnak, ahol hagytam őket.

Finom mandarin illat

A világon valaha élt és jelenleg élő macskát két csoportra lehet osztani: az egyikbe tartozók köszönik szépen, de cseppet sem zavarja őket a mandarin illata, míg a másik tábor a világból is kiszaladna, ha valaki citrusfélét kezd el enni mellettük.

Ha a te cicád is ebbe a kategóriába tartozik, akkor egyrészt mutass egy kis tiszteletet, és ne egyél közvetlenül mellette mandarint - halat sem kezdesz melegíteni a munkahelyi mikróban, nem? - másrészt nyugodtan használd ki a dolgot.

Ha például Cirmi előszeretettel ugrál fel a konyhapultra, ahol márpedig semmi keresnivalója nem lenne, akkor legközelebb citrusos tisztítószerrel takarítsd le a nyomait - biztos, hogy nem lesz kedve itt még egyszer felfedezőútra indulni. Ha találsz mandarin illatú öblítőt, akkor azzal kimoshatod a kanapéhuzatot is, de akár néhány csepp illóolaj is elég lehet, hogy meggyőzd a cicádat arról, hogy valahol máshol élezgesse a körmeit.

Egy darabka alumínium

A cicák alapvetően nagyon tiszta állatok, de ha egyszer valahová odapisiltek, mindegy, milyen ügyesen takarítasz, hajlamosak lehetnek visszatérni. Ha egy adott helyről szeretnéd távol tartani a macskádat, még mielőtt megint valami rosszaság jutna az eszébe, tegyél egy darab alufóliát a bútordarabra. A fémes csörgés cseppet fog tetszeni a cicafüleknek, és meglátod, gazdájuk gyorsan más helyet keres majd magának, ahol remélhetőleg már nem támad fel benne a vágy, korábbi „bűne” megismétlésére. Saját tapasztalatom szerint ez a módszer 50%-os: az egyik macskánk valóban nem szívleli az alufólia hangját, a másik viszont mindkét fülére siket, tehát nála ez a dolog nem működik.

Fontos! Ha a cicád hajlamos bútorokra, szőnyegre (vagy bárhová az alomtálcán kívül) pisilni, az komolyabb gondot is jelezhet, ezért sosem szabad a dolgot fél vállról venni! Korábbi cikkünkben hasznos tippeket találsz a baleset feltakarításához, de a probléma valódi forrásának feltárásához is.

 

A trendfigyelés jegyében a frizura trendekkel foglalkozunk! Yurkov Orsi stílusszakértő és vendége, Oros Bogi hair stylist élőben, most!

Posted by bien.hu on Monday, January 21, 2019