Ezt jelenti, ha gyermekedként gondolsz a kutyádra

Szirák Viki
Írta: ,
Ezt jelenti, ha gyermekedként gondolsz a kutyádra

Kép forrása: unsplash.com

Ha van kutyád, akkor talán érthető számodra, hogy miért ragaszkodnak az emberek annyira a kis kedvenceikhez, vagy sok esetben egyáltalán miért nevezik őket gyermeküknek. A kutatások pedig az ő oldalukon állnak, ugyanis kiderült, hogy ennek az érzésnek valós oka van!

Egy kutya rengeteg boldogságot hoz a család életébe, ragaszkodunk hozzájuk, és mélységesen aggódunk értük, amikor éppen betegek. Ha most körbekérdeznél a gazdi ismerőseidnél, szinte biztos, hogy jelentős részük bevallaná, hogy saját gyermekükként tekintenek a kutyájukra, sőt, sokan még a párjukat is szimplán a kis kedvencük apjaként emlegetik. Ez az, amit azok az emberek, akiknek nincs kutyájuk, már nehezebben értenek meg.

Akárhogy is, kutatások bebizonyították, hogy teljesen természetes dolog, hogy kialakul benned ez az érzés, és erről az agyadban lejátszódó kémiai reakciók tehetnek!

Az a bizonyos oxitocin

A felmérések szerint amikor egy gazdi és a kutyája egymásra néznek, az agyukban beindul az oxitocin termelése.

Ez az a hormon, ami felelős az önzetlen szeretet érzésének kialakulásáért, és ugyancsak ez az, ami megteremti bennünk az érzetet, miszerint a gyermekünket meg akarjuk óvni mindentől.

Vagyis a felmérés bizonyítja, hogy az emberek pont úgy szeretik a házi kedvencüket, mint a családtagjaikat. Noha tény, hogy a gyermek-szülő kapcsolat egészen más, erőteljesebb, és semmihez sem fogható, úgy fest, a kutyáink is némileg hasonló helyet töltenek be a szívünkben.

Az evolúció ereje

Arról nem is beszélve, hogy a kutyák hatalmasra nyílt szemeikkel a gondoskodásra szoruló kisbabákra emlékeztetnek minket tudat alatt. Ezért nem meglepő, hogy azok a menhelyi kutyák, akik hatalmas szemekkel néznek a látogatókra, nagyobb eséllyel találnak gazdára, mint azok, akiknél ez nem jellemző. Ilyenkor ugyancsak az oxitocin szerepe erősödik meg, ami benned is elkezd erősebben termelődni, ha belenézel a kutyus szemébe. 

Vagyaim.hu

Fókuszban

5 dolog, amit tenned kell, amikor hurutosan köhögsz

Hogyan „kozmetikázzuk” meg egyedül a kutyusunkat? 5 lépéses útmutató