Ezt tedd meg a kutyádért szilveszterkor, hogy a lehető legkisebb trauma érje

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Vészesen közeleg az év vége, és bár a legtöbben nagyon készülnek a ránk váró, hatalmas bulira, azért sok elszenvedője akad ennek a különleges éjszakának. A komoly és éles zajok megrémítik az állatokat, és emiatt nem ritka, hogy ezen az éjjelen számtalan kutya szökik ki a kertből és tűnik el. De mit tehetsz a kedvencedért szilveszterkor annak érdekében, hogy a lehető legkisebb traumát okozza neki a petárdázás és tűzijáték hangja?

Ha ezt a cikket olvasod, bizonyára fontos számodra a kutyád, így nem kell arra részletesen kitérnünk, mennyire félelmetes számukra a szilveszter. Az állatoknak egyáltalán nem természetes, hogy éles fényeket, villanásokat látnak, vagy éppen fülsüketítően hangos durranásokat hallanak.

Sajnos a kutyák nem értik, mi történik körülöttük, és aligha tudjuk elmagyarázni nekik, hogy nem kell tartaniuk semmitől: ösztöntől vezérleve félnek és arra vannak programozva, hogy meneküljenek el minél messzebb és minél gyorsabban.

Éppen ezért szökik el olyan sok kutya az ünnepek során, főleg akkor, ha a biztonságot jelentő falkavezér, a gazda sincs otthon.

Óvintézkedések már napokkal előtte

Az egyik első és legfontosabb lépés, hogy az ünnepek közeledtével különösen gondos legyél a séták során. Ne engedd szabadon, ha hajlamos megijedni a durranásoktól, hiszen bármikor elszökhet egy-egy „kósza” tűzijáték, petárda hallatán. Sajnos nem csak szilveszter éjszaka kell ezekkel a pirotechnikai eszközökkel számolni.

Ezt tedd meg a kutyádért szilveszterkor, hogy a lehető legkisebb trauma érje

A második, hasonlóan lényeges óvintézkedés, hogy – ha még nincs – tegyél bilétát a kutyádra az elérhetőségeiddel, vagy akár egy ragtapaszt a nyakörvére, amire ráírod a telefonszámodat. Bár kötelező a chip, jól tudjuk, hogy ezt a fontos dolgot sok gazdi elhanyagolja. Akár így van, akár nem, mindenképpen jól jön a biléta, hiszen a chip leolvasásához állatorvoshoz kell vinni a kutyát, míg egy telefonszámot bárki fel tud hívni. Így, ha bármi történik, és sajnos megszökik a kedvenced, sokkal nagyobb eséllyel és jóval gyorsabban tudsz majd érte menni, amint valaki megtalálja, befogja.