Hogyan „kozmetikázzuk” meg egyedül a kutyusunkat? 5 lépéses útmutató

Szirák Viki
Írta: ,
Hogyan „kozmetikázzuk” meg egyedül a kutyusunkat? 5 lépéses útmutató

Neked is megfordult már a fejedben, hogy otthon, te magad "szépítsd meg" a kutyusodat? Ha szívesen elvégeznéd a kozmetikai feladatokat, de nem tudod, hol kezdj neki, menj végig az alábbi 5 lépéses útmutatón, ahol megmutatjuk, mivel kezdj, és hogyan vágj bele az otthoni kutyakozmetikázásba! (x)

1. A szőrápolás

A kutya szőrének ápolása a megfelelő fésülésen is múlik. Azonban egyáltalán nem jársz jobban azzal, ha nagyméretű kefével, két perc alatt letudod a dolgot, hiszen így nem csak elkerülheti a figyelmedet több problémás terület, de minőségileg sem lesz jobb a végeredmény. Lehetőség szerint szerezz be egy, a kutyád szőrtípusának megfelelő szőrfésűt, szőrkefét vagy furmunátort, esetleg trimmelő fésűt, masszázskesztyűt.

Kezdj a hátával, majd az oldalával, hasával, szügyével, különös tekintettel pedig a hónaljakra, hiszen ez a rész könnyedén becsomósodik a kutyáknál.

A lábakat a szakértők szerint érdemes a legvégére hagyni, mert ezt nehezebben viselik, a nemi szervek környékén pedig különösen légy óvatos, nehogy felsérts érzékeny területet.

A fésülés azért fontos része az otthoni kozmetikázásnak, mert ezáltal könnyebben megláthatod az állat bőrén lévő sérüléseket és más külső élősködőket vagy ürüléküket, sőt, még kullancsokat is, amelyek elől télen sincsenek óvva.

2. A szép szőrzet a táplálással kezdődik

Nagyon sokat számít egy kutya külsejében az, hogy mit eszik. Ahogy rajtunk is meglátszik, hogy nem táplálkozunk megfelelően, úgy kis kedvencünkön is észrevehetjük ennek jeleit. Ezért nagyon fontos odafigyelni arra, hogy a kutyádnak minőségi, kiegyensúlyozott, és lehetőleg testreszabott táplálást biztosíts, amelyek tartalmazzák a megfelelő tápanyagokat.

Bien tipp:

Érdemes a Royal Canin termékei között körbenézni, hiszen itt rengeteg segítséget kapsz abban, hogy a kutyád korának, testméretének, életmódjának, esetleg egészségi állapotának megfelelően választhasd ki a megfelelő tápokat.

Nem mindegy, mit eszik egy német juhászkutya, és megint másra van szüksége egy westie-nek: ahány fajta, annyi eltérő szükséglet van, IDE kattintva pedig te is rákereshetsz a kis kedvencedre, hogy utánajárj, mire kell nagyon figyelned a megfelelő eledel megvásárlásakor.

A szükséges zsírsavaknak, vitaminoknak, aminosavaknak, természetes antioxidánsoknak, rostoknak köszönhetően a kutyád bundája fényes és egészséges lesz, ebben pedig a Royal Canin tápjai rengeteget segíthetnek!

3. A fürdetés

A kutya fésülése után jöhet a fürdetés, hiszen ez elengedhetetlen része a kozmetikázásnak. A legtöbb kisállat azonban riadtan néz körbe, ha meghallja a víz csobogását, így ez nem feltétlenül egyszerű megoldás. Próbáld megnyugtatni, jutalmazni őt a bátorságáért, és közben végig beszélj hozzá. A fürdetésnek inkább lágy permetezéssel fogj hozzá, és mindig csak langyos hőfokon folyjon a víz.

A kutyáknak való sampon kiválasztása nagyon fontos a kis kedvenced szempontjából: ha bolhákkal küzd, akkor feltétlenül speciális terméket szerezz be, ez ugyanis megszabadíthatja őt a kellemetlen vendégektől. Sose menjen a sampon a szemébe, fülébe, erre szintén figyelj oda, ha pedig végeztetek, jöhet a szárítás.

Vizesen sose vágd a kutya szőrét! Ne fürdesd a kutyádat túl gyakran, neki nincs szüksége erre naponta, hanem csak akkor ha szőrzete túlságosan beszennyeződött!

4. A szőrzet nyírása

Nagyon fontos kérdés, hogy van-e már tapasztalatod kutya szőrének vágásában. Ha ugyanis nincs, egyelőre inkább felejtsd el az ollót, hiszen ezzel óvatlanul megvághatod őt, amikor ficánkolni kezd.

A boltokban már kapható olyan speciális kefe, ami egyszerre fésül és közben vág, így ez sokkal biztonságosabb megoldás lehet.

Ha mégis az ollóval próbálkoznál, arra figyelj oda, hogy tompa szögben vágj, a faránál, arcánál és lábainál pedig különösen légy óvatos. A lassúság itt sokkal célravezetőbb!

Amaviael/depositphotos.com

5. Érzékeny területek

A kutyák szemének környékét is muszáj folyamatosan ápolni, hiszen egyes fajták, ill. egyedek szemei hajlamosabbak a gyakori vagy nagyobb mennyiségű váladékozásra. Célszerű azonban ilyenkor végeztetni egy állatorvosi szemészeti vizsgálatot, hogy a könnycsatorna átjárható-e. A szemkörnyék megtisztításához jó otthoni megoldás a kamillás folyadék használata vattával: főzz le egy adag teát, majd a vattát belemártva, óvatos mozdulatokkal tisztítsd meg a kutya szemét. Arra persze nagyon figyelj, hogy ne legyen forró a folyadék! 

Kapható már kifejezetten kutyák szem környékének tisztításához kész folyadék is vatta pamacsokkal, amivel könnyen és gyorsan meg lehet tisztítani a szemek környékét. A tisztogatást mindig a belső szemzugtól kifelé haladva tedd.

A fülkagylók belső felületét is hasonló óvatossággal tudod otthon kitisztítani: ehhez patikákban kapható bórvizet szerezz be, amit vattára tudsz önteni, majd a kutya fülét ezzel tisztítsd meg. A hallójáratba lehetőleg ne nyúlj bele, kivéve ha a már kialakult külső hallójáratgyulladás miatt állatorvosod ezt előírta, hiszen ez számukra érzékeny terület, és könnyedén fájdalmat okozhatsz kutyusodnak.

ada_tom/depositphotos.com

+1. A karomvágás

Sokakban felmerül a kérdés: "a kutya karmait én is levághatom otthon?" A válasz persze igen, azonban hozzá kell tennünk, hogy ez nagyon bonyolult feladat, ami könnyen sérüléshez vezethet, ezért ha kicsit is bizonytalan vagy, inkább vidd el kutyakozmetikushoz.

Ha mégis megpróbálnád otthon, fontos tudnod, hogy semmiképp se használj hagyományos ollót, mert azzal nem fogod tudni szabályosan levágni a túlnőtt karmait. Inkább szerezz be egy kifejezetten kutyakarom vágására fejlesztett ollót, és ezzel óvatosan bánj.

Figyelj arra, hogy ne repeszd be a karomlemezt, és a karomban található ereket se vágd meg, mert ezek nagy fájdalmat okozhatnak kedvencednek. Mindig fokozatosan, óvatosan, először vékonyabb karomszéleket vágj le! Ha pedig a kutyád általában izgága, vagy te érzed magad bizonytalannak, inkább tényleg kérd ki a kutyakozmetikus vagy az állatorvos segítségét.

remains/depositphotos.com

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv